Vollere voetbalstadions met CapEazy

Afgelopen weekend is het eredivisie-seizoen weer gestart, maar in verband met de huidige coronamaatregelen zijn de voetbalstadions slechts voor een kwart tot een derde gevuld met publiek. Start-up Inplify heeft samen met UT-professor Ruud Verdaasdonk een nieuwe hoofdkap ontwikkeld als alternatief voor het mondkapje; de CapEazy.

In het kort

  • Veel voetbalstadions zijn door de huidige coronamaatregelen slechts voor een kwart gevuld.
  • Start-up Inplify heeft samen met UT-professor Ruud Verdaasdonk de CapEazy ontwikkeld, een nieuw hoofdkap als alternatief voor het mondkapje.
  • Hiermee is juichen en zingen in het stadion geen probleem meer.

Global Goal

global goal icon
Lege stadions

In verband met de coronamaatregelen kunnen veel voetbalstadions de stoeltjes maar een kwart tot een derde vullen met publiek. Zo kunnen er maximaal 8000 fans in De Grolsch Veste terecht en in de Erve Asito maar 1800 tot 2800 stadions. Dit zorgt onder andere voor lagere omzetcijfers voor de voetbalclubs door minder verkochte kaartjes en lagere opbrengsten in de catering.

CapEazy

Volgens UT-hoogleraar Ruud Verdaasdonk kunnen er met de CapEazy veel meer mensen het stadion in, zonder dat zij besmettingsgevaar opleveren. De CapEazy is een hoofdkap dat ontwikkeld is aan het TechMed Center van de Universiteit Twente, als een alternatief voor het mondkapje. Volgens Verdaasdonk is de CapEazy niet alleen fijner in het dragen, maar is dit alternatief ook veel veiliger dan een mondkapje.

 

Bij iedere ademhaling ademen mensen een halve tot een hele liter lucht uit. Dit moet ergens naartoe en bij het testen van verschillende vormen van gezichtsbescherming werd geconcludeerd dat onder andere mondkapjes een aantal lekken vertonen. Er komt geen lucht uit het masker, maar de lucht lekt wel langs de zijkanten heen. In het MedTech Center is de CapEazy ontwikkeld op basis van vijf principes: geen lekkage, comfortabel, makkelijk in gebruik, betaalbaar en sociaal vriendelijk.

Juichen en zingen zonder besmettingsgevaar

Aangezien de CapEazy zorgt voor veel minder luchtlekkage, is het weer mogelijk om te juichen en te zingen in de stadions. De anderhalve meter regeling is dan ook niet meer nodig en kan verkleind worden naar slechts een halve meter.

Datum: 14 september 2020 |

Bron tekst: CapEazy |

Auteur: twente.com

Lees meer over #innovatie