Nederlandse vestiging Fraunhofer maakt zich sterk voor Europees platform voor beschermingsmiddelen

Europa moet zelfvoorzienend worden in de productie van mondkapjes, beschermingsbrillen, gezichtsbeschermers, handschoenen en beschermende kleding voor medisch personeel dat corona-patiënten moet verzorgen. Vandaar dat het eind maart in Duitsland opgerichte platform www.corona.KEX.net, een spin-off van Fraunhofer Institute for Production Technology, zijn schaal wil vergroten naar heel Europa.

In het kort

  • Europa is afhankelijk van medische supplies uit China.
  • Het platform www.corona.KEX.net biedt kansen voor uitsluitende inkoop bij Europese leveranciers.

Global Goal

global goal icon

Aldus Biba Visnjicki van het Frauenhofer Innovation Platform in Enschede dat samen met de Duitse informatiedienstverlener KEX de technologie voor het platform heeft ontwikkeld. Daarin is het Nederlandse platform www.strijdcorona.nl, ook mee-ontwikkeld door het FPC, volledig geïntegreerd, om zo tot één samenhangende toeleverketen te komen. Tot nog toe is het platform ingezet voor het toegeleverd krijgen van deze medische supplies uit China. ‘Daarvan zijn we nog helemaal afhankelijk. Dat is niet houdbaar. Voor een eventuele nieuwe opleving van het corona-virus of voor toekomstige epidemieën en pandemieën moeten we als Europa zelfvoorzienend worden.’

Inkopen kan straks bij uitsluitend Europese leveranciers

Vandaar het platform waarop Europese leveranciers hun materialen kunnen gaan aanbieden en ziekenhuizen, verpleegtehuizen en andere instellingen en organisaties die kunnen inkopen. ‘Straks dus bij uitsluitend Europese bedrijven. Dat kunnen compleet nieuwe partijen zijn of bestaande bedrijven als het Nederlandse Auping die delen van de benodigde competenties reeds in huis hebben.’ Om concurrerend met China te zijn zal die productie sterk gedigitaliseerd en geautomatiseerd moeten worden en produceren conform de ethische voorwaarden en kwaliteitseisen die in het Europees land van de inkopende partij gesteld worden. ‘Kennis van ontwikkelen en opbouwen van dergelijke lijnen is bij Fraunhofer Innovation Platform en Fraunhofer IPT in ruime mate voorhanden. Maar we gaan ook werken aan een kunstmatig intelligent early warning-systeem dat zorgt dat al bij eerste signalen van medische instellingen de productie wordt opgestart.’

 

Het platform www.corona.KEX.net is een Duitse aangelegenheid waarbij aangesloten zijn ongeveer 250 medische instellingen en plusminus honderd bedrijven, waaronder Siemens, Dräger, Webasto, Bosch, BMW en de Duitse vestiging van Philips. In Nederland werkt FPC samen met het initiatief Unite4Covid van DSM om Nederlandse aanbieders en vragers via www.strijdcorona.nl aan het internationale platform te koppelen. De komende weken en maanden wordt dat gezelschap dus verrijkt met (mkb-)ondernemingen uit heel Europa, aldus Visnjicki.

 

Partijen in Nederland die beschermende middelen nodig hebben of die kunnen leveren kunnen zich melden op www.strijdcorona.nl of bij het FPC: www.utwente.nl/en/fraunhofer.

Datum: 22 juli 2020 |

Bron tekst: Link Magazine |

Auteur: Link Magazine

#coronavirus