Ouderen kunnen langer zelfstandig thuis wonen dankzij deze innovatieve wearable

Langzaam maar zeker is de bevolking van Nederland aan het vergrijzen. Dit houdt in dat het aandeel ouderen in de totale bevolking toeneemt. Door de groei in vergrijzing, groeit ook de druk op de zorg en dat terwijl veel ouderen veel liever zo lang mogelijk zelfstandig in huis willen blijven wonen. Als antwoord op de vergrijzing en de wens van deze ouderen verzorgt Demcon, in opdracht van SmartQare, de uitontwikkeling en productie van een innovatieve wearable.

In het kort

  • De vergrijzing in Nederland groeit, maar veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. 
  • Demcon verzorgt, in opdracht van SmartQare, de uitontwikkeling van een innovatieve wearable waarbij onder meer vitale functies continu bewaakt worden. 
  • Als eerste medische device wordt er bij deze wearable gebruik gemaakt van het Internet of Things netwerk van Vodafone.

Global Goal

global goal icon
Continue monitoring

De innovatieve wearable wordt om de bovenarm bevestigd en meet continu vitale functies als hartslag, saturatie en de huidtemperatuur 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daarnaast is het apparaat voorzien van nauwkeurige locatiebepaling, voor het geval de cliënt gaat dwalen en valdetectie om te voorkomen dat de cliënt na een val urenlang blijft liggen. Ook is de wearable voorzien van een alarmknop.

Internet of Things

Als eerste medische apparaat wordt er bij deze wearable gebruik gemaakt van Internet of Things, ook wel NB-IoT genoemd. Hiermee staan apparaten via het internet met andere appraten in verbinding en kunnen daarmee efficiënt gegevens uitwisselen. 

En dat is ook precies het innovatieve aspect van deze wearable: het platform wat erachter zit. Directe zorgverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis, thuiszorg en de mantelzorger, zijn betrokken bij de monitoring van de cliënt en krijgen een melding bij verschillende situaties. Door de continue monitoring van de vitale functies wordt medische data op een slimme manier door het apparaat verzameld en volgens overheidsrichtlijnen veilig, gepseudonimiseerd opgeslagen op het SmartQare platform. Informatie is near-realtime inzichtelijk in dashboards en app zodat de juiste zorgverleners direct kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is. Maar ook kan de verzamelde data gebruikt worden door zorgverleners om medische problemen van de cliënt te analyseren.

Demcon

De innovatieve wearable is ontwikkeld door SmartQare en wordt straks bij Demcon in Enschede geproduceerd. Jemy Pauwels, director investment bij Demcon: “Wij hebben veel ervaring met het ontwikkelen van medische technologie die kan bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals de overbelasting van de zorg. Demcon heeft alle expertise in huis voor het ontwerpen van systemen die voldoen aan de wensen van zorgprofessionals en patiënten. Ook kunnen we de draagbare apparaten betrouwbaar produceren volgens de richtlijnen voor medische producten.” 

De wearable wordt geïntroduceerd bij zorginstellingen en -professionals en vervolgens eventueel ook rechtstreeks aan consumenten. Deze medische technologie innovatie kan hiermee een bijdrage leveren aan onder andere de overbelasting in de zorg, maar ook de wens voor ouderen om langer zelfstandig thuis te wonen.

Contactinformatie

DEMCON
Institutenweg 25
7521PH Enschede
+31 (0)88 1152 000 info@demcon.com www.demcon.nl

Global Goals

Datum: 19 januari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #medischetechnologie