Hestia: van coronateststraat tot veilige evenementen

Met Hestia realiseerde Xander Schurink in maart 2020 al de eerste coronateststraat in Nederland. En nu werken ze aan een oplossing waarmee we volgend jaar met tienduizenden weer veilig naar voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen kunnen gaan. Je kunt ze gerust koplopers noemen. Wat is de kracht van dit innovatieve Twentse bedrijf?

In het kort

  • Hestia combineert kennis van de zorg en zorgprocessen met IT.
  • Zo ontwikkelden ze onder andere een systeem om de trombosezorg te versimpelen, kwamen ze daarna met de eerste coronateststraten van Nederland en werken ze nu aan een oplossing waarmee we weer veilig naar grote wedstrijden en evenementen kunnen gaan.

Global Goal

global goal icon

“Wij zijn bedreven in business development en weten op welke knoppen we moeten duwen om de markt in beweging te krijgen”, vat directeur Xander Schurink hun kracht samen. “En we zijn pragmatisch. We ontwikkelen een concept in een paar weken, bouwen de IT en starten de communicatie. We houden de time-to-market kort. Daardoor zijn we vaak first mover en niet de smart follower.”

Vernieuwen in traditioneel speelveld

Hestia combineert kennis van de zorg en zorgprocessen met IT. Zo ontwikkelden ze onder andere een systeem om de trombosezorg te versimpelen. “We zoeken altijd naar verbeteringen”, legt Xander uit. “Hoe kunnen we de zorg veiliger, efficiënter en patiëntvriendelijker maken, zodat de kwaliteit omhoog gaat en de kosten omlaag? Dat is de uitdaging die wij voortdurend aangaan in een vrij traditioneel speelveld.”

Free publicity zorgt voor groei

Begin dit jaar passeerde Xander op de Duitse snelweg matrixborden die hem aan het denken zette. “De Duitse overheid waarschuwde voor corona en adviseerde om veertien dagen in quarantaine te gaan. In Oostenrijk was het al paniek, dat begon twee weken later pas in Nederland. Wij gingen in quarantaine en ondertussen werkten we met het Hestiateam het idee voor de coronateststraat uit.” Ze waren de eerste teststraat die openging. Dat leverde veel free publicity op, die vervolgens zorgde voor een enorme groei. Dankzij die publiciteit ging Martin Olde Weghuis van Novel-T op een vrijdagmiddag bij Hestia kennismaken.

Innovatiecompetitie evenementen

“Voor Sportinnovator brachten we in het voorjaar innovatieve bedrijven in beeld”, vertelt business developer Martin Olde Weghuis. “We zochten bedrijven die een rol kunnen spelen bij het weer veilig en toegankelijk maken van de sport tijdens deze coronapandemie.” Dat resulteerde in een Small Business Innovation Research-traject (SBIR). Een innovatiecompetitie waarin de overheid ondernemers uitdaagt om innovatie oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen. “Hestia was een van de bedrijven die zich hiervoor inschreef en met een slimme en veilige oplossing kwam. Ze krijgen nu de kans om in fase twee van het SBIR-traject hun idee uit te werken en te testen in fieldlabs.”

Innovaties bieden perspectief

We willen weer samen genieten van sport en andere evenementen, maar wel veilig. Hoe zorg je dat iedereen die binnenkomt geen corona heeft? “Ons Smart-Acces concept gaat uit van een negatieve coronatest die niet ouder mag zijn dan 48 uur”, legt Xander Schurink uit. Het platform verwerkt niet alleen allerlei data om een geldig toegangsbewijs te genereren, maar geeft de consument bijvoorbeeld ook aan hoe laat hij verwacht wordt bij welke ingang. “We bekijken het veiligheidsaspect van alle kanten. Zo vragen we bijvoorbeeld ook naar het veiligheidsgevoel tijdens de wedstrijd.”

 

De komende weken bouwt het team van Hestia verder aan het platform. Voor het communicatie gedeelte van SMART-Access is de samenwerking met Close gezocht omdat zij hiermee ervaringen hebben bij De Graafschap en Ajax. “We verwachten in januari en februari de eerste proeven in stadions te kunnen doen. Als die goed verlopen zien we ook volop kansen voor evenementenlocaties, horecagelegenheden, theaters, en andere plekken waar veel publiek bij elkaar komt.”

Innovatie als teamprestatie

“Innovatie begint bij leiderschap en visie”, antwoordt Xander op de vraag hoe ze vernieuwend blijven. “Ik geef richting en schets het beeld waar ik naar toe wil. Vervolgens komen uit ons team de verrassende elementen waar ik niet aan denk. Innovatie is bij ons zo echt een teamprestatie.”

Datum: 12 januari 2021 |

Bron tekst: Novel-T |

Auteur: Novel-T

Lees meer over #innovatie