Saxion studenten ontwikkelen app voor coronaproof horecabezoek

Saxion-studenten Dinand van der Graaf, Martijn Klement en Ruben Albrecht bedachten vorig jaar al een concept voor een app die gebruikt kon worden door de horeca. Het idee was om je via de telefoon aan te kunnen melden voor een tafeltje en zo makkelijk de rekening te kunnen splitsen. Vanwege het coronavirus kwam de ontwikkeling van deze app, BonBon, in een stroomversnelling. De app maakt fysiek klantcontact overbodig en is juist daarom nu zo relevant. “We helpen heel graag de horeca om weer open te gaan.”, zeggen de studenten. Ook won BonBon de tweede prijs in landelijke wedstrijd ‘Students Against Corona’ en daarmee een geldprijs van €2.500. Dit bedrag investeren de studenten in de ontwikkeling van de app. De ontwikkeling is inmiddels vergevorderd en de studenten verwachten dat de app begin juni gelanceerd gaat worden.  

In het kort

  • Saxion studenten ontwikkelen app BonBon waarmee fysiek contact in de horeca overbodig wordt
  • De studenten winnen de tweede prijs in de Students Against Corona Awards en een geldbedrag van €2500,-
  • De app wordt naar verwachting begin juni gelanceerd

Global Goal

global goal icon
Hoi Dinand, hoe werkt de app precies?

“Via onze app kun je, individueel of als groep, inchecken aan een tafel bij een bepaald café of restaurant. Vervolgens kun je een bestelling plaatsen, waardoor het personeel een bonnetje ontvangt met de bestelling en deze uitserveert bij een speciale afhaalplek. Hier kunnen gasten, wanneer ze bericht hebben gehad, hun bestelling afhalen, waarna ze deze aan hun eigen tafel kunnen nuttigen. We verwachten dat als de horeca weer opengaat, er maximaal drie of vier personen aan een tafel mogen zitten, met natuurlijk de anderhalve meter afstand, en zo wordt de ruimte optimaal benut. Het afrekenen gebeurt wel gewoon aan de bar. Ons originele plan was dat dat via de app kon, maar dat doen we nu niet meer. De horeca zit in een crisis en als de gast via de app betaalt, komen er voor de horeca hogere transactiekosten bij. Dat willen voorkomen. Helemaal in deze situatie, waarin de horeca het al erg moeilijk heeft.” 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? 

“Eigenlijk zijn we hier al een jaar geleden mee begonnen, al was het originele idee wel anders. Het begon met een project van onze opleiding Creative Media & Game Technologies. Toen hebben we het idee gepitcht en daar kregen we zulke enthousiaste reacties op, dat we het zonde vonden om te laten liggen. Toen zijn we met z’n drieën de minor Startup Ondernemer gaan doen en hebben we het concept verder uitgedacht. Dit jaar doen we ook mee aan het Smart Solutions Semester, zowel als opdrachtgever als deelnemer. Maar toen kwam het coronavirus en werd het lastig om het concept te gaan testen. Daarop bedachten we: misschien kunnen we met enkele aanpassingen wel iets betekenen voor de horeca.” 

Wat is inmiddels de status van de app?

“Onder andere door de impuls die het winnen van de tweede plaats in de Students Against Corona Awards teweeg heeft gebracht zijn we al een eind op weg met de ontwikkeling van de app. Er zijn meerdere partijen die interesse hebben in onze app. We zijn hierin erg geholpen door het Centrum van Ondernemerschap van het Saxion, waar wij bij aangesloten zijn. We hebben via dit centrum de mogelijkheid tot het delen van ervaring en het opbouwen van een netwerk. Het centrum heeft ons enorm gestimuleerd om dit allemaal in touw te zetten en wij konden er de juiste coaching krijgen. Hier konden wij samenwerken met andere studenten die elk hun eigen discipline hebben en daarmee kunnen we elkaar een eind op weg helpen.”

Wat maakt jullie app onderscheidend ten opzichte van vergelijkbare apps? 

“Je ziet dat er al redelijk wat bestelapps gebruikt worden, maar dit zijn vooral apps van commerciële bedrijven, waarin na elke bestelronde betaald moet worden, inclusief transactiekosten. Bij ons is dat dus niet het geval. Bovendien biedt ons platform enkele mogelijkheden voor de horecaondernemer om meer omzet te genereren. Denk hierbij aan suggesties voor een gebakje bij de koffie of bitterballen bij een biertje en een donatiemogelijkheid. En zo zijn we met nog meer creatieve ideeën bezig.”

Voorheen hadden jullie er ook een verdienmodel inzitten. Waarom hebben jullie die overboord gegooid? 

“Voor nu hanteren we geen verdienmodel. Nee, absoluut niet. De app moet slechts kostendekkend zijn. Ik werk zelf in de horeca en bovendien zitten we met z’n drieën graag op het terras met een biertje en een borrelplankje. Het is doodzonde dat dat nu niet kan en als dit nog langer zo doorgaat, blijft er straks niks meer over. We zouden heel graag de horeca helpen om weer open te gaan.”

Datum: 25 mei 2020 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #coronavirus