Innovatieve businesscases versneld naar de markt met mkb-programma Innovate GO

Het mkb versnellingsprogramma Innovate GO van Novel-T en Provincie Overijssel is in volle gang. Tijdens dit programma werken mkb teams gedurende 18 weken aan de ontwikkeling en het vermarkten van een gevalideerd idee voor een product of dienst. Hierbij krijgen zij de kennis, coaching en begeleiding die nodig is voor de eerste stappen richting de markt. Afgelopen week rondden de mkb-teams van de eerste track succesvol het programma af, pitchten de teams van track twee hun eerste resultaten en startte er weer een nieuwe track. Ook Jotem Waterbehandeling sloot het programma op 19 januari af. 

In het kort

  • In het programma Innovate Go gaan MKB-bedrijven aan de slag met de ontwikkeling en het vermarkten van een product of dienst in teamverband;
  • Jotem Waterbehandeling is één van de projecten uit de eerste groep en ging aan de slag met hun businesscase;
  • Jotem Waterbehandeling levert de techniek en service om water met een specifieke samenstelling of van een gewenste kwaliteit te maken.

Global Goal

global goal icon

Jotem Waterbehandeling is een van de eerste deelnemers, gestart in september. Dinsdag 19 januari rondden zij het programma succesvol af tijdens de Innovation Day. Het bedrijf levert de techniek en service om water met een specifieke samenstelling of van een gewenste kwaliteit te maken. Daarvoor ontwikkelen ze maatwerkoplossingen en zetten voortdurend nieuwe technologie in. “We hebben een technologisch sterk team en zijn betrokken bij innovatietrajecten van andere bedrijven. Daardoor staat onze focus voortdurend op vernieuwen”, vertelt directeur Rob Borgerink.

 

Wat ooit in 1965 begon met waterontharding groeide uit tot een innovatief bedrijf in waterbehandeling. Je vindt hun oplossingen in onder andere ziekenhuizen, bij zuivelcoöperaties en in proefopstellingen bij universiteiten. “We bieden niet alleen standaardoplossingen, maar denken vooral mee in nieuwe toepassingen en ontwikkelen die samen met kennisinstellingen en partners”, legt directeur Rob Borgerink uit. “Bijvoorbeeld voor het verwijderen van medicijnen uit water. Of het samenstellen van het ideale proceswater voor de voedingsindustrie.”

Praktische oplossingen

Rob haalt zijn inspiratie voor vernieuwen uit de problematiek in de wereld. “Dat zijn vaak grote problemen, die we proberen te verkleinen. Hoe kun je slim en simpel een probleem bij de kop pakken? We kiezen voor praktische oplossingen. Dat betekent goede samenwerking tussen de bedenker en degene die het in elkaar moet zetten”, legt Rob uit. “Dat doen we veel samen met diverse bedrijven en academici. En dan kijken we niet altijd commercieel, maar vooral naar goede sparring partners. Door voortdurend te vernieuwen blijven we een vooruitstrevend bedrijf en die dynamiek motiveert ons team.”

Waardevolle inzichten door marktonderzoek

“De eerste periode onderzochten we de kansen voor onze off grid drinkwateroplossing voor afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden. Daarvoor voerden we onder andere gesprekken met hulporganisaties. Het bleek dat we niet met hen, maar met de Verenigde Naties in gesprek moesten. En daarvoor moet je eerst een businesscase kunnen pitchen”, aldus Lisanne. “We ontdekten bovendien dat de kwaliteit van drinkwater op dit moment minder belangrijk is dan de aanwezigheid van voldoende drinkwater. Onze oplossing komt voor deze afgelegen gebieden te vroeg. Daarom verlegden we onze focus.”

 

Vervolgens keek Jotem naar andere markten. “We toetsten onze oplossing in de industriële wereld en de agrarische branche. Zo herontdekten we de kansen in de Nederlandse bloementeelt. Met diepte-interviews kregen we nieuwe inzichten in de behoefte van die markt”, vertelt Lisanne. “Dat helpt ons bij het formuleren van de juiste waardepropositie. Welke unieke eigenschappen willen we benadrukken? Gaan we optrekken met een launching customer? Ontzettend waardevolle inzichten.”

Innovate Go en Jotem

Jotem Waterbehandeling is een mooi voorbeeld van een innovatief Twents maakbedrijf”, stelt relatiemanager Marike Boertien. “Ze maken hoogwaardige technologie praktisch toepasbaar.” De methode van Innovate GO is een kans voor mkb-ondernemers om de ontwikkeling van hun innovatie te versnellen en hun businesscase te vermarkten.  “We leren de ondernemers in het programma om de markt op een andere manier te verkennen. Om eerst een leergesprek met klanten te voeren en geen verkoopgesprek. Om te achterhalen waar de klant tegenaan loopt. Om je aannames te toetsen. Dat helpt om een waardepropositie te formuleren die aansluit bij de vraag van de markt.”

 

“Innovatief in technologie waren we altijd al”, stelt Rob Borgerink. “Met dit innovatieprogramma hebben we nu ook een praktische methode geleerd om meer focus in onze marktstrategie aan te brengen. En het marktpotentieel van een product beter te benutten. Dat gaan we in de toekomst zeker vaker inzetten.”

 

Klaar om ook jouw businesscase versneld naar de markt te brengen? Ontdek hier de mogelijkheden met Innovate GO

Datum: 19 januari 2021 |

Bron tekst: Novel-T en Twente Board |

Lees meer over #Twente Board