Het solliciteren van de toekomst komt uit Twente

Momenteel zoeken veel mensen naar werk, tegelijkertijd is solliciteren en op gesprek komen niet vanzelfsprekend door de coronacrisis. Dit maakt het voor bedrijven én sollicitanten lastig om op de gebruikelijke voet door te gaan. Charlotte Stegeman van the Chain Company begon twee jaar geleden al met het ontwikkelen van een software die het sollicitatieproces helemaal toekomst- en corona-proof maakt, namelijk door middel van video-recruitment. Huidige procedures duren lang en vergen veel afstemming van agenda’s, wat volgens Charlotte niet meer van deze tijd is. “In het algemeen solliciteert men eigenlijk nog op dezelfde manier als 20 jaar geleden. Dat kan anders. De nieuwe generatie is ook gewend om via beeld en filmpjes te communiceren, en dat zijn veelal de mensen die nu om werk zoeken.”

In het kort

  • Door de coronacrisis werken en solliciteren veel mensen noodgedwongen vanuit huis
  • De WYSIWYG software maakt online solliciteren makkelijk 
  • WYSIWYG is tijdbesparend voor zowel werkgever als werkzoekende, en geeft een goed beeld van hoe goed een kandidaat bij een functie past 

Global Goal

global goal icon
WYSIWYG

Charlotte Stegeman, eigenaar van The Chain Company in Hengelo, begon twee jaar geleden met het ontwikkelen van software die het recruitment van kandidaten makkelijker moet maken. Deze software noemde zij ‘What you see is what you get’ (WYSIWYG). WYSIWYG bestaat uit drie onderdelen. Het is ten eerste een ‘werken bij’ website waar een werkgever vacatures kan plaatsen en deze op een aantrekkelijke manier kan profileren met filmpjes en foto’s. Ten tweede zit er een backoffice systeem achter dat heel intuïtief is ingericht waardoor het erg makkelijk is in gebruik. Ook is alles geautomatiseerd zodat het zo weinig mogelijk tijd vergt. Het derde element is degene waar het eigenlijk om draait; de video recruitment software. Al deze onderdelen zijn los of in een pakket bij The Chain Company af te nemen voor bedrijven.

Video recruitment

Wat houdt video recruitment dan precies in? Het is anders dan een sollicitatiegesprek doen via Skype, Zoom of Teams. Op het moment dat een kandidaat op een bepaalde vacature wil solliciteren krijgt hij of zij de mogelijkheid om op een moment dat hem of haar past in de eigen omgeving een filmpje op te nemen. Dit kan op de smartphone, of gewoon via de desktop. De werkgever heeft van tevoren bepaalde vragen in de backoffice gezet, de kandidaat weet voordat het filmpje wordt opgenomen nog niet welke vragen dit zijn. Daardoor zijn de antwoorden die de kandidaat geeft authentiek en kan de werkgever al binnen enkele minuten een goede inschatting maken in hoeverre de kandidaat bij het bedrijf past. Bovendien krijg je via een filmpje al een goed beeld van iemands persoonlijkheid, wat bij een motivatiebrief of CV een stuk lastiger is. De filmpjes duren doorgaans 1 tot 2 minuten, waardoor het voor zowel werkgever als kandidaat erg veel tijd bespaart. 

Future-proof

“Bedrijven hanteren nog dezelfde manier van solliciteren die er in 1995 ook was, maar de tijd is inmiddels veranderd. The Chain Company begon 2 jaar geleden met deze video recruitment software en we liepen eigenlijk op onze tijd vooruit. Bedrijven vonden het destijds nog een beetje spannend, maar inmiddels is de toekomst door de coronacrisis ineens heel dichtbij. De drempel is weg en mensen zien nu echt de meerwaarde in van deze software”, zegt Charlotte. “Het past helemaal in het huidige thuiswerken, en het is ook ideaal als je mensen van buiten Nederland wil werven.”

Datum: 23 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #coronavirus