Het vernieuwde Operatiekamer Complex van ZGT: meer comfort en de nieuwste technieken

Voor veel mensen is een operatie een ingrijpende gebeurtenis. Om die gebeurtenis zo zacht en comfortabel mogelijk te maken heeft het ZGT in Hengelo een nieuw Operatiekamer Complex doorontwikkeld. In het nieuwe Operatiekamer Complex zijn alle nodige voorzieningen te vinden op één locatie en wordt er gebruik gemaakt van nieuwe technieken.

In het kort

  • Om een operatie zo comfortabel mogelijk te maken heeft het ZGT in Hengelo een nieuw Operatiekamer Complex.
  • Hier krijgen patiënten de rust en ruimte om goed te herstellen en zorgen ze er bij ZGT voor dat de patiënten weer zo snel mogelijk naar huis kunnen.
  • In het Operatiekamer Complex worden nieuwe technieken op het gebied van anesthesiologie toegepast.

Global Goal

global goal icon
Privékamers voor meer comfort en privacy

Voorafgaand aan een operatie worden patiënten meestal opgenomen op een aparte verpleegafdeling. Vanuit daar krijgen ze verschillende voorbereidingen en worden ze vervolgens naar de operatiekamer gereden. Na de operatie gaan ze naar de uitslaapkamer en wanneer ze wakker zijn gaan ze weer terug naar hun eigen verpleegafdeling. Maar bij het vernieuwde Operatiekamer Complex bij ZGT in Hengelo gaat dit helemaal anders en vele malen sneller.

 

Patiënten die in een dagbehandeling geopereerd worden bij ZGT in Hengelo worden opgenomen in het vernieuwde Operatiekamer Complex. Hier worden ze ontvangen in hun eigen privékamer, hoeven ze geen lange ritjes te maken tot de operatiekamer en verloopt het proces een stuk sneller en in meer huiselijke sferen. 

 

“Binnen de privékamer van de patiënt vinden alle voorbereidingen voorafgaand aan de operatie plaats. De voorbereidingen van de verpleegkundige, anesthesioloog en van de chirurg.”, aldus Marijn Hoek, projectleider. Door het nieuwe proces voelen niet alleen de patiënten zich meer op hun gemak, ook is de wachttijd voorafgaand aan een operatie een stuk korter. Waar de voorbereidingen en het wachten normaal gesproken zo’n 2 uur duurt, kan dit nu binnen 1 uur en 15 minuten.

 

Het Operatiekamer Complex is opgedeeld in verschillende privékamers, operatiekamers en een loungeruimte waar de patiënten wat kunnen eten en drinken in een comfortabele stoel. 
De privékamers zijn voor de patiënten extra fijn, omdat ze op deze manier veel meer privacy krijgen.

Minder misselijk met nieuwe technieken

In het Operatiekamer Complex wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken op het gebied van anesthesiologie. Het gaat hierbij om een combinatie van een aanpassing van de narcose en een andere manier van pijnstilling, waarbij minder morfine-achtige stoffen worden gebruikt. De nieuwe techniek verdooft een kleiner gebied dan de traditionele ruggenprik, waardoor alleen de bedoelde zenuwen verdoofd worden. De anesthesioloog kan de naald volgen via een echoapparaat, waardoor er op de millimeter nauwkeurig geprikt kan worden.

 

Door het toepassen van deze techniek ervaren patiënten minder pijn na een operatie, zijn ze minder misselijk en minder suf. Voor een groot deel van de patiënten zorgt dit ervoor dat ze na de operatie en een uitgebreide check eerder naar huis mogen.

ZGT

Ziekenhuis Groep Twente
Geerdinksweg 141
7555 DL HENGELO
+31 (0)88 7087 878 info@zgt.nl https://www.zgt.nl/

Global Goals

Datum: 7 januari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #medischetechnologie