Nieuwe vinding van UT: injecteren zonder naald

‘Scheelt enorm in medisch afval en is pijnloos’

In het kort:

Ook in de medische wereld wordt gewerkt aan het reduceren van onze wereldwijde afvalberg. Op de Universiteit Twente ontwikkelde een wetenschapper een manier om zonder naald te kunnen injecteren.
Dat scheelt 44 miljoen naalden per dag. Dat is overigens het gemiddelde aantal naalden dat vóór de covid-pandemie werd gebruikt in de wereld

Global Goal

global goal icon

Zo’n twintig procent van de populatie heeft prikangst. Eén op de vijf Nederlanders dus die of met angst en beven toch geïnjecteerd worden óf (bijvoorbeeld een corona-) vaccinatie overslaan. 

Met de uitvinding van Dr. Ir. David Fernandez Rivas, een Cubaan van de faculteit Science & Technologie van de Universiteit Twente, kan dit verleden tijd worden. De afvalberg wordt bovendien óók een stukje kleiner. Als iedere injectie in de wereld met het nieuwe apparaatje wordt gezet, scheelt dat 44 miljoen naalden per dag in gewone tijden, want deze cijfers zin die van voor de covid-pandemie. Ook het plastic en de lijm die in iedere injectienaald zitten en niet te recyclen zijn, kunnen achterwege blijven. Er zijn nog meer voordelen want het besmettingsgevaar voor medisch personeel wordt geëlimineerd én een vaccinatie wordt volledig pijnloos. 

Opperhuid

Maar hoe werkt deze nieuwe technologie? De injectievloeistof wordt door middel van een laser verwarmd. Door de hogere temperatuur ontstaat een belletje dat opzwelt waardoor de vloeistof met een snelheid van zo’n honderd kilometer per uur naar buiten wordt gedrukt. Door die snelheid ontstaat er genoeg kracht om door de opperhuid heen te dringen. De innovatieve techniek kan ook gebruikt worden om tatoeage-inkt aan te brengen.

De techniek is nu wetenschappelijk bewezen. Er zijn door de UT al tests gedaan op varkenshuid. Een aanvraag voor testen op menselijke proefpersonen is gedaan. De Universiteit stelt dat het normaal gesproken tot wel tien jaar kan duren voor een degelijke innovatie op de markt kan worden gebracht. Een woordvoerster van de Universiteit zegt dit in dit geval zo snel mogelijk voor elkaar te willen krijgen. “We zijn op zoek naar partners om zo snel mogelijk de markt op te kunnen, vooral omdat het zo veel medisch afval zal gaan schelen.”

New York Times

Fernandez Rivas heeft met het naaldloos injecteren al veel opzien gebaard. Zo publiceerden bijvoorbeeld de Daily Mail en de New York Times hier artikelen over. Hij is vanwege de innovatie uitgeroepen tot ingenieur van het jaar 2021. Deze Prins Friso Ingenieursprijs is een Nederlandse onderscheiding die jaarlijks door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs wordt uitgereikt aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Deze prijs geldt als de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor ingenieurs.

Datum: 20 januari 2022 |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #medischetechnologie