Verpleeghuisbewoners komen bij TMZ weer in beweging

Voor veel ouderen in een verpleeghuis is het niet makkelijk om voldoende beweging te krijgen. Dat laat de gezondheid en de ouderdom vaak niet meer toe. Gelukkig is er bij de verpleeghuizen van TriviumMeulenbeltZorg extra mogelijkheid om te bewegen; lang leve de technologie.

In het kort

  • Bij de verpleeghuizen van TMZ is het initatief Silverfit opgestart. Met deze technologie wordt er gebruik gemaakt van flatscreens en beentrainers om ouderen op deze manier toch te kunnen laten bewegen op een leuke manier.
  • Geriatriefysiotherapeuten en ouderen binnen TMZ zijn erg enthousiast over deze manier van bewegen. 

Global Goal

global goal icon
Silverfit

Met de goed bedachte naam ‘Silverfit’ kunnen bewoners weer in beweging komen. Silverfit is een toepassing voor ouderen om met innovatieve technologie toch nog in beweging te komen. De bewoners van de verpleeghuizen van TMZ kunnen op een flatscreen diverse opdrachten doen. Een 3D camera detecteert zowel de grote als de kleine bewegingen, zodat iedere cliënt mee kan doen. 

 

Zo kunnen bewoners op de fiets stappen en komt er op een flatscreen een route naar keuze tevoorschijn. Zo fietsen ze door het buitenland, door Nederland of zelfs door de omgeving waar ze vroeger gewoond hebben. 

 

De toepassing kan worden aangesloten op allerlei beentrainers, zoals een hometrainer of een loopband en op een bed-fiets. Doordat de omgeving steeds verandert en zo levensecht is, stimuleert de Silverfit mensen om verder te fietsen. Hoe hard iemand trapt, bepaalt hoe snel het landschap voorbij gaat, net als in het echt. 

 

Behalve de mogelijkheid om te fietsen kunnen de bewoners van de verpleeghuizen van TMZ ook nog op andere manieren in beweging komen. Zo kunnen zij diverse oefeningen doen in de vorm van spelletjes, maar kunnen ze ook weer lekker dansen.

Mooie uitvinding

Geriatriefysiotherapeut Nicole Elkerbout vindt het een mooie uitvinding en is enthousiast over het systeem, ook al omdat er voor verschillende doelgroepen verschillende toepassingen zijn. 

Er is ook een 3D-variant aangeschaft waarmee de grove motoriek kan worden getraind. Ook hier zien gebruikers beelden, maar kan de computer de bewegingen van de gebruiker herkennen. Met wéér een andere versie, de Silverfit Newton, kunnen de fysiotherapeuten het apparaat zo instellen dat de spierkracht van de armen en de benen getraind wordt. 

Voor mensen met dementie is er een aparte Silverfit: de Alois. Wie deze gebruikt, kan zijn grove en fijne motoriek verbeteren. Hierbij gebruiken de begeleiders een koppeling met muziekspelletjes, filmpjes van dieren en van plaatsen in Nederland. Ook kunnen ze bijhouden of de mensen de bewegingen goed uitvoeren zodat geen blessures ontstaan in plaats van een verbetering van de conditie en de spierkracht.

Eigen code

Familie kan zelf foto’s of filmpjes aanleveren waarvan ze weten dat het de bewoner aanspreekt. Door middel van een USB-stick worden ze in het systeem gezet. Iedere gebruiker heeft een eigen code waardoor alleen degene voor wie ze bestemd zijn, de beelden kunnen zien. 

 

De medewerkers en vrijwilligers van TriviumMeulenbeltZorg stappen ook zelf op de fiets - gewoon buiten- om beelden op te nemen voor hun bewoners en cliënten. 

 

Net als overal, is ook bij TMZ aan de coronamaatregelen gedacht: de ‘zitdans’-les die mensen normaal gesproken gezamenlijk volgen, is ook opgenomen, zodat als iemand wil, ook zelf/alleen de oefeningen kan doen. Er is geen begeleider nodig en dat scheelt weer een contactmoment. 

 

Nicole heeft niets dan lof over de Silverfit: iedereen vindt het leuk en leerzaam.”

Contactinformatie

TriviumMeulenbeltZorg
Postbus 6019
7600 GA Almelo
0900 - 2 453 453 p&o@triviummeulenbeltzorg.nl https://www.triviummeulenbeltzorg.nl/

Global Goals

Datum: 7 februari 2021 |

Bron tekst: TMZ |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid