Marc Kaptein is trots op Twente

Sinds de komst van COVID-19 en het bijbehorende vaccin lijkt Marc Kaptein, medisch directeur van vaccinfabrikant Pfizer, opeens wel een bekende Nederlander. Hoewel hij nu niet meer in Twente woont, heeft hij de Twentse nuchterheid nog altijd in zich. Marc: “Het motto ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is toch wel iets dat mij helpt, zowel in mijn baan als in mijn vrije tijd.”

In het kort

  • Marc Kaptein groeide op in Twente en trok er later op uit om de wereld ontdekken. Hij studeerde Geneeskunde in Amsterdam, maar vond dat er te weinig innovatie en snelheid zat in zijn baan als arts-assistent.
  • In zijn baan als medisch directeur van vaccinfabrikant Pfizer is hij bezig met de farmaceutische innovaties maar ook met  innovatie in de zorg.
  • Zijn Twentse roots laat hij niet los, want hij is nog altijd trots op Twente.

Global Goal

global goal icon

Marc Kaptein studeerde Geneeskunde, maar miste in zijn beroep als arts de innovatie en snelheid waarin hij zo geïnteresseerd is. Marc: “Innovatie in de zorg is heel belangrijk, zo kunnen we de groeiende groep  65 plussers van de toekomst helpen, ook als er minder handen in de zorg beschikbaar zijn. De coronacrisis is natuurlijk alles behalve positief, maar dit is wel het moment waarin innovaties worden versneld. Creatieve innovaties zijn een must!”

Nerd

Marc Kaptein is geboren in Losser en verhuisde met het gezin naar Wierden toen hij bijna zes jaar oud was. Marc: “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wetenschap. Midden in het dorp Losser zit een afgraving waar  veel fossielen te vinden zijn, als kind was ik daar al door geïntrigeerd. Een buurman van mij was Geoloog en vertelde mij daar veel over. Ik vond dat toen al enorm interessant!”

 

Toch wist Marc al snel dat hij Geneeskunde wilde studeren. “Je kunt wel zeggen dat ik als puber gewoon een nerd was; en dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Ik was erg geïnteresseerd in de wetenschap en was er van overtuigd dat ik arts wilde worden. Ik koos voor de studie Geneeskunde in Amsterdam, heb verschillende coschappen gedaan en uiteindelijk werd ik arts-assistent bij de afdeling Gynaecologie en verloskunde. Maar ik vond dat er te weinig innovatie en snelheid in mijn baan als arts-assistent zat en miste daarin extra uitdaging. Tijdens een vakantie op Bali kwam ik een Nederlander tegen, nog altijd een vriend en mentor. Hij vertelde mij dat ik met mijn interesses en CV maar eens moest solliciteren bij Organon, en niet veel later had ik daar een baan.“

“Je kunt de jongen wel uit Twente halen, maar Twente nooit uit de jongen!”

Amerika

Nadat Marc twee jaar werkte bij Organon in Oss, vertrok hij met zijn gezin naar New York om daar te werken voor het bedrijf. “Organon was een prachtig bedrijf in de farmaceutische sector met veel nieuwe en innovatieve geneesmiddelen. In New York heb ik veel geleerd op het gebied van ondernemen, gezondheidszorg en geneesmiddelen en we hebben er een hele mooie tijd gehad. Ik ben écht  enthousiast over  Amerikanen; de warmte en gastvrijheid, maar ook het snelle handelen en risico’s nemen. Maar ik ben, ook daar, nooit mijn Twentse nuchterheid verloren. Het motto ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is toch wel iets wat mij  helpt.”

 

Na ongeveer zes jaar keerden Marc en zijn gezin weer terug naar Nederland. In Nederland werkte hij een tijdje bij een startup en vervolgens solliciteerde hij bij Pfizer, waar hij nu medisch directeur is.

Innovatie in de zorg

Marc is altijd geïnteresseerd geweest in wetenschap, maar houdt ook van innovatie en snelheid. Juist die combinatie maakt zijn werk erg leuk. “Innoveren in de zorg is een belangrijk onderwerp. Als maatschappij vergrijzen we: er komt een grote groep 65 plussers aan, terwijl we een afname zien van het aantal jonge mensen die voor hen kunnen zorgen. De ratio van mensen die (meer) zorg nodig hebben en mensen die zorg kunnen leveren, wordt steeds schever en dan is innovatie in de zorg van cruciaal belang.”

 

Met medicijnen, zoals het coronavaccin, wordt altijd veel onderzoek gedaan naar betere en efficiëntere preventie en behandeling. Maar innovatie in de zorg gaat verder dan dat. Marc: “Wat ik een heel interessante ontwikkeling vind zijn bijvoorbeeld biosensoren. Het observeren van een patiënt na een operatie, zou dat misschien niet thuis kunnen met sensoren die alle vitale functies monitoren? Daarmee zou je de zorg ontlasten en kun je herstellen in je eigen omgeving, wat vaak prettiger is voor de patiënt. Als we het dan toch over sensoren hebben... Er zijn honderden verschillende sensoren die allerlei klachten en kwalen in de gaten kunnen houden, denk aan de vitale functies, de bloedsuikerspiegel of het meten van een stofje in het lichaam dat aangeeft dat iemand een hartaanval kan krijgen. Als we deze sensoren inzetten bij kwetsbare mensen kunnen zij op afstand gemonitord worden en kan in overleg met de patiënt worden ingegrepen voordat acute zorg noodzakelijk is. Daardoor kunnen we veel zorg, en leed (!), voorkomen. Vanuit een medisch-technologisch perspectief juich ik dit erg toe, maar we moeten er wel samen aan wennen en zorgen dat het normaliseerd wordt. Veel van deze technieken komen van startups van de Universiteit Twente en dat vind ik dan weer geweldig!”

“Creatief zijn binnen innovatie is heel belangrijk.”

Talenten ontwikkelen

Marc vindt het belangrijk dat studenten en young professionals zich blijven ontwikkelen. “Pure wetenschap is mooi, maar je moet ook creatief zijn. Doe iets raars of afwijkends en zorg dat je daarmee opvalt. De wetenschap is mooi, maar bedenk ook hoe je het inzet om je doel te bereiken. Dus creatief zijn binnen de innovatie is heel belangrijk.”

 

“En zelfs nu het allemaal even onmogelijk lijkt door COVID-19 zijn er kansen. We moeten de crisis natuurlijk niet als iets positiefs zien, maar in iedere crisis wordt innovatie versneld. Dus pak die kans, want nu is het de tijd dat uitvindingen en innovaties worden ontdekt! Ik haal vooral mijn energie uit het bekijken naar wat we wél kunnen doen voor de maatschappij, juist nu.”

Twentse roots

Hoewel Marc al een hele tijd niet meer woont in Twente, voelt hij nog altijd een verbinding met  Twente. “Ik kom natuurlijk nog regelmatig in Twente bij mijn ouders en ons familieweekend vindt vaak plaats in de prachtige Oerboerderij (Drostes, red.) in De Lutte. Ik ken weinig plekken die zo mooi zijn!”

 

“En ja.. Dat nuchtere zit er bij mij echt nog wel in. Dat pas ik ook toe binnen mijn team: als je snel wilt gaan, moet je alleen gaan. Maar als je ver wilt gaan, moet je samen gaan. Dat is toch nog wel een stukje Noaberschap. Verder ben ik nog altijd trots op Twente, zeker als je ziet wat er allemaal in Twente gebeurt op het gebied van innovatie.”

Datum: 25 februari 2021 |

Bron tekst: Marc Kaptein / twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #medischetechnologie