Slim samenwerken tijdens de crisis door de inzet van studenten

Het coronavirus zet bedrijven en instellingen voor grote uitdagingen en is tegelijkertijd een enorme aanjager voor innovatie. Veranderen en vernieuwen kan van levensbelang zijn. De kennisinstellingen Universiteit Twente, hogeschool Saxion, ROC van Twente en Aventus doen een oproep aan bedrijven en instellingen: maak gebruik van studenten, in de vorm van projecten en stages, om je innovatiekracht te vergroten. Dit aanbod is gebundeld in één loket: Novel-T SMART. Het team achter dit loket helpt bij het finetunen van de opdracht en het matchen van de juiste studenten.

In het kort

  • Bedrijven en studenten ondervinden beide uitdagingen van de huidige coronacrisis.
  • Veel studenten hebben nog geen plek gevonden voor een afstudeeropdracht, praktijk- of stageopdracht.
  • Via het SMART Match Team van NOVEL-T kunnen bedrijven en instellingen hun knelpunt of innovatie neerleggen bij studenten.

Global Goal

global goal icon

Eerder was het initiatief om bedrijven in crisis te koppelen aan studenten al gestart in Deventer door Saxion, Aventus en een aantal ondersteunende partners. Met diverse kennisinstellingen in Twente is de samenwerking doorontwikkeld, met Novel-T SMART als centrale ingang.

Studenten zoeken praktijkervaring

Niet alleen bedrijven en instellingen ondervinden uitdagingen van de huidige crisis, ook studenten hebben er last van. Veel studenten hebben nog geen afstudeerproject, praktijk- of stageopdracht kunnen vinden. Het is een belangrijk onderdeel van diverse studies om het geleerde in de praktijk te brengen. Daarom roepen de kennisinstellingen via dit initiatief bedrijven en instellingen op om hun knelpunt en innovatievraag bij studenten neer te leggen. Juist nu is en blijft het zo belangrijk om studenten te laten samenwerken met het bedrijfsleven. Dit kan via smartdoordecrisis.nl

Hoe het werkt

Bedrijven en instellingen die graag een knelpunt willen oplossen of een kans zien om te vernieuwen, nemen contact op met het SMART Match Team. In dit team zitten contactpersonen van alle vier de instellingen en vanuit Novel-T SMART. Dit team helpt bij het aanscherpen van de vraag, wanneer en door welke studenten deze vraag het beste opgepakt kan worden en op welke manier. De oplossing kan verschillende vormen hebben: een stageplek, een teamopdracht of zelfs een mix van studenten van deze kennisinstellingen die samen werken aan een opdracht. De studenten worden door het SMART Match Team via de opleidingen geworven. 

Lopende opdrachten die al zijn ingediend

Via bestaande contacten zijn er al een aantal opdrachten bij het loket binnengekomen. Zo heeft de Lebuïnuskerk in Deventer een opdracht ingediend over virtuele rondleidingen. FC Twente en Heracles hebben de vraag gesteld om scenario’s uit te werken rondom het spelen van wedstrijden de komende maanden. Ook het Ondernemershuis Deventer heeft al vragen geformuleerd over nieuwe werkwijze en businessmodellen.

Mede mogelijk gemaakt door diverse partners

Het initiatief SMART door de crisis is tot stand gekomen in samenwerking met de vier kennisinstellingen en diverse partners: Ondernemend Twente, VNO NCW, Rabobank Enschede-Haaksbergen, DEP, Ondernemen 055 en De Persgroep. 

Vacaturebank

In de vacaturebank van twente.com vind je diverse vacatures voor afstudeerstages en andere stageopdrachten. 

Datum: 22 juli 2020 |

Bron tekst: Novel-T |

Auteur: Twente.com

Anderen bekeken ook #onderwijs