Je ademhaling beter in balans

Veel mensen hebben last van een disfunctioneel adempatroon, in Twente spreken we van ongeveer 60.000 mensen. Gemiddeld is het voldoende om in een rustsituatie zo’n 6 tot 12 keer per minuut adem te halen. Wanneer deze frequentie te hoog ligt kunnen allerlei gezondheidsproblemen optreden, zoals hartkloppingen, nek- en schouderklachten en duizelingen. Breath in Balanz heeft een sensor en app ontwikkeld, waarmee patiënten zichzelf kunnen trainen om een gezond ademhalingspatroon aan te leren.

In het kort:

  • Zo’n 60.000 mensen in Twente hebben een disfunctioneel ademhalingspatroon, dit veroorzaakt een scala aan gezondheidsklachten;
  • Breath in Balanz ontwikkelt app en sensor die mensen helpt om de ademhaling te trainen.

Global Goal

global goal icon
Breath in Balanz

De ‘Breath Balanz’ van Breath in Balanz bestaat uit een sensor die je in een riem vlak boven je navel draagt en een app op je telefoon. Dit ‘breathing coaching en feedback systeem’ helpt mensen met een disfunctioneel adempatroon zichzelf te trainen om beter adem te halen. Je hebt een disfunctioneel ademhalingspatroon als je te vaak ademhaalt, en ademhaalt via de borst in plaats van de buik. Het is voldoende om tussen de 6 en 12 keer per minuut adem te halen, mocht je tussen de 20 en 25 keer per minuut ademhalen levert je lichaam topsport en zal overbelast raken. Een disfunctioneel ademhalingspatroon is vaak het gevolg van stress, spanning en paniek. Het kan echter ook veroorzaakt worden door COPD, Astma of een schildklierafwijking.

Train je middenrif

Via de app heb je toegang tot een trainingsschema met oefeningen die je twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, uitvoert. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen wordt elke week opgeschroefd waardoor je middenrif steeds beter getraind wordt en je ademhalingsfrequentie daalt. De sensor draag je één keer per week zodat je na een aantal weken via de app een trend gaat zien. Het trainingsschema is gebaseerd op de praktijkervaring van Nellie Bontekoe en Sonja Nijhuis, die al 15 jaar ademhalingscoach zijn.

Onbewust proces

“Ademhalen gaat vanzelf, dat het verstoord kan raken is voor velen een eyeopener”, aldus Nellie. Aangezien ademhalen een onbewust proces is, is het ook belangrijk dat de oefeningen beperkt worden tot twee keer per dag. Als je de hele dag op je ademhaling gaat letten, doe je iets wat je lichaam niet fijn vindt. Bovendien gaat het om een spier die getraind moet worden en dus ook overbelast kan raken. “Een professionele voetballer gaat ook 1 à 2 keer per dag naar het veld om te trainen, en loopt niet het hele dag met de bal aan voet door het huis, want dan kan hij kramp krijgen. Zo gaat het ook met je ademhaling.” aldus Nellie Bontekoe van Breath in Balanz.

Grote impact

Eén op de zes ambulances rijdt uit vanwege mensen die denken dat ze hartproblemen hebben, maar wat in werkelijkheid niet het geval is. De Breath Balanz kan er volgens Nellie en Sonja aan bijdragen dat het aantal ambulanceritten die onnodig uitgaan sterk verminderd wordt. In veel gevallen zijn hartkloppingen namelijk alleen het gevolg van een disfunctionele ademhaling. Dit zal een grote maatschappelijke impact hebben, door de sterke vermindering van de zorgkosten en het betere algemene welzijn. Momenteel wordt geschat dat in Nederland tussen de 600.000 en 800.000 mensen last hebben van een disfunctioneel ademhalingspatroon. Veel van deze gezondheidsklachten kunnen dus middels training en zonder medicijngebruik aangepakt worden.

Vicieuze cirkel van de zorg

Naast hartkloppingen zijn nek- en schouderklachten een veelvoorkomende klacht die veroorzaakt kan worden door een disfunctionele ademhaling. Erg veel mensen komen met deze klachten bij de fysiotherapeut, of herhaaldelijk bij de dokter, zonder dat er een duidelijke oorzaak wordt ontdekt. De bewustwording dat ademhaling zo’n grote impact op je welzijn kan hebben is daarom ook heel belangrijk. Dit hoopt Breath in Balanz via een vragenlijst met symptomen te bereiken die op hun website ingevuld kan worden. Dit kan vervolgens met de dokter besproken worden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen die last hebben van duizelingen denken dat er iets aan de hersenen mankeert, waardoor ze bij de neuroloog terecht komen, terwijl het probleem eigenlijk bij de ademhaling ligt. Zo belanden veel mensen in een vicieuze cirkel van de zorg, waar niet (op tijd) wordt ontdekt wat de werkelijke oorzaak is. Dit veroorzaakt uiteraard ook veel erg veel ‘verspilde’ zorgkosten. Bovendien lijden deze klachten vaak tot verzuim, wat uiteraard ook negatieve economische en maatschappelijke consequenties heeft. 

Datum: 18 september 2020 |

Bron tekst: Breath in Balanz |

Auteur: twente.com

Lees meer over #innovatie