Earth is calling... Earth is calling... Demcon

Demcon levert wereldwijd essentiële beademingsmodules en produceert en test, in Nederland, binnen een maand een compleet beademingssysteem voor behandeling coronavirus

 

Een deel van de patiënten die geïnfecteerd zijn met het coronavirus belanden met ernstige benauwdheidsklachten in het ziekenhuis. Om deze patiënten te helpen zijn beademingsmodules en systemen nodig. “Niet eerder was de behoefte aan beademingssystemen zo groot”, zegt Renée Koekkoek op Munsterhuis, press officer bij Demcon.

 

Wereldwijd leverde Demcon al de beademingsmodules ‘macawi respiratory systems’die van levensbelang zijn in de strijd tegen het Coronavirus. Nu heeft Demcon naast deze modules het volwaardige beademingssysteem 'DemcAir ontwikkeld. Lees hieronder meer.

In het kort

  • Bij de behandeling van het coronavirus is beademingsapparatuur erg belangrijk
  • Twents bedrijf Demcon levert wereldwijd beademingsapparatuur die levens redden

 

Dit artikel is aangepast op 23-04-2020

Global Goal

global goal icon
Wereldwijde impact

Nu het coronavirus wereldwijd al enkele weken om zich heen slaat, redden de macawi respiratory systems van Demcon levens. Demcon is technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech, robotica en medische systemen. Demcon heeft twee locaties in Enschede, maar levert deze beademingsmodules wereldwijd. Ook internationaal levert het Twentse bedrijf daarom een cruciale bijdrage aan de strijd tegen corona. “We zijn dankbaar dat we een directe bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van duizenden coronapatiënten met ademhalingsproblemen, doordat wij in deze behoefte kunnen voorzien”, zegt Renée. 

Tot nu toe leverde Demcon deze modules aan de producenten van beademingssystemen in Duitsland, de VS, Mexico, China en Japan; vanuit China nam de vraag eind januari al sterk toe. De productie is inmiddels flink opgeschaald. Daarvoor zijn diverse maatregelen genomen: uitbreiding van het aantal productielijnen, intensievere samenwerking met toeleveranciers en training van productiemedewerkers, uit eigen huis en van collega-bedrijven.

Van module naar een volwaardig beademingssysteem, DemcAir

Nu heeft technologie-ontwikkelaar Demcon naast die modules een volwaardig beademingssysteem ontwikkeld, in Nederland, voor de behandeling van (jong)volwassenen op de intensive care. Op donderdag 19 maart startte Demcon de voorbereidingen en op zondag 22 maart kwam de order van het ministerie voor het leveren van 500 stuks. Na succesvolle klinische testen op meerdere patiënten zijn nu, binnen één maand, de eerste exemplaren van het DemcAir beademingssysteem opgeleverd.

 

Het ministerie van VWS zorgt voor de verdeling over de ziekenhuizen. Binnenkort zal Demcon in totaal 500 beademingssystemen leveren. “De overheid heeft het lef gehad een order voor 500 stuks bij ons neer te leggen. Want wij hebben al heel veel kennis en ervaring opgedaan met beademingstechnologie en -modules, maar we hadden nog nooit een compleet beademingssysteem geleverd”, aldus Demcon-CEO Dennis Schipper. “Onze medewerkers hebben, met alle mogelijke inzet en soms dag en nacht doorwerken, dat vertrouwen waargemaakt. Ik ben blij dat we zo kunnen bijdragen aan de grote uitdaging van dit moment, de optimale behandeling van patiënten. Dit zit in ons DNA, het inzetten van technologische kennis voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

 

Onderstaande video geeft je meer informatie over het DemcAir beademingssysteem.

Macawi Respiratory Systems

De Macawi Respiratory modules van Demcon zijn de kleinste, meest dynamische ademhalingsondersteuner die tegenwoordig bij mechanische beademingssystemen wordt gebruikt. Het systeem biedt eersteklas prestaties ondanks het kleine ontwerp. Volgens Renée Koekkoek op Munsterhuis is Demcon erg druk op het moment omdat de vraag naar deze apparatuur groot is door de coronacrisis: “We zetten alle zeilen bij om in deze situatie in de vraag te kunnen blijven voorzien. De vraag is inmiddels zo groot, dat we op het moment een tweede productielijn bij Demcon production aan het inrichten zijn om de productie te kunnen verdubbelen.” Demcon gaat tot het uiterste om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk de apparatuur aan ziekenhuizen kunnen leveren. 

BNR Doorpakkers

Op woensdag 31 maart 2021 was Dennis Schipper, CEO van Demcon, te gast bij het programma Doorpakkers bij BNR Nieuwsradio om te praten over de DemcAir.

Luister hier het fragment terug!

Datum: 19 maart 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid