Earth is calling... TechMed Centre

TechMed Centre zet alle zeilen bij om ziekenhuizen te helpen

 

De coronacrisis legt een enorme druk op de zorg en het zorgpersoneel. Er dreigt ook nog eens een tekort aan medische hulpmiddelen en apparatuur. Deze tekorten, zoals te weinig beademingsapparatuur, kunnen ons uiteindelijk mensenlevens kosten. Het TechMed Centre van de Universiteit Twente start diverse initiatieven om de zorgsector te ondersteunen bij de aanpak van deze crisis. Van het snel bijscholen tot medici tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor beademing. Zo heeft het TechMed Centre een slimme oplossing bedacht waarmee met de middelen die er al zijn toch aan de vraag om beademingsapparatuur kan worden voldaan. Onderzoekers van de instelling hebben namelijk een concept ontwikkeld waarbij twee patiënten gebruik kunnen maken van hetzelfde beademingsapparaat. 

In het kort

  • De zorg kampt met tekorten qua personeel en apparatuur door de uitbraak van het covid-19 virus
  • Het TechMed Centre van de UT start verschillende initiatieven om de zorgsector te ondersteunen
  • TechMed werkt samen met onder andere het Radboud, UMC en ROAZ om oplossingen te creëren

Global Goal

global goal icon
Belang van beademing

Beademingsapparatuur is cruciaal in de strijd tegen het covid-19 virus. Deze techniek redt de levens van coronapatiënten. Zonder zo’n machine is de overlevingskans van mensen die met covid-19 op de intensive care belanden nihil. Deze patiënten kunnen namelijk door uitputting, slijmvorming, beschadigingen en ontstekingen in de longen niet zelfstandig ademen. Een apparaat moet deze functie overnemen tot het lichaam voldoende is hersteld om dit zelf weer te kunnen doen. Dit kan soms twee tot drie weken duren. Het is dus belangrijk dat patiënten langdurig gebruik kunnen maken van de beademingsapparatuur.

Slimme oplossingen

In het Technical Medical Centre van de UT is onderzoek op het gebied van technologie in de gezondheidszorg geconcentreerd. Het TechMed heeft een concept bedacht waarmee twee patiënten gebruik kunnen maken van één beademingsmachine. Het ‘dubbelgebruik’ van een beademingsmachine is mogelijk in de fase dat patiënten nog volledig kunstmatig worden beademd. Zodra de patiënt zélf weer een deel van de ademhaling overneemt is de combinatie met een andere patiënt, aangesloten op dezelfde beademingsmachine, niet meer mogelijk. 

Regelbare klepjes

Een splitter verdeelt de lucht tussen de patiënten, slimme klepjes en filters zorgen ervoor dat de lucht van de ene patiënt niet bij de ander terecht komt. Daarnaast hebben verschillende patiënten verschillende beademingsbehoeftes, dit kan door middel van regelbare klepjes worden afgesteld. Deze klepjes worden nu nog getest. Mocht deze oplossing positief uit de testen komen en haalbaar zijn voor de zorginstanties, kan er erg snel geschakeld worden. Situaties van tekorten kunnen daarmee worden voorkomen, en dus levens worden gered. Het kan nog weken duren voordat er nieuwe beademingsapparaten zijn geproduceerd, terwijl er al tekorten zijn voorspeld voor het eind van deze week. Voor de oplossing van het TechMed is alleen een extra slang nodig, daarom is deze oplossing van cruciaal belang. 

TechMed biedt zorg helpende hand

Zakelijk directeur TechMed Centre Remke Burie: “We willen zo goed mogelijk inspringen op de actuele vragen die de zorg ons stelt. Dat begint bij mensen. Medische professionals, zoals arts-assistenten en ook specialisten die urgente bijscholing nodig hebben om ingezet te worden in de frontlinie van de corona-zorg, kunnen bij TechMed terecht. Het centrum is daarvoor de mogelijkheden aan het opschalen en zet al het simulatieonderwijs in dat het in huis heeft. Teams van wetenschappers en studenten werken aan alternatieve technieken die snel zijn te realiseren. Het meest in het oog springende project gaat over een techniek om meerdere patiënten op een verantwoorde manier gebruik te laten maken van één beademingsmachine. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk bestaande hulpmiddelen, op een slimme manier gecombineerd om snel te kunnen opschalen. In dit project werkt TechMed nauw samen met het Radboudumc, Amsterdam UMC en het Medisch Spectrum Twente.”

Artificial Intelligence

Vanuit Twente wordt innovatieve technologie ingezet om een bijdrage te leveren aan de coronacrisis. Het TechMed werkt namelijk ook aan de mogelijkheden van artifical intelligence (AI) om het verdere verloop van de ziekte te kunnen voorspellen. De onderzoekers aan het TechMed hebben veel ervaring met het plannen van schaarse capaciteit van bijvoorbeeld intensive care units. Meer weten over de professionals en onderzoekers die aan het Twentse TechMed Centre zijn verbonden? Lees hier het verhaal van Renske van Wijk.

Testlong

Deze week heeft TechMed al succesvolle tests uitgevoerd op de 'Michigan testlong'. Dit is een geavanceerde simulator met twee longen waarvan de longeigenschappen kunnen worden gevarieerd en waarop verschillende configuraties van apparatuur en koppelstukken en slangen kunnen worden getest. Omdat de techniek in noodsituaties snel en breed beschikbaar moet zijn is het ontwerp gebaseerd op hulpstukken die al regulier gebruikt worden. Het onderzoeksteam heeft, in samenspraak met leveranciers, hulpmiddelen gekozen die op dit moment beschikbaar zijn, en daarmee testmetingen verricht op de testlong. Het onderzoeksteam zal de komende periode de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen, en kan aanvullende analyses uitvoeren zodra dat nodig is of gewenst.  De resultaten zullen beschikbaar worden gesteld aan de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica. 

Samenwerking

TechMed-directeur Remke Burie doet een nadrukkelijke oproep om kennis te delen en te samenwerken: “We zoeken contact met partners in de regio en daarbuiten, zoals ook hightechbedrijven, om de plannen versneld te kunnen uitvoeren. Want als iets nu geboden is, dan is het snelheid.” TechMed werkt al samen met onder meer ROAZ (netwerk voor acute zorg), veel ziekenhuizen en de betrokken ministeries.

Datum: 24 maart 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid