TenCate Protective Fabrics en partners ontwikkelen duurzame oplossing voor tekort aan medische isolatieschorten

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er weer nieuws is over de aanvoer en kwaliteit van persoonlijke beschermingsmiddelen voor ons zorgpersoneel. Door COVID-19 is er een grote behoefte ontstaan aan met name mondkapjes en isolatieschorten. TenCate Protective Fabrics werkte proactief samen met andere Nederlandse partners en heeft speciaal voor het zorgpersoneel in Nederland dat niet in direct contact komt met COVID-19 geïnfecteerde patiënten, een herbruikbare isolatieschort ontwikkeld. Dit duurzame isolatieschort is ademend, comfortabel en kan minstens 50 keer worden gewassen. Zo kunnen de ziekenhuizen gegarandeerd een voorraad aanleggen en wordt medisch afval aanzienlijk vermindert. 

In het kort

  • Medisch personeel gebruikt wegwerpschorten als bescherming tegen COVID-19
  • Er is een groot tekort aan deze schorten en ze creëren veel medisch afval
  • TenCate Protective Fabrics en partners ontwikkelen herbruikbare isolatieschorten die gebruikt kunnen worden door medisch personeel dat niet rechtstreeks in aanraking komt met coronapatiënten

Global Goal

global goal icon
Onvoldoende aanbod

Toen de pandemie uitbrak en medisch personeel snel van persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien moest worden, kozen veel ziekenhuizen voor een uitrusting met medische wegwerpschorten, ook wel ‘disposables’ genoemd. Hoewel deze schorten de noodzakelijke bescherming bieden voor eerstehulpverleners aan de COVID-19 frontlinie, zijn ze voor werkzaamheden buiten de frontlinie minder hard nodig. De schorten bieden in dat laatste geval niet alleen een onnodig hoge mate van bescherming, ze zijn ook oncomfortabel bij langdurig gebruik. Door iedereen die in een ziekenhuis werkt standaard te voorzien van dit medische wegwerpschort, dreigt een tekort voor degenen aan de frontlinie die ze écht nodig hebben. De uitdaging van de Nederlandse ziekenhuizen om hun personeel voldoende bescherming te bieden kan worden aangegaan door naast disposables, ook herbruikbare isolatieschorten aan te bieden aan medewerkers die niet in direct contact staan met COVID-19 patiënten. De wegwerpschorten worden gemaakt van plastic en laten daarom niks door, de herbruikbare variant van TenCate Protective Fabrics is van stof en wel luchtdoorlatend en biedt daarom veel meer draagcomfort en een hoge graad van bescherming, maar geen volledige. 

Actie ondernemen

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, die als brug fungeert tussen de overheid, bedrijven en kennisinstellingen, heeft samen met Health Innovation Park, versneller van zorginnovaties, contact gelegd met TenCate Protective Fabrics. “Oost NL en Health Innovation Park wilden gebruikmaken van onze expertise om het huidige tekort aan medische isolatieschorten in Nederland op te lossen. Zij stelden ons de vraag: ‘Hoe kunnen we samenwerken om Nederlandse ziekenhuizen op korte- en lange termijn een veiligere oplossing te bieden?’ Ook andere Europese ziekenhuizen hadden diezelfde behoefte aan ons kenbaar gemaakt, de bijkomende vraag van Oost NL en Health Innovation Park gaf ons de doorslag om het proces te versterken en te versnellen.”

Samenwerking

TenCate Protective Fabrics richtte zich tot vier grote Nederlandse confectioneurs die opereren in het speelveld van werkkleding voor de zorg. De gezamenlijke expertise is van onschatbare waarde gebleken. Samen ontwikkelden ze een herbruikbaar isolatieschort, dat in Nederland geproduceerd kan worden. Daarmee wordt de bevoorrading ook meteen veiliggesteld. Om het een toegankelijke oplossing te maken voor een diversiteit aan zorgpersoneel, is het schort in één standaardmaat gecreëerd. “Sinds we met dit nieuws naar buiten zijn gekomen is er erg veel vraag naar”, zegt Katrien Klein, Marketing & Communication manager bij TenCate Protective Fabrics. “Ik vind het persoonlijk ook een erg mooi initiatief omdat het een duurzaam product is”.

Vereerd

“We voelen ons vereerd dat we de overbelaste Nederlandse gezondheidszorg kunnen bedienen door voor hen nieuwe, betrouwbaardere, duurzamere en regionaal geproduceerde beschermende werkkledingoplossingen te bieden, terwijl zij ons door de COVID-19-pandemie navigeren.”

Datum: 9 juni 2020 |

Bron tekst: TenCate Protective Fabrics |

Lees meer over #coronavirus