Maximale duurzaamheid woonzorgcentrum Meulenhof TriviumMeulenbeltZorg

Geruime tijd voor het kabinet besloot om het aardgas in de ban te doen, had de Twentse zorgorganisatie TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) al besloten tot de bouw van een volledig gasloos woonzorgcentrum. Het staat in Tubbergen, Meulenhof geheten. Door ook de bestaande bouwdelen die gehandhaafd bleven tijdens de renovatie ‘van het gas’ te halen, is de ecologische (C02) voetafdruk van Meulenhof sterk verlaagd en voorbereid op de toekomst.

In het kort

  • Om aan de klimaatdoelen en regelgeving te voldoen moeten we onze ecologische voetafdruk verkleinen en minder gebruik maken van fossiele brandstoffen
  • Twents bedrijf TMZ bouwt duurzaam en gasloos woonzorgcentrum

Global Goal

global goal icon
Diep ondergronds

Het meest bijzondere onderdeel van innovatieve technische toepassingen bij het woonzorgcentrum zit diep ondergronds. “Voor het gebruik van duurzame energiebronnen kwamen we namelijk uit bij een systeem voor koude- en warmteopslag in de bodem”, zegt Mark Kranenbarg, hoofd vastgoed bij TMZ. “Hiervoor zijn op een diepte van 75 meter 36 bodemlussen aangebracht. Voor de temperatuurregeling van het water wordt gebruik gemaakt van een hoge temperatuur warmtepomp en een luchtwarmtepomp.”

Thema’s

Het geavanceerde systeem maakt deel uit van het installatieconcept dat bij Meulenhof is toegepast. Het stoelt op vier thema’s: zorgveiligheid, comfort, efficiëntie en toekomstbestendigheid. Door de goed geïsoleerde buitenschil en toepassing van energiezuinige installaties wordt bijgedragen aan vermindering van de CO2 uitstoot en blijft het energieverbruik betaalbaar. 

 

Linthorst Techniek tekende voor de ontwikkeling en uitvoering van het installatieconcept. Voor het bouwkundig deel werd Dura Vermeer Bouw Hengelo ingeschakeld. Er werd gewerkt volgens de Design&Build opdracht. Centraal stonden een duurzaam en flexibel ontwerp, op basis van het zorgconcept van TMZ en Hans Architecten. Zij konden aan de hand van 3D-animaties elke stap in het proces volgen.

Toekomst

Elektrotechniek en werktuigbouwkundige toepassingen staan in Meulenhof volledig ten dienste van veiligheid, comfort, efficiëntie en zijn voorbereid op toekomstige verdere ontwikkelingen van het woonzorgcentrum. De veiligheid rond de cliëntenzorg bijvoorbeeld, wordt nog beter gewaarborgd door toepassing van optische sensoren in de clientenkamers en bakens ten behoeve van zogeheten leef cirkels. De brandmeldinstallatie, ontruimingsinstallatie, zorgdomotica en volledig elektronische toegangscontrole dragen eveneens bij aan de veiligheid van de bewoners. 

 

Comfortabel wonen wordt mede gegarandeerd door de laagtemperatuur vloerverwarming en vloerkoeling. Bewoners kunnen de temperatuur in hun woning zelf regelen. Warm tapwater is beschikbaar dankzij een all-electric installatie, bestaande uit hoog rendement warmtepompen en een warmtekoudeopslag (WKO). De energiebehoefte wordt mede gedekt door zonnepanelen op het dak.

Voorbeeldfunctie

De energiestromen in Meulenhof worden continu op afstand gemonitord, dankzij het zogeheten slimme gebouwbeheersysteem. Indien nodig kan een en ander worden bijgestuurd om het onderhoudsplan te optimaliseren. In combinatie met de geavanceerde installaties wordt het energieverbruik hierdoor lager. 


“Hoewel er inmiddels meer gebouwen in Twente staan met toepassingen van innovatieve technische systemen en volledig gasloos, geldt Meulenhof op het gebied van een all-round toepassing nog steeds als voorbeeld. Bij toekomstige nieuwbouwprojecten van TMZ wordt deze lijn ongetwijfeld nog verder doorgetrokken”, besluit Mark Kranenbarg. 


Twentse oplossingen

Ondernemers in Twente ontwikkelen dagelijks slimme oplossingen op het gebied van alternatieve energiebronnen, toekomstgerichte voedselvoorziening, verantwoord produceren en leefbare gemeenschappen. Laat je inspireren en ontdek welke slimme oplossingen in Twente ontwikkeld worden voor wereldwijde vraagstukken.


 

Datum: 29 november 2019 |

Bron tekst: TMZ |

Auteur: TMZ

Lees meer over #duurzaam