Helpt deze Twentse oplossing ons om weer veilig naar kantoor te gaan?

Hoe maken we fysieke deelname aan de maatschappij werkbaar én veilig? Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt nog steeds, maar om een nieuwe piek te voorkomen moeten we voorzichtig blijven. Het Twentse bedrijf Fevr Detection wil hierbij een handje helpen. Zij hebben een systeem bedacht waarbij een toegangspoort wordt uitgerust met een thermische camera die iemands lichaamstemperatuur meet. Meer weten? Lees dan verder

In het kort

  • In onze 1,5 meter samenleving wordt naar manieren gezocht waarop veilige fysieke deelname aan de maatschappij mogelijk gemaakt kan worden
  • De meeste mensen die met corona besmet zijn hebben koorts
  • De thermische camera’s van Fevr Detection meten iemands lichaamstemperatuur bij binnenkomst van een gebouw

Global Goal

global goal icon

Het bedrijf Fevr Detection is een spin-off van Brandtechniek Nederland BV uit Enschede. Tijdens de coronacrisis liep Brandtechniek Nederland, net als vele andere bedrijven, tegen het probleem aan dat men niet meer naar een fysieke werklocatie kon. “Wij zitten in veel verpleeghuizen, kantoorpanden en de horeca”, zegt Frank Karssies, directeur van Fevr Detection, “Toen kwam corona om de hoek kijken, wij merkten dat bij veel instanties en instellingen waar wij normaal onderhoud plegen, toegang werd geweigerd.” Dit zette hen aan het denken, hoe kunnen we ervoor zorgen dat personeel weer veilig naar hun werkplek kan? “En waarom dit niet groot aanpakken?”, zegt Frank “ons eigen personeel zijn niet de enigen die er behoefte aan hebben”. 

Thermische camera's

Fevr Detection bedacht een systeem met toegangspoortjes die uitgerust zijn met thermische camera’s. Deze camera’s meten iemands lichaamstemperatuur op 0,3 graden nauwkeurig. Zodra er bij iemand koorts gemeten wordt, wordt de toegang tot het gebouw geweigerd. De metalen poortjes zelf zijn ontwikkeld in samenwerking met een ander Twents bedrijf. De slimme poortjes zijn uitgerust met verlichting, die groen is bij geen koorts en rood bij koorts. Bovendien is er software geïmplementeerd die gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI). Door deze software wordt alleen de temperatuur van iemands hoofd gemeten, mocht je met een warm kopje koffie door de poort lopen is dit dus geen probleem. Ook is er rekening gehouden met de diversiteit aan mensen die er doorheen moet, of je nou lang bent, in een rolstoel zit of met een kinderwagen loopt, iedereen wordt gemeten. Met dit systeem kan men gerust doorlopen, omdat je er met een grote groep tegelijk doorheen kunt en de temperatuur binnen 1 seconde gemeten wordt. 

Hulpmiddel

"Het systeem is niet de oplossing tegen corona maar wel een fantastisch hulpmiddel om koorts buiten uw bedrijf of gebouw te laten”, zegt Frank. Het is dus geen ultieme oplossing die 100% garandeert dat er geen coronabesmettingen meer plaats kunnen vinden, maar wel een grote stap in de goede richting. “Het grootste deel van de mensen die corona heeft, heeft wel koorts, dus je filtert er sowieso al een groot deel uit. Het systeem is geen garantie dat niemand met corona het gebouw binnen kan komen, alleen dat niemand met verhoging het gebouw in komt. Als iemand ‘rood licht’ krijgt, wordt ook naar de situatie van de persoon gekeken, heeft hij of zij misschien net in de zon gezeten? Koel dan even af en probeer het nog eens.”

Datum: 10 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #coronavirus