Earth is calling... Water4All & Jotem

Van oppervlakte water naar drinkwater

 

Je draait de kraan open en voilà, helder en schoon drinkwater, heerlijk! Maar voor miljoenen mensen is dit helaas niet de normaalste zaak van de wereld. Er zijn nog steeds 1,8 miljard mensen die hun drinkwater uit vervuilde bronnen moeten halen (SDG Nederland). Deze vervuilde bronnen, het ontbreken van toiletten en slechte hygiënische omstandigheden leiden er elke dag toe dat meer dan 800 kinderen onder de vijf jaar overlijden (Unicef). Dit probleem schreeuwt om oplossingen, slimme oplossingen zoals de Smartbox die van oppervlaktewater schoon en zuiver drinkwater kan maken en daarmee bijdraagt aan schoon water en sanitaire voorzieningen overal ter wereld. 

In het kort

  • Er zijn nog steeds 1,8 miljard mensen die hun drinkwater uit vervuilde bronnen moeten halen.
  • De smartbox, een slimme oplossing, maakt van oppervlaktewater schoon en zuiver drinkwater.

Global Goal

global goal icon
Van oppervlaktewater naar drinkwater

Een levensreddende oplossing voor redders, militairen en overlevers overal ter wereld. De Twentse Smartbox is dé oplossing voor het waterzuiveringsprobleem in afgelegen gebieden waar zuiver drinkwater niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Deze slimme box kan water van bijna elke natuurlijke bron, zoals vijvers, rivieren en meren zuiveren naar drinkwater, waarbij de waterkwaliteit voldoet aan de WHO-normen veilig water in afgelegen gebieden. Zelfs bacteriën en virussen worden door deze slimme innovatie uit het water verwijderd.

Impact starts with ... technology

De Smartbox is een draagbare mobiele waterbehandelingseenheid, gebaseerd op membraantechnologie en slimme engineering. Door de slimme flux-regulator zal de smartbox niet verstopt raken en is de slimme box juist geschikt voor afgelegen gebieden zonder toegang tot schoon drinkwater. In 5 minuten kan de smartbox worden opgesteld en zuigt middels een geïntegreerde zuigleiding en pomp zelf water aan uit beschikbaar oppervlaktewater en perst dit door een filter en daarna door een ultrafiltratiemembraan. In dit membraan, bestaande uit honderden rietjes met hele kleine gaatjes, worden alle bacteriën en virussen uit het water verwijderd, waardoor het veilig is om het water te drinken. Het bijzondere aan de smartbox® is dat deze zelf bewaakt of de werking goed genoeg is en indien dit niet het geval is wordt deze automatisch gereinigd met een ‘eigen‘ voorraadje water. Dit geheel gebeurt dermate energiezuinig dat de unit minimaal 24 uur kan werken op de geïntegreerde batterij en dat bij opstelling van de bij te leveren zonnecellen de batterij continue (bij voldoende zon) opgeladen kan worden voor oneindig gebruik.

Twentse kennis

De smartbox is ontwikkeld door de Twentse bedrijven Water4all uit ondernemend Oldenzaal en Jotem uit ondernemend Vriezenveen. De ultrafiltratiemembraan wordt geleverd door NX Filtration uit ondernemend Enschede. De geïntegreerde besturing en de service app zijn ontwikkeld en worden geleverd door METICS uit ondernemend Deurningen. Een Twentse Smartbox die overal ter wereld kan worden ingezet en bijdraagt aan het zuiveren van water in afgelegen gebieden. 

 

Momenteel draaien er verschillende pilots met de smartbox® bij defensie. De slimme box is al ‘ready to market’ en wordt binnenkort uitgezet bij bestaande contacten bij UN wereldwijd. 

Neem contact op met Water4All

Jaartsveldstraat 5
7575 BP Oldenzaal
info@water4all.nl http://www.water4all.nl/

Global Goals

Datum: 28 maart 2019 |

Bron tekst: Water4All |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #watertechnologie