Hybride werken - Het kantoor als clubhuis

Het afgelopen jaar is de manier van werken enorm veranderd. Waar voorheen fulltime naar kantoor gaan de norm was, is het thuiswerken in opmars gekomen. Is thuiswerken een blijvertje of gaan we toch terug naar kantoor? SKEPP heeft het antwoord op deze vraag.

 

In het kort:

  • Door de coronacrisis is thuiswerken enorm in opmars gekomen. Voor veel bedrijven en medewerkers blijkt dit een prima oplossing. Toch missen we allemaal het onderlinge contact met collega’s.
  • De verwachting is dat medewerkers twee a drie dagen thuis blijven werken, maar de overige dagen weer naar kantoor gaan.
  • SKEPP ontwikkelde een formuliere voor het kantoorvan de toekomst: Het 4 C model. Connect, Cowork, Concentrate en Conference.

Global Goal

global goal icon

Veel medewerkers werken momenteel grotendeels vanuit huis door het coronavirus. Toch is het gemis van de sociale interactie groot. Een kantoor zorgt immers voor het samenspel tussen mensen, welke niet te vervangen is voor een online meeting. Het kantoor is daarom een blijvertje, maar het krijgt wel een andere invulling, aldus SKEPP

Het kantoor fungeerde vroeger als typfabriek

Vroeger fungeerde het kantoor vooral als echte typfabriek. De kantoorinrichting was destijds volledig gericht op maximaal rendement per vierkante meter. Honderden werkplekken in één kantoor, witte TL-verlichting en weinig focus op inspiratie; dit was het toonbeeld van een doorsnee kantoor. Van een inspirerende en creatieve inrichting was er weinig sprake bij kantoren. De kantoren van de toekomst ademen daarentegen sfeer. 

Het kantoor als clubhuis

Thuiswerken is een blijvertje, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Toch tonen diverse onderzoeken aan dat werknemers verwachten dat ze op lange termijn wel weer terug naar kantoor keren. De verwachting is dat medewerkers twee tot drie dagen vanuit huis blijven werken en de overige dagen weer naar kantoor gaan. Dit wordt ook wel hybrid working genoemd. Bij werken in volledige focus zal de thuiswerkplek ingezet kunnen worden. Het kantoor wordt de plek voor sociaal contact, overleg of om te sparren met elkaar. Kortom; het kantoor zal in de toekomst aanvoelen als een clubhuis.

Kantoorinrichting op basis van de formule van SKEPP

Het optimaal inrichten van een kantoorruimte met bijpassend kantoormeubilair is cruciaal. De combinatie van thuiswerken en het op kantoor werken hebben invloed op de indeling van de ruimte en de meubelen. De toekomst van het kantoor zal gefocust zijn op flexibiliteit door het hybride werken. SKEPP heeft een eigen formule ontwikkeld op het kantoor van de toekomst. De standaard werkplekken op kantoor maken plaats voor zones, iedere zone gericht op bepaalde activiteiten. Het inrichten op basis van deze activiteiten verhoogt de flexibiliteit, productiviteit en samenwerking op kantoor. Naast de praktische kant van de nieuwe indeling zorg je automatisch voor meer inspiratie, creativiteit en sfeer. Dit principe noemt SKEPP het 4 C model, waarbij de 4 C’s staan voor: Connect, Cowork, Concentrate en Conference. 

Hoe ziet een kantoorinrichting eruit op basis van 4 C’s?
Waar voorheen veel ondernemers huiverden voor het thuiswerken, zien zij inmiddels ook de voordelen in van het thuiswerken. Het coronavirus zorgde voor een stroomversnelling in het thuiswerken en het werd in de afgelopen maanden de nieuwe norm. In de toekomst blijft het thuiswerken daarom ook voor veel medewerkers onderdeel van de werkweek, zo was ook te lezen in het onderzoek van het TNO. De combinatie van thuiswerken en naar kantoor gaan is de ideale balans voor werknemers. Het kantoor zal in de toekomst draaien om verbinding, gezamenlijke projecten en sociale interactie. Hoe ziet de kantoorinrichting eruit op basis van de eigen ontwikkelde formule van SKEPP?
 

1. De Connect zone: verbinden met elkaar

Veel medewerkers missen de sociale interactie tijdens het thuiswerken. Voor het stimuleren van de sociale interactie is de Connect zone gecreëerd. Dit is de plek waar medewerkers samenkomen voor een kop koffie. Sociale interactie bevordert niet alleen de betrokkenheid van medewerkers, ook zorgt het voor de binding met het bedrijf en het team. Door het plaatsen van comfortabel zitmeubilair zorg je direct voor een huiselijke sfeer in deze zone. 

 
 

2. De Cowork zone: samenwerken is the key to succes

In de Cowork zone staat het uitwisselen van ideeën in een dynamische en inspirerende omgeving centraal. Voor veel werknemers is het werken in een Cowork zone een fijne afwisseling van het thuiswerken. De open sfeer binnen de Cowork zone bevordert de creativiteit, kennis en motivatie van medewerkers. Het komen tot nieuwe ideeën en inzichten gebeurt sneller wanneer medewerkers samen overleggen in één ruimte. Ook de interactie tussen collega’s en de communicatie tussen verschillende afdelingen wordt zo gestimuleerd. Kortom, deze zone heeft een positief effect op het team. Richt de ruimte in met flexibele werkplekken, akoestische wanden en ergonomische bureaustoelen.. Zo is het voor alle medewerkers mogelijk om aan te schuiven op een flexplek. 

 
 
3. De Concentrate zone: werk in focus
Waar voorheen de Concentrate zone een belangrijke werkplek was, zal de grootte van deze zone in het kantoor gaan afnemen. Dit heeft te maken met het hybride werken. Werken in concentratie? Dat kan ook vanaf huis. Toch is het afronden van belangrijke projecten en het ongestoord kunnen werken op kantoor nog steeds noodzakelijk. De Concentrate zone is de ideale plek om in alle rust te werken. Medewerkers kunnen zich in deze zone terugtrekken. De Concentrate zone staat in het teken van rust, focus en stilte. Een belangrijk aspect van de Concentrate zone is de akoestiek. Om tot volledige focus te komen is het hebben van goede akoestiek op kantoor onmisbaar. Gericht werken in een geluidsarme omgeving wordt hierdoor mogelijk. De Concentrate zone zorgt voor een stijging in productiviteit en stimuleert de focus van werknemers. Het inzetten van meetingboxen of phoneboxen zorgt ook direct voor meer rust en flexibiliteit op de (open) werkvloer.
 
 
4. De Conference zone: ongestoord vergaderen, brainstormen of presenteren
De Conference zone is de ideale plek voor overleg. In deze zone vinden vergaderingen, presentaties en team meetings plaats. Het fysiek samenkomen in de Conference zone zorgt voor bruisende nieuwe ideeën, inspiratie en een goede samenwerking. Waar voorheen veel muren gebouwd werden voor vergaderruimtes of kantoren, vraagt de huidige tijd om meer flexibiliteit. Die flexibiliteit ziet SKEPP ook terug in de steeds kortere huurcontracten. Het flexibel inrichten van het kantoor is daarom een belangrijk gegeven. Meetingboxen bieden de modulaire en flexibele oplossing voor bedrijven. Niet alleen praktisch voor het huidige pand, maar ook ideaal bij een verhuizing; de meetingbox verhuist gewoon mee. Naast de flexibiliteit bieden de vergaderboxen ook de optimale akoestiek. Handig voor de open kantoortuin om het rumoer te beperken. 
 
Meer lezen over de voordelen van de flexibele kantoorinrichting, dat kan hier.

Contactinformatie

SKEPP
Brugstraat 11
7607 XJ Almelo
+31 (0)85 8770 519 info@skepp.nl twente.com/organisaties/skepp

Global Goals

Datum: 17 mei 2021 |

Lees meer over #werken