Leren door te experimenteren in een Virtual Reality Food Lab

Twente heeft zich ontwikkeld tot één van de meest innovatieve regio’s van Nederland. Maar in de regio willen we verder groeien. Hierbij speelt het stimuleren van een creatief klimaat een grote rol. Creatieve broedplaatsen helpen talent naar Twente te halen en hier te houden. Eén van de gerealiseerde broedplaatsen in Twente is Virtilab053 van MetaChef.

In het kort

 • Een veelzijdig en kleurrijk cultuur aanbod is cruciaal voor een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat.
 • Creatieve Broedplaatsen Twente biedt de mogelijkheid voor creators en ondernemers om samen innovatie, ondernemerschap en experimenteerdrift nóg meer onderdeel van ons Twentse DNA te maken.
 • Maxine is student van het Zone.college en is stagiair bij één van de elf broedplaatsen in Twente.

Global Goal

global goal icon
Virtilab053

In Virtilab053 draait het om inspireren, leren en werken binnen de agro- en food-business. Denk aan het vergroten van kennis en toepassing rondom nieuwe digitale technieken.

 

Maxine is student aan de opleiding ‘Voeding en voorlichting’ van het Zone.college en loopt stage bij deze broedplaats. Met deze manier van leren krijgt ze een kijkje in de moderne en dynamische wereld van 3D, AR en VR en ontdekt ze op interactieve wijze hoe dit werkt. “In dit lab staan foodmachines waarmee we normaal niet kunnen werken op school. Ik leer door te experimenteren in het Food Lab en zie beelden van wat er gebeurt in een machine. Door het leren op deze manier kan ik als betere voedingsmiddelentechnoloog afstuderen”, vertelt Maxine.

 

Benieuwd naar haar hele verhaal? Check de video.

Creatieve Broedplaatsen

Creatieve Broedplaatsen Twente biedt de mogelijkheid voor creators en ondernemers om samen innovatie, ondernemerschap en experimenteerdrift nóg meer onderdeel van ons Twentse DNA te maken. Een broedplaats is een breed begrip. Daarom is de regeling onderverdeeld in drie varianten. Bij alle drie gaat het om de koppeling tussen kunst, cultuur en technologie:

 1. Broedplaats van onderop
  Fysieke, creatieve verzamelplek waar ondernemende en talentvolle mensen uit de creatieve industrie samenkomen of een werkruimte hebben. Ze komen samen op een plek voor creatieve, experimentele initiatieven voor bundeling van krachten, kruisbestuivingen en nieuwe concepten.
 2. Project met innovatief karakter
  Innovatieve projecten, gestart door ‘gevestigde’ Twentse ondernemers in samenwerking met creatieve en technologische talenten. Innovatiekracht en kennis in de regio groeit hierdoor.
 3. Nieuwe culturele initiatieven
  Plannen voor programma’s of initiatieven op een culturele plek waar al mensen samenkomen. Het is voor een breed publiek, dus deze initiatieven zijn toegankelijk en laagdrempelig.

 

De broedplaatsen bieden de mogelijkheid voor creators en ondernemers om samen innovatie, ondernemerschap en experimenteerdrift nog meer onderdeel van ons Twents DNA te maken. Naast financiële ondersteuning, biedt het project ook netwerkvorming en coaching.

Aanvraag indienen

Op 4 november 2020 zijn de eerste elf plannen goedgekeurd die een bijdrage krijgen vanuit de regeling Creatieve Broedplaatsen Twente. Op 1 juni ’21 gaat de volgende aanvraagronde open. Check de website van Creatieve Broedplaatsen Twente voor meer informatie.

Datum: 27 mei 2021 |

Bron tekst: Twente Board |

Auteur: Twente Board

Lees meer over #Twente Board