“Skiere Snoet” maakt gratis ge-3D-printe spatmaskers voor de zorg

Het Twentse Skiere Snoet wil zorgpersoneel helpen door gratis ge-3D-printe spatmaskers beschikbaar te stellen. De vraag naar deze beschermingsmiddelen is nog steeds groot, er kan door de wereldwijde behoefte nu onvoldoende in deze vraag voorzien worden. Door het masker lokaal te 3D-printen en produceren is het tijdens deze kritieke periode toch mogelijk de mensen die het nodig hebben te voorzien van belangrijke beschermmiddelen. 

In het kort

  • Dave Borghuis van 3D-printservice TwenSpace wilde graag zijn bijdrage leveren tijdens de coronacrisis en richt 'Skiere Snoet' op
  • Er is een voortdurend tekort aan beschermmiddelen voor medisch personeel 
  • 'Skiere Snoet' 3D-print gratis spatmasker voor de zorg

Global Goal

global goal icon
TwenSpace

Initiator Dave Borghuis van 3D printservice TwenSpace zag bij het uitbreken van de coronacrisis dat internationaal veel makers aan de slag gingen met het ontwerpen en 3D printen van essentiële onderdelen die nu niet geleverd kunnen worden. In Nederland kwamen vrijwilligersinitiatieven van de grond, zoals Schone Bakkes uit Den Haag en Makers4all.eu. Veel lokale makers en instellingen hebben een 3D printer thuis en kunnen eenvoudig een 3D model downloaden en printen.

Productie

Het 3D-printen van een masker duurt ongeveer één uur of langer, met vele 3D-printers is het toch mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden te maken. In Twente hebben de makers zich georganiseerd binnen ‘Skiere Snoet’ en willen graag helpen in deze crisis. Instellingen als Tetem, Universiteit Twente en Stichting ASSortiMENS hebben samen met lokale makers als Vincent Groenhuis, Wout Zweers en Thomas de Groot de handen ineen geslagen om zorgprofessionals een helpende hand te bieden.

Internationaal

Skiere Snoet is ook internationaal bezig. In samenwerking met de Universiteit Twente worden verloopstukken voor Decathlon duikmaskers 3D-geprint en naar Frankrijk gestuurd. Lees in dit artikel meer over de duikmaskers die onderzoekers aan de UT aan hebben gepast om gebruikt te kunnen worden voor de beademing van coronapatiënten. Een deel van deze ge-3D-printe onderdelen gaat ook naar Rwanda.

Zelf helpen?

Skiere Snoet biedt hun maskers en andere ge-3D-printe hulpmiddelen gratis aan bij (zorg)instellingen  Heb je zelf een 3D-printer thuis en wil je helpen? Skiere Snoet zegt dat ze alle hulp kunnen gebruiken en dat je van harte welkom bent. Heb je zelf geen 3D-printer en wil je toch graag helpen? Er is ook de mogelijkheid om een kleine donatie te doen zodat de materiaalkosten vergoed kunnen worden voor het printen van de maskers. Bestellen van maskers of aanmelden om te helpen kan via deze site.

Datum: 20 april 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #coronavirus