Twents schoonmaakbedrijf Asito maakt zich sterk voor de preventie van corona

Het coronavirus, in het nieuws en bij de koffiemachine op kantoor kom je niet meer om heen onderwerp heen. Helaas zijn de eerste besmettingsgevallen in Nederland, en sinds vandaag ook in Twente, bekend. Twents schoonmaakbedrijf Asito zet zich landelijk in voor de preventie van de verspreiding van het virus. Ter bescherming van klanten én werknemers heeft een speciale stuurgroep protocollen opgesteld die bijdragen aan het in toom houden van besmettingsgevaar. Meer weten? Lees hieronder hoe zij dit doen. 

In het kort

  • Inmiddels zijn de eerste besmettingsgevallen met het coronavirus in Nederland en Twente bekend
  • Asito zet zich via speciale hygiëne- en schoonmaakprotocollen in voor de preventie van de verdere verspreiding van het virus

Global Goal

global goal icon

Als schoonmaakbedrijf krijgt Asito veel vragen van klanten én werknemers die zich zorgen maken over het coronavirus. Vanuit de bedrijven die klant zijn komt vooral de vraag wat er gedaan kan worden ter preventie van besmetting met het coronavirus. Daarnaast krijgt Asito vragen van bezorgde werknemers die mogelijk besmette ruimtes schoon moeten maken. Asito heeft daarom een speciale stuurgroep opgericht die alle nodige maatregelen treft om het besmettingsgevaar zo veel mogelijk in toom te houden. De roots van het bedrijf liggen in Almelo, maar de schoonmakers van Asito zijn werkzaam in het hele land. Daarmee hebben de acties van het bedrijf veel impact. 

Hygiëneprotocol

Asito heeft ter preventie van het coronavirus een hygiëneprotocol opgesteld. Hierin staat hoe je kan zorgen voor goede handhygiëne. De pamfletten zijn in alle locaties waar Asito werkzaam is verspreid, zodat iedereen die in zo’n gebouw werkzaam is ervan op de hoogte is. “Goede handhygiëne is de belangrijkste manier om te voorkomen dat je besmet raakt”, aldus Joost Brinkhuis, voorzitter stuurgroep Corona bij Asito. Maak je handen goed nat, gebruik vloeibare zeep, masseer de zeep minstens 10 seconden in tot voorbij je polsen, was goed tussen je vingers en vergeet je vingertoppen niet. Tot slot moet je je handen flink afspoelen onder stromend water en kun je het beste gebruik maken van papieren doekjes om je handen goed af te drogen. Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van je elleboog. “Er is veel vraag naar desinfecterende handgels”, zegt Joost, “die hebben we ook al aan heel veel klanten geleverd maar in principe is het voldoende als je je handen wast volgens ons hygiëneprotocol.”

Feit en fictie

Om te weten wat je kunt en moet doen is het belangrijk om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Hierom volgt Asito nadrukkelijk de richtlijnen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert. Als er sprake is van een vermoedelijke besmetting wordt niet het volledige gebouw gedesinfecteerd, maar alleen de contactoppervlakken. “Hoe meer je gaat desinfecteren, hoe meer je de kans hebt dat virussen gaan muteren of resistent worden. Een volledig gebouw desinfecteren is daarom ook tegen de richtlijnen van het RIVM”, zegt Joost. Ter bescherming van het personeel begint Asito de desinfectieprocedure in die gevallen pas na 24 uur, zodat de schoonmakers niet geïnfecteerd kunnen raken. Het virus kan buiten een lichaam niet langer dan 2 uur in leven blijven. Om het zekere voor het onzekere te nemen hanteert Asito een periode van 24 uur. Tijdens deze 24 uur worden voorbereidingen getroffen wat betreft materialen, middelen en mensen zodat ze daarna gelijk aan de slag kunnen.

Zorgen?

Over het algemeen hoeven we ons nog geen zorgen te maken, zegt Joost Brinkhuis, een paniekreactie wil Asito nadrukkelijk voorkomen. “Een van de belangrijkste dingen is om nuchter te blijven kijken naar wat er gebeurt, er zijn momenteel 82 besmettingen (op 5-3-2020) in Nederland, als de griep uitbreekt gaat het veel harder. In Nederland hebben we het dus redelijk goed onder controle.” Wel blijft het belangrijk alles aan preventie te doen, onder andere door het hygiëneprotocol van Asito te volgen. Daarnaast heeft Asito het advies aan personeel uitgegeven om geen handen meer te schudden, en monitoren zij de klachten van eigen personeel nauwlettend. Mondkapjes gebruikt het bedrijf niet. Maskers belemmeren de ademhaling en daarmee de werkzaamheden van het personeel. Bovendien werken alleen speciale mondkapjes en zijn ze alleen behulpzaam als je in de buurt van iemand die besmet is komt. Het gebruik van mondkapjes wordt ook nog niet door het RIVM geadviseerd. 

Joost Brinkhuis, voorzitter stuurgroep 'corona' bij Asito

Is het corona?

Het verschil tussen corona en een normaal griepvirus is dat je tegen corona (nog) niet ingeënt kunt worden. Daarnaast is de ziekte vermoedelijk dodelijker dan een normale griep (0,1% versus schattingen van 2%), maar alleen mensen die al een zwakkere gezondheid hebben zijn tot nu toe aan het virus overleden. Als je binnen twee meter afstand van iemand die besmet is met corona bent geweest, kun je mogelijk besmet zijn. Niet iedereen die een griepje of verkoudheid heeft hoeft zich echter zorgen te maken. “Er is alleen sprake van zorgen over corona als je ook nog eens in aanraking bent geweest met iemand die uit de besmette gebieden, zoals Noord-Italië, komt. Dan moet je de huisarts bellen als je last hebt van je luchtwegen, veel hoest en koorts hebt.” Wel begrijpt Joost de zorgen van onder andere zijn werknemers goed. “Wij hebben ook personeel dat vliegtuigen moet schoonmaken, die bijvoorbeeld net uit China komen. Daarover hebben wij goede afspraken met de KLM gemaakt, zodat ons personeel niet in gevaar komt”. 

Goed voorbereid

Asito anticipeert ook op een onverhoopte situatie waarin het virus zich toch meer door Nederland verspreid. In dat geval zal er namelijk een groter beroep worden gedaan op desinfectieteams, die ruimtes schoon moeten maken. Het bedrijf zorgt ervoor dat er nu al extra capaciteit wordt gecreëerd, zodat als het nodig is, het bedrijf de vraag aankan.

Datum: 5 maart 2020 |

Bron tekst: Asito |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid