GGD's ontlast door vaccinatievuller van Demcon

In het kort

  • Waar in veel sectoren personeel noodgedwongen op hun handen zit, worden bij de GGD ‘s overuren gedraaid om iedereen te kunnen vaccineren. Het vullen van de spuiten met vaccins kost veel tijd, maar er is een oplossing met een Twents tintje: Demcon produceert machines die de spuiten automatisch vult met Moderna of Pfizer.
  • Door de Vaxtractor wordt de werkdruk bij de GGD ‘s aanzienlijk verlaagd omdat sneller, veilig en nauwkeurig kan worden gewerkt 

Global Goal

global goal icon

Het is een hels karwei om iedereen die dat wil gevaccineerd te krijgen tegen Covid-19. GGD-ers werken met man en macht. De telefoonlijnen zijn roodgloeiend, hun werktijden zijn uitgebreid en nóg is het dringen voor een plekje.

 

Waar eerder in de pandemie een tekort was aan de vaccins en de farmaceuten aan zet waren, zit het probleem nu in het zetten van de prikken. Het leger, oud-huisartsen, studenten, iedereen die kán vaccineren, is verzocht mee te helpen. Maar niet alleen een injectie in een arm plaatsen kost personeel, ook het vullen van de spuiten - het zogeheten optrekken - neemt veel tijd in beslag. Het moet zorgvuldig gebeuren en kan alleen door gekwalificeerde mensen worden gedaan. Tot nu.

Fractie van de tijd

Bij Demcon in Enschede komen sinds eind vorig jaar Vaxtractors van de band: machines die in een fractie van de tijd die het medewerkers kostte, automatisch vaccinatievloeistof in de spuiten plaatst. Waar voorheen zes medewerkers nodig waren om 2000 spuiten per dag te vullen, zijn dat er door het gebruik van de Vaxtractor nog maar twee. Vier personeelsleden dus die kunnen worden vrijgemaakt voor andere, ook broodnodige werkzaamheden bij de GGD ‘s.

 

Demcon, dat zich bezig houdt met de ontwikkeling, productie en levering van hoogwaardige technologische en innovatieve producten, heeft het exclusieve productierecht voor de ‘vaccinatievullers’. De Vaxtractor is een uitvinding van het Brabantse bedrijf Atlas, maar Demcon ontwikkelde de machine verder en nam de productie ervan op zich.

 

Met behulp van de GGD Brabant Zuid Oost werd de Vaxtractor getest op gebruiksvriendelijkheid en half december werd het apparaat voor het eerst ingezet in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Duizenden medewerkers werden geboosterd met vaccins die door de Vaxtractor uit Enschede waren geprepareerd. Het Erasmus MC testte de Vaxtractor klinisch en valideerde deze.

Toegevoegde waarde

Zowel de GGD als de ontwikkelaars zijn blij met de samenwerking om tot een zo goed mogelijk product te komen. Ellis Jeurissen (directeur publieke gezondheid GGD Brabant Zuidoost):”Publiek private samenwerking is de toekomst en innovatieve ideeën die de Covid-19 bestrijding verder brengen helpen we graag op weg. Fantastisch dat dit geleid heeft tot een eindproduct dat ook voor andere vaccinatieprogramma’s van toegevoegde waarde zal zijn”. Bedenker Wilfred Weijers: “Het contact met de zorgmedewerkers is erg belangrijk, want je kunt wel een mooie machine bedenken, uiteindelijk moeten de gebruikers er goed mee kunnen en willen werken. De samenwerking met GGD BZO was dan ook heel waardevol, we hebben het ontwerp daardoor nog gebruikersvriendelijker kunnen maken.”

 

De conclusie van het Erasmus was lovend: het apparaat werkt nauwkeurig, snel en veilig. Door de Vaxtractor wordt de kans op prikincidenten een stuk minder, wordt precies de juiste hoeveelheid vaccin opgetrokken en er kan bacteriologisch schoon gewerkt worden.

 

Demcon produceert de apparaten niet alleen voor de boostercampagne. De Vaxtractor is geschikt voor ziekenhuizen, priklocaties en de grotere huisartsenpraktijken en kan gebruikt worden voor alle grote vaccinatiecampagnes. Grote kans dus dat je boosterprik of je toekomstige griepprik een Twents tintje heeft.

 

Datum: 17 januari 2022 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Maaike Thüss

#medischetechnologie