Ook voetbalwereld maakt gebruik van de voordelen van data-analyse

SciSports ondersteunt clubs met aankoopbeleid spelers

In het kort:

  • SciSports helpt professionals inzicht te krijgen in de specifieke kwaliteiten van voetbalspelers door data te combineren en analyseren
  • De spin-off van de Universiteit Twente wordt door clubs en organisaties wereldwijd om advies gevraagd in het voetbal.

Global Goal

global goal icon

Met data heb je de sleutel in handen die leidt tot een schat aan informatie. Bij SciSports weten ze als geen ander wat ze met deze kennis kunnen doen; vanuit de hele wereld schakelen voetbalclubs- en organisaties het van oorsprong Enschedese bedrijf in om hen te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

 

We weten allemaal dat het in de voetballerij vaak om miljoenen gaat. De juiste speler op de juiste plek laten voetballen is dan ook heel belangrijk. Niet alleen voor de spelresultaten; het is simpelweg noodzaak om zo goed mogelijk te presteren om de club (het bedrijf dus) te laten renderen.

 

In het verleden was het een kwestie van kennis van de sport in combinatie met ervaren scouts langs de lijn om de juiste speler aan te trekken. Al jarenlang wordt er op de velden van alles gemeten; van schotkracht tot het aantal schoten op doel en de looplijnen waardoor beslissers aanvullende informatie tot hun beschikking hebben om over te gaan tot een aankoop.

Meer dan ‘the human eye’

SciSports gaat een stuk verder. Door de werkwijze van de spin-off van de Universiteit Twente, kunnen volgens Marketing Manager Jelle Leenders, zelfs verborgen pareltjes worden opgespoord die statistisch gezien ‘naar boven komen rollen’ uit de verzamelde (digitale)  informatie. “Door professionals te helpen inzichten te vergaren en door de data te analyseren en te interpreteren, kunnen we veel meer dan ‘the human eye’ kan en kunnen data echt iets toevoegen. Zo voeren we bijvoorbeeld trendanalyses uit. Hierin nemen we de hele reeks aan wedstrijden van een speler onder de loep, sinds er gegevens worden bijgehouden. Dat kan soms wel tot tien jaar terug zijn. Je kunt je voorstellen dat die informatie een professional kan helpen om een betere voorspelling te doen voor de toekomst. Als je langs de lijn staat, zie je alleen de prestatie van dat moment en kun je niet alles wat er gebeurt tegelijk waarnemen.”

Iedere seconde gebeurt er iets

Voetbal is een complexe sport. Met 22 spelers in een veld gebeurt er tijdens een wedstrijd iedere seconde iets bij iedere speler. “We werken dan ook met complexe modellen en algoritmes waardoor ook prestaties van individuele spelers in teamperspectief in beeld te brengen zijn. Alles met als doel om zo goed mogelijk te presteren.”

 

Data zijn zelfs voor SciSports overigens niet ‘heilig’. Volgens Jelle zijn ze een aanvulling op de andere manieren van informatieverzameling zoals videobeelden en het ‘gewone’ scouten.

Natuurlijke en logische ontwikkeling

Bij het bedrijf, in 2013 opgericht door Giels Brouwer, werken rond de dertig mensen. “En we groeien nog steeds”, vertelt Jelle. “We blijven doorontwikkelen. We zijn nu bezig onze diensten nog breder aan te bieden binnen de professionele wereld, dat betekent meer spelers, teams en wedstrijden in onze database. Een natuurlijke en logische ontwikkeling gezien de groei van data in het voetbal’, vindt hij.

 

SciSports wordt ingehuurd door meer dan honderd professionals over de hele wereld, waaronder de KNVB, FC Twente en Ajax, maar ook bijvoorbeeld Leeds United en clubs en agentschappen in Mexico, Japan en Portugal. “We zijn in ongeveer twintig landen actief en ontwikkelen eigen software met ons productteam”, zegt Jelle. “Science meets sports’ dus, vandaar onze naam.”

Datum: 29 juni 2022 |

Bron tekst: SciSports |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #innovatie