De Marathon van Enschede gebruikt data om amateurs beter te laten presteren

De Enschede Marathon is een fenomeen onder lopers. De sfeer wordt geroemd door de deelnemers uit de hele wereld, net als het parcours. Om alle ‘fans’ niet alleen rondom het evenement op de hoogte te houden, maar ook de rest van het jaar aan zich te blijven binden, investeert de organisatie in innovatie. Door recreatieve lopers data te laten delen tijdens hun trainingen, kunnen ze online gecoacht worden en krijgen ze trainingsadvies op maat. Met deze innovatie onderscheidt de Enschede Marathon zich en wil de organisatie lopers, sponsoren, vrijwilligers en andere belangstellenden met elkaar verbinden en natuurlijk het hele jaar door ‘warm’ houden voor de marathon.

In het kort

  • Saxion Hogeschool en Little Rocket Data Agency werken in het Sportinnovator Centrum Twente samen aan een platform dat data inzet om amateur-marathonlopers te helpen zich voor te bereiden op de Enschede Marathon.
  • Door data te verzamelen van amateur-lopers en deze te analyseren, kunnen straks trainingsschema’s en -adviezen op maat worden geboden. 

 

Global Goal

global goal icon
Belastbaarheid, herstel en voeding

Saxion Hogeschool en Little Rocket uit Enschede, zijn ingeschakeld om dit nieuwe project in gang te zetten. Frits Oosterveld was lector bij Saxion en is nu projectleider van het Sport Innovator Centrum Twente. “Hoe kunnen we techniek gebruiken om sport, bewegen en gezondheid te bevorderen? Dat is in het kort waar wij ons mee bezig houden”, vertelt hij. “Met Connect-U koppelen we vragen vanuit het bedrijfsleven op dit vlak aan studenten en lectoraten, waardoor ook deze samenwerking met Little Rocket is ontstaan.


Nienke Bruggeman is eigenaar van Little Rocket. Haar bedrijf houdt zich bezig met het creëren van waarde en impact door slimme inzet van data. “Vooral rondom topsport is veel data beschikbaar. Topsporters worden goed in de gaten gehouden op het gebied van belasting, belastbaarheid, herstel, voeding enzovoort. We onderzoeken hoe we vergelijkbare data ook vanuit amateurs kunnen verkrijgen op een laagdrempelige, veilige en vooral ook privacyvriendelijke manier. Door die data te combineren en analyseren, kunnen we de breedtesport relevante tips and tricks aanbieden. Aan de marathon doet een variatie aan lopers mee, van beginners tot gevorderden, mensen die een halve marathon lopen, noem het maar. Als we al die data kunnen analyseren, kunnen we uiteindelijk individueel terugkoppelen wat lopers kunnen doen om een blessure te voorkomen of hoe ze hun belastbaarheid kunnen vergroten”, legt ze uit. “Door algoritmes kunnen we een trainingstraject voorstellen maar ook helpen bij revalidatie.”

 

Brede doelgroep

Frits: “We kunnen ook beter inzicht verkrijgen hoe verschillende vormen van training, naast voeding en slaap invloed hebben op de conditie van de sporter. Met dit project vervullen we een maatschappelijke rol door data te vertalen naar praktische toepassingen voor veiliger en gezonder sporten en bewegen voor een brede doelgroep.” 
Naast de marathonlopers, wordt het platform volgens de twee namelijk nog veel breder inzetbaar. Zo kunnen sportcoaches er gebruik van maken om de mensen die zij begeleiden beter te kunnen helpen.” De eerste twee brainstormsessies zijn geweest. “Of we er een digitaal platform van maken of een app, dat moet allemaal nog blijken”, zegt Nienke. “Maar we willen in ieder geval kennis delen en daarbij inzichten gebruiken die we door artificiële intelligentie verkrijgen. Zodat ook amateurs tastbare resultaten kunnen behalen.”

 

Datum: 20 juli 2022 |

Bron tekst: Little Rocket & Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #gezondheid