Dit is het kantoor van de toekomst

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis luidde het advies om thuis te werken wanneer dat kon. Inmiddels zijn de maatregelen versoepelt, maar het blijft belangrijk om voldoende afstand te houden van elkaar. Leferink werd al snel door diverse organisaties ingeschakeld om advies te geven hoe deze organisaties deze afstanden ook op kantoor kunnen waarmaken. Daarnaast zien zij vooral een razendsnelle verandering in de functie van het kantoor.

In het kort

  • Wegens corona moesten vele mensen thuiswerken. 
  • De maatregelen zijn versoepelt, maar voldoende afstand houden blijft belangrijk.
  • Mede door de coronacrisis is er een razendsnelle verandering van de functie van het kantoor.

Global Goal

global goal icon
Afstand houden op kantoor

De anderhalve meter maatschappij blijft van toepassing, ook op kantoor. In een korte tijd zorgden veel organisaties ervoor dat de kantoren werden getransformeerd naar een coronaproof kantoor, waarin iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar kan werken. Dit wordt onder andere gedaan door plexiglas, hygiënestations, het aangeven van looprichtingen, het checken van de luchtinstallaties en het bezettingsrooster aanpassen. Maar het kantoor van de toekomst gaat verder dan dat.

Kantoren veranderen

Kantoren blijven veranderen, de afgelopen jaren heeft de digitalisering hier een positieve rol in gespeeld. Maar de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de veranderingen op kantoor in een stroomversnelling komen. “Het veranderproces van kantooromgevingen was al enkele jaren gaande. De laatste fase heeft zich in slechts enkele maanden voltrokken, waar we normaliter zo’n zes jaar over zouden doen.”, aldus Henk Temmink, Business Unit Manager bij Leferink. “We zien een duidelijke trend ontstaan hoe het kantoor van de toekomst er uit gaat zien.” Met name de functie van het kantoor gaat veranderen in de toekomst. Volgens Leferink wordt het kantoor van de toekomst een kantoor met minder vierkante meters. Doordat we nu allemaal ervaren hebben dat thuiswerken goed mogelijk is, is een groot kantoor niet meer nodig.

“Deze veranderende beweging zagen wij de afgelopen jaren al zijn intrede nemen. Hierop zijn we voorbereid, waardoor we nu snel kunnen schakelen. De realisatie van het kantoor van de toekomst heeft meer kennis nodig dan alleen het verschuiven van het meubilair. Het gaat verder dan dat.”

Mark Leferink, CEO van Leferink

Kantoor krijgt andere functie

Veel mensen ervaren inmiddels dat thuiswerken goed lukt en juist erg fijn kan zijn. De infrastructuur in huis is er klaar voor en het scheelt veel tijd, bijvoorbeeld met files en reistijd. Hoewel het thuiswerken nu nog bij veel organisaties verplicht is, zal het kantoor van de toekomst vooral een ontmoetingsplek worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen graag naar kantoor willen komen voor het werken in teams, om te brainstormen en kennis te delen of een feestelijke gebeurtenis.

 

In het kantoor van de toekomst zullen er minder werkplekken zijn, maar de vraag naar creatieve ruimtes zal toenemen. De werkplekopstellingen veranderen en er wordt meer aandacht besteed aan concentratieruimtes en spreekkamers. In de toekomst gaan mensen sneller thuiswerken en wordt het kantoor vooral een ontmoetingsplek met alle benodigde faciliteiten.

Datum: 28 juli 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Contact

Leferink
Tolstraat 35
7482 DC Haaksbergen
053 573 3000 info@leferink.nl leferink.nl

Global Goals

Lees meer over #werken