Poupak zet zich in Twente met hart en ziel in voor een toekomstbestendige wereld

Nadat Poupak Dadvar van Iran naar Nederland was verhuisd om haar academische carrière te vervolgen, had ze een moeilijke start in Twente. Ondanks haar glansrijke CV, kon ze hier in het begin geen baan vinden. Toch is het uiteindelijk helemaal goed gekomen voor Poupak en onze regio, want zulk waardevol internationaal talent zouden we niet door onze vingers mogen laten glippen. Poupak werkt moment als Research and Development Manager bij HYGENIQ. HYGENIQ produceert duurzame en groene schoonmaakmiddelen, als alternatief voor traditionele middelen die vaak giftige stoffen bevatten die slecht zijn voor mens en milieu. Poupak zet zich met hart en ziel in voor het bedrijf, omdat ze graag haar bijdrage wil leveren aan een duurzame wereld. 

In het kort

  • Poupak is van Iran naar Nederland getrokken om een PhD te halen
  • Poupak vindt een baan bij HYGENIQ, een Twents bedrijf dat duurzame schoonmaakmiddelen produceert
  • Wegens de duurzame doelstellingen van HYGENIQ zet Poupak zich met hart en ziel in voor het bedrijf


Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente! 

Global Goal

global goal icon
Academisch talent

De roots van Poupak Dadvar liggen in Iran. Ze is geboren in Teheran, de hoofdstad van het land. In haar vrije tijd speelt ze piano, schildert ze en loopt graag een rondje hard. Het werd al snel duidelijk dat Poupak een academische uitblinker is. Ze heeft in Iran een bachelor in de chemie gehaald, en daarna heeft ze een master in organische scheikunde gehaald. Poupak wilde alles uit haarzelf halen, en ging op zoek naar een land waar ze haar PhD kon doen. Op deze manier is ze uiteindelijk in 2001 in Nederland terecht gekomen. Poupak vond het fijn dat ze in Nederland terecht kon, omdat een oom van haar hier ook al woonde.

PhD in Nederland

Om in Nederland aan de slag te kunnen heeft Poupak eerst de Nederlandse taal geleerd. Ze heeft na ongeveer zes maanden haar NT2 diploma gehaald, het diploma voor Nederlands als tweede taal. Voordat ze aan een PhD kon beginnen heeft ze ook nog de masterstudie Biomoleculaire Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht afgerond. Daarna was het dan eindelijk tijd voor haar PhD, waar ze zolang naartoe had gewerkt. Het is haar gelukkig al snel gelukt om een positie aan de Universiteit van Utrecht te bemachtigen. Daar heeft ze 4 jaar onderzoek gedaan naar de interactie van eiwitten met een medicijn met behulp van de massaspectrometrische methode. Ook mocht ze in die periode een aantal wetenschappelijke artikelen op haar naam schrijven.

“De giftige chemicaliën die in traditionele schoonmaakmiddelen zitten doen meer kwaad dan goed. Dit soort giftige chemicaliën brengt niet alleen mensen schade toe maar heeft ook voor het milieu verwoestende gevolgen”

Carrière

Met een PhD op zak, dacht Poupak na over haar vervolgstap. Inmiddels was ze ook in Nederland getrouwd, dus ging ze hier op zoek naar werk. Haar man was destijds nog bezig met zijn studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ook hij is gepromoveerd aan dezelfde universiteit. Intussen werkte Poupak in de Randstad bij een farmaceutisch bedrijf. Nadat haar man klaar was met zijn studie, vond hij een baan in Twente bij het ZGT. Poupak trok samen met haar man naar het oosten.

Moeilijk begin

Helaas kon Poupak, ondanks haar grote kwaliteit, kennis en de indrukwekkende diploma’s die ze op zak had, in het begin geen baan vinden in Twente. Na 1,5 jaar lang solliciteren zag het Twentse bedrijf HYGENIQ haar kwaliteit en kon ze daar aan de slag. Poupak werkt na zo’n 6,5 jaar nog bij HYGENIQ, en ze is niet van plan binnenkort te vertrekken. Ze is erg tevreden met haar functie, en zet zich vooral vanwege de duurzame doelstellingen van HYGENIQ met hart en ziel in voor het bedrijf. “Marcel in het Veld, de directeur van HYGENIQ, komt altijd met innovatieve ideeën en hij staat altijd voor groen en duurzaam. Dat spreekt mij ook heel erg aan en dat heeft geleid tot een langdurige samenwerking. We blijven samen producten ontwikkelen, zo groen en zo duurzaam mogelijk”, zegt Poupak. 

“In Twente zijn naast HYGENIQ veel bedrijven duurzaam bezig, dat vind ik erg mooi aan deze regio.”

HYGENIQ

HYGENIQ is in 2008 opgericht. Het bedrijf heeft als doelstelling een duurzaam en groen alternatief te bieden voor traditionele schoonmaakmiddelen die veel giftige chemicaliën bevatten. “De giftige chemicaliën die in traditionele schoonmaakmiddelen zitten en door schoonmaakmedewerkers worden gebruikt doen meer kwaad dan goed. Dit soort giftige chemicaliën brengt niet alleen mensen schade toe maar heeft ook voor het milieu verwoestende gevolgen”, aldus Poupak. Wereldwijd wordt in de business-to-businessmarkt dagelijks naar schatting 25 miljoen kilo giftige en slecht afbreekbare reinigingsmiddelen gebruikt. Jaarlijks vervuilen deze chemicaliën circa 182 miljard liter schoon drinkwater. “HYGENIQ gunt huidige en volgende generaties een geweldige toekomst en daarvoor moet onze planeet zo gezond mogelijk worden doorgegeven. En onze producten werken net zo goed als, zo niet beter dan, traditionele schoonmaakproducten.” Sinds 2012 is HYGENIQ actief in de professionele schoonmaakmarkt, en sinds 2019 zijn de HYGENIQ schoonmaakproducten ook op de consumentenmarkt verkrijgbaar. De schoonmaakproducten van HYGENIQ zijn vanwege de innovativiteit, effectiviteit en duurzaamheid ook nog eens verkozen tot product van het jaar 2020. 

Mooi einde

Het gevoel van de perfect match gevonden te hebben is wederzijds. HYGENIQ erg blij met Poupak als werknemer. Ze is een van de master minds achter de duurzame producten van HYGENIQ en momenteel Research and Development Manager bij het bedrijf. Nu Poupak wat langer in Twente is, is ze heel tevreden met haar leven hier en ziet ze ook dat de regio veel mooie uitdagingen biedt, en, nog belangrijker vindt Poupak, dat er veel bedrijven in Twente duurzaam bezig zijn. “Bij HYGENIQ willen we ons bedrijfspand ook zoveel mogelijk verduurzamen, bijvoorbeeld door regenwater te gaan gebruiken voor productie, zo min mogelijk afval te produceren en zonnepanelen te plaatsen. In Twente zijn naast HYGENIQ veel bedrijven duurzaam bezig, dat vind ik erg mooi aan deze regio.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 11 maart 2020 |

Bron tekst: Poupak Dadvar |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft