Saxion-studenten bedenken slimme oplossingen tijdens crisis

Thuiszitten en niks doen? Daar voelden studenten van hogeschool Saxion tijdens de coronacrisis helemaal niks voor. Ze gingen aan de slag met de uitdagingen waar zorginstellingen, bedrijven en de toeristische sector mee worstelden. ‘Het was leerzaam en je had het gevoel dat wat je bedenkt er echt toe doet’, zeggen ze.

In het kort

  • De coronacrisis zorgt bij veel bedrijven voor economische tegenslagen.
  • Studenten Joost, Hidde en Jos van Saxion wilden niet stilzitten en gingen op zoek naar innovatieve oplossingen voor diverse sectoren.

Global Goal

global goal icon
Veilig dagje uit

Hoe plan je een veilig dagje uit in deze bijzondere tijd? Joost Bouwmeester, student Tourism Management deed in juni met een team van zes studenten mee aan de eerste Students League van de World Tourism Organization van de Verenigde Naties. De opdracht: ontwikkel een innovatieve tool om bezoekersstromen te managen. ‘Met ons team bouwden we een platform voor mensen die een dagje uit willen. Hierop zie je de meest geschikte uitjes van lokale aanbieders. En er staat een heatmap op zodat je kunt zien waar het druk is en waar niet, gebaseerd op data van de Veiligheidsregio’s’, legt Bouwmeester uit.

 

Als je een uitje aanklikt dat die dag al erg druk wordt bezocht, geeft het platform ook alternatieven voor een veilig dagje uit. ‘Vaak is er wel iets wat minder bekend is, maar net zo leuk. En als het wat meer in de buurt is, steun je ook nog ondernemers in je eigen regio en hoef je minder kilometers te rijden’, zegt Bouwmeester. De studenten gebruikten content van onder andere VVV’s. De student: ‘We wilden er objectieve informatie op zetten, die betrouwbaar is. Op den duur zou je adverteerders kunnen toelaten, maar de informatie zelf moet neutraal zijn.’

 

Bij het bedenken van het platform liepen de studenten tegen veel keuzes aan, onder andere op het vlak van technologie, doelgroep en stakeholders. ‘We kwamen in contact met de experts uit het vakgebied en leerden in de praktijk welke tools zij gebruiken. Het was leerzaam en je hebt het gevoel dat wat je bedenkt er echt toe doet. Een mooie manier om kennis op te doen en zelf een bijdrage te leveren, er werd goed naar ons geluisterd’, is de ervaring van Bouwmeester.

Brandveiligheid garanderen

Hidde Melles studeert Integrale Veiligheidskunde. Door corona waren zorginstellingen niet toegankelijk, waardoor brandveiligheidsinstanties niet konden komen bij storingen aan apparatuur en installaties. Melles en medestudenten ontwikkelden een speciale cursus zodat medewerkers van de zorginstellingen zich hier zelf mee kunnen redden. Door gebruik van een bodycam kunnen veiligheidsinstanties meekijken of het allemaal volgens de regels gebeurt.

 

Melles: ‘Alle beschermende kleding en mondkapjes gingen in de eerste weken naar de ziekenhuizen en daarom zocht opdrachtgever Peter Schut van Octaaf Groep naar een andere manier om de brandveiligheid toch up-to-date te houden. Wij hebben contact gezocht met een zorginstelling, een certificeringsinstelling en een opleidingsinstituut om te kijken wat de beste oplossing zou zijn. Er werd al gekeken naar trainingsmodules waarbij de beheerder van een gebouw zelf de brandinstallaties, sprinklers en melders zou kunnen controleren. Maar dat moet natuurlijk wel goed gebeuren en gecheckt worden voor de veiligheid van de bewoners of patiënten, dat is ook verplicht bij wet en voor de verzekering.’

 

Ook na corona zou het op afstand uitlezen van installaties en het onderhoud door personeel zelf een goede optie kunnen zijn omdat dit kosten en tijd bespaart. ’Dat wordt nu verder uitgewerkt’, weet Melles.

 

De studenten zagen het in verbinding brengen van de verschillende partijen als grootste winst. ‘Iedereen is druk met zijn eigen werk, wij hebben ze aan elkaar gelinkt, de wensen van alle partijen verwerkt en ontdekt waar de valkuilen zitten. Ik vind het een mooie manier om iets bij te dragen aan de maatschappij, anders zit je alleen maar thuis’, zegt Melles.

Afzetmarkt creëren

Jos Middelveld, student Security Management, loste met zijn team een probleem op voor een plantenkweker: ‘Dat bedrijf verkocht normaal 530.000 terrasplanten per jaar, maar door corona nog maar 100.000. ‘Er was gewoon geen afzetmarkt meer omdat iedereen thuisbleef. We hebben verschillende mogelijkheden bedacht om de planten toch een goede bestemming te geven. De eerste was om ze weg te geven aan mensen in vitale beroepen, dat zou positieve publiciteit opleveren. De tweede was om ze met flinke kortingen te verkopen aan verenigingen, die met doorverkopen hun clubkas konden vullen. En de derde was om een webshop in te richten en dan influencers in te schakelen om die te promoten, of een app te bouwen.’

 

De opdrachtgever vond de app niet zo’n goed idee omdat dat te veel tijd zou kosten. De webshop in combinatie met de influencers viel wel in de smaak, net als het plan om verenigingen bij de verkoop te betrekken. Middelveld: ‘Ik studeer Security Management, dat gaat meer over beveiligingsrisico’s en dit was meer marketing. Maar vanuit het Business Continuity Lab heb ik deze gewoon aangepakt. Je leert om creatief naar een probleem te kijken en ik wilde toch graag wat doen waarmee ik kon helpen. Ik kijk er positief op terug.’

Datum: 3 november 2020 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: INN'twente

Lees meer over #onderwijs