Biologische hygiëne-oplossingen werken ook tegen Covid-19

‘Was je handen stuk’, is al maanden het advies van premier Mark Rutte en het coronateam om hem heen. Wie reguliere producten gebruikt, loopt inderdaad kans dat de handen stuk gaan door alle chemicaliën in handgels en zeep. HYGENIQ uit Enschede komt met iets nieuws: een handlotion en hygiëne mist die effectief zijn tegen virussen, bacteriën en schimmels op 100 procent plantaardige basis.

In het kort

  • Was je handen regelmatig, dat is al maanden lang het advies van premier Mark Rutte en het coronateam om hem heen.
  • Alleen door het vaker wassen van je handen loop je de kans dat de handen stuk gaan door alle chemicaliën in handgels en zeep.
  • HYGENIQ heeft een handlotion en hygiene mist ontwikkeld die effectief zijn tegen virussen, bacteriën en schimmels op 100% plantaardige basis. 

Global Goal

global goal icon

Het bedrijf produceert al langer natuurlijke hygiëneproducten die voorheen voornamelijk in de horeca, gezondheidszorg en in de professionele schoonmaak worden gebruikt. De afgelopen maanden werkte HYGENIQ aan een handlotion, een ‘hygiëne mist’ en een ‘fogging mist’, die uit een innovatieve grondstof bestaan.

 

De lotion, de hygiëne mist en de fogging mist (waarmee grote ruimten kunnen worden ontsmet) bevatten bestanddelen van Citrus planten. Door een innovatief proces worden natuurlijke afweerstoffen geëxtraheerd uit onder andere schillen, pitten en andere niet voor menselijke consumptie geschikte delen van de planten. Van de meeste handgels is alcohol het (hoofd)bestanddeel, aan de genoemde producten komt geen alcohol te pas. ,,Ze zijn daarom veilig voor mens en milieu”, vertelt marketingmanager Joyce Roelofsen. ,,De producten doden 99,99 procent van de schimmels, bacteriën en virussen, óók onder meer influenza, de MRSA-bacterie en salmonella.“ 

Vernietigen

Nu staat Covid-19 nog steeds op ieders netvlies. De middelen blijken ook effectief tegen dit virus. “Dat laatste hebben we de afgelopen tijd laten testen in verschillende laboratoria in de UK.” De biologische stof is actief op de celwand van de virussen en bacteriën. Deze membranen raken door het middel beschadigd en onder invloed van zuurstof of UV-straling vernietigen ze zichzelf, terwijl goede bacteriën in tact blijven. De lotion, mist en fog bevatten ook verzorgende, natuurlijke bestanddelen zoals vitamine C die bijdragen aan huidverbetering. “Het kan zelfs veilig worden gebruikt op wondjes, psoriasis, op een huid die is aangetast door eczeem of op een koortslip en heeft huidverbetering tot gevolg”, aldus Roelofsen.

Ecologisch

De ‘fog’ is bedoeld voor de ontsmetting van grote ruimten, zoals stadions, kantoorgebouwen, stations en kan gebruikt worden in het openbaar vervoer en in vliegtuigen. Met een container die lijkt op een rugzak op de rug, kunnen medewerkers zonder handschoenen of beschermend pak een ruimte onder handen nemen. “Door de natuurlijke bestanddelen is het niet nodig om beschermende kleding te dragen. De producten worden snel afgebroken door de natuur, binnen enkele uren waardoor we ook de term ecologisch mogen voeren”, verklaart Roelofsen. “Als je chemische middelen gebruikt, mag je een ruimte een aantal uren erna niet betreden. Dat is met onze ‘fog’ verleden tijd.”

Amerika

De natuurlijke grondstoffen die nu aangewend zijn voor de nieuwe productlijn, werden door het bedrijf al jaren gebruikt in schoonmaakmiddelen voor de zakelijke markt. “De oprichter van HYGENIQ heeft altijd een schoonmaakbedrijf gehad en de chemische middelen die gebruikt worden en soms ziekteverschijnselen of allergie veroorzaakten bij medewerkers waren hem altijd een doorn in het oog. Toen hij op een van zijn zakenreizen in Amerika de van Citrus planten afkomstige technologie ontdekte, kocht hij deze aan en ontwikkelde deze verder in Enschede.” 

Zoeken

Omdat HYGENIQ zo duurzaam mogelijk wil produceren, is ook een afbreekbare verpakking een must. Doordat de middelen natuurlijk zijn, veranderen deze (net als bijvoorbeeld de bladeren van planten in seizoenen) van kleur. Dat kan van invloed zijn op de eveneens natuurlijke verpakkingsmaterialen, waardoor het zoeken is geweest naar de juiste samenstelling ervan. Nu deze is gevonden, kan naast de productie van de schoonmaakmiddelen van het bedrijf, ook de productie van de handgel, de mist en de fog van start.

Datum: 5 november 2020 |

Bron tekst: HYGENIQ |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #gezondheid