Aanpak grote ziekten vraagt om betere microscopie

De life science staat bekend om onderzoek naar en toepassing van innovatieve technologieën. Om wetenschappers hierbij te ondersteunen ontwikkelde en produceerde Demcon een nieuw apparaat, de VitroJet. De Twentse High-tech gigant draagt zo bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor de zogenaamde ‘grote’ ziektes als kanker, Alzheimer, Tbc en Aids. Door de VitroJet worden preparaten razendsnel ingevroren voor betere microscopie.

In het kort

  • Een gezonde wereldbevolking is een van de Global Goals
  • Demcon en CryoSol willen samen de wereld van life science veranderen
  • De VitroJet bevriest eiwitten voor betere microscopie en ondersteunt zo onderzoek naar behandeling van ziekten.

Global Goal

global goal icon
Eiwitten invriezen

Onder andere eiwitten spelen een rol in ziekteprocessen. Hoe dat precies zit wordt door wetenschappers onderzocht. Zo worden eiwitten bestudeerd met elektronenmicroscopie (EM). Dat gebeurt bij zeer lage (cryogene) temperaturen (cryo-EM), want voor een scherp beeld worden de eiwitten eerst ingevroren. Het invriezen van de eiwitten moet razendsnel gebeuren, vitrificeren noemt men dat, om de beste kwaliteit sample/preparaat te verkrijgen. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben de afgelopen jaren met succes hebben het vitrificatieproces weten te automatiseren. Het resultaat is een nieuw apparaat, de VitroJet, die met 90% opbrengst een betere kwaliteit preparaten aflevert. De spin-off CryoSol richt zich op het uitontwikkelen van de nieuwe technologie en het vermarkten van de VitroJet, in eerste instantie bij academische ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. In april 2020 gaat CryoSol de eerste apparaten uitleveren en op termijn zijn dat er naar verwachting zo’n vijftig per jaar.

Investeren in een doorbraak

Demcon is een van de investeerders en aandeelhouders in CryoSol. Jemy Pauwels, investment director bij Demcon: “De samenwerking met CryoSol past in de filosofie van Demcon. Wij investeren met kapitaal maar vooral ook met mensen, productiecapaciteit en waar nodig faciliteiten zoals huisvesting. In het algemeen gaat het ons om startups waarvoor Demcon als engineering & manufacturing partner kan fungeren. De technologie moet passen bij Demcon en aansluiten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken vanuit de samenleving.” Demcon investeert in bedrijven die van strategisch belang zijn omdat ze passen binnen de speerpunten van de onderneming, vervolgt Pauwels. CryoSol is actief op het snijvlak van de medische wereld en de hightech; daarmee passen ze goed bij ons profiel. “Wij willen mee-investeren in de doorbraak waar volgens de Universiteit Maastricht honderden onderzoeksgroepen in de academische wereld op wachten”, verklaart Dennis Schipper, CEO van de Demcon group. 

Datum: 29 januari 2020 |

Bron tekst: Demcon |

Auteur: twente.com

Lees meer over #gezondheid