Vinding VyCAP versnelt ontwikkeling medicijn tegen corona

Het Twentse bedrijf VyCAP, spin-off van Universiteit Twente, ontwikkelde een apparaat om kankercellen te isoleren. Dit apparaat, de Puncher, kunnen ze ook inzetten om B-cellen, een bepaald type witte bloed cellen, die het juiste antilichamen maken tegen het coronavirus sneller op sporen in het bloed van genezen patiënten. De methode, die VyCAP in samenwerking met de Universiteit van Twente ontwikkelde, is veel sneller dan de huidige technieken die virologen gebruiken om een antilichamen therapie te ontwikkelen. 

In het kort

  • VyCAP ontwikkelt de 'Puncher' waarmee antilichamen sneller opgespoord kunnen worden
  • Het proces wordt teruggebracht van een aantal maanden naar een aantal dagen
  • Deze techniek kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van een medicijn tegen corona

Global Goal

global goal icon
Cellen met antilichamen opsporen

CTO Joska Broekmaat van VyCAP legt uit hoe de techniek werkt en welke stappen nodig zijn om de Puncher in te zetten. “Een patiënt die is genezen van COVID-19 heeft antistoffen in het bloed. De B-cellen die deze antistoffen produceren zoeken we om een antilichaam therapie tegen het virus te ontwikkelen. Uit deze B-cellen, die overigens erg schaars zijn, isoleren we de genetische code voor het geproduceerde antilichaam. Hiermee  kun je productiecellen maken die vervolgens ook deze juiste antilichamen produceren. Het vinden van de juiste B-cellen en genereren van een cellijn is een enorme tijdrovende klus die maanden duurt. Met de Puncher brengen we dit terug tot dagen.”

Zo werkt de Puncher

Het Puncher systeem gebruikt een chip met daarin 6400 ‘microwells’, kleine putjes, waarin individuele cellen worden geplaatst. “De antilichaam productie van alle individuele cellen in de chip wordt gemeten op ons apparaat. Met het apparaat worden de hoog-producerende cellen geselecteerd en geïsoleerd om door te kweken of genetisch te analyseren. Om de cel te isoleren drukt het apparaat de bodem uit een microwell waarin zich de cel bevindt.

Bewezen techniek

De vinding van VyCAP wordt door verschillende internationale academische ziekenhuizen al ingezet om kankercellen uit bloed op te sporen en genetisch te analyseren. Het bedrijf werkte afgelopen drie jaar aan de ontwikkeling voor het meten van antilichamen en is klaar om door te groeien met de technologie. Virologen wereldwijd werken momenteel aan de vraag wat het beste antilichaam is om het coronavirus SARS-CoV-2 te neutraliseren. Hierbij kan het Twentse bedrijf helpen.

Ontwikkeling

Sinds kort kan VyCAP weer gebruik maken van hun faciliteiten in het lab van de Universiteit Twente. Tot op heden was de cruciale infrastructuur niet beschikbaar. In verband met de maatregelen rondom COVID-19 zijn de labs slechts beperkt geopend voor corona-gerelateerd onderzoek. Samen met onderzoekers van de Universiteit Twente en het Erasmus MC gaan ze nu echt aan de slag. VyCAP zoekt financiering om het Puncher-platform in te kunnen zetten bij de zoektocht naar een medicijn tegen het coronavirus. “Wij zijn nog op zoek naar meer financiering om te versnellen en op te schalen met meer partijen. Kennis en kunde is er in Nederland ruim voldoende, maar een budget om samen te werken is er nog niet. Daar moeten we nu samen voor zorgen. Zodat we al die kennis gericht in kunnen zetten om samen een medicijn te ontwikkelen voor het bestrijden van het coronavirus.”

Datum: 26 mei 2020 |

Bron tekst: Novel-T |

Auteur: Novel-T

Lees meer over #coronavirus