Smart Solutions Saxion ontwerpt ruimte waar Aveleijn-cliënten blij van worden

Soms past een puzzel zo goed in elkaar dat je de losse stukjes niet meer van elkaar kunt onderscheiden. De samenwerking tussen medewerkers en cliënten van zorgorganisatie Aveleijn, en studenten van hogeschool Saxion leverde zo’n kunstwerkje op. Voor open ruimtes van verschillende locaties van Aveleijn is een interactief belevingsconcept ontwikkeld. Niet á la ‘weer verliefd op je huis’ met een nieuwe bank, een andere kleur verf en wat accessoires, maar op een bijzondere manier: cliënten kunnen er ontspannen, bewegen en iets beleven

Lees hieronder het hele artikel
 
global goal icon

In het kort

  • De grote brede gang op locatie De Wielewaarl van Aveleijn krijgt een mooie en innovatieve make-over.
  • Studenten van Saxion maakten een belevingsgericht concept voor de ouderen op deze locatie.
  • Een mooi project voor de studenten en een prachtige uitkomst voor Aveleijn en de bewoners.

Soms past een puzzel zo goed in elkaar dat je de losse stukjes niet meer van elkaar kunt onderscheiden. De samenwerking tussen medewerkers en cliënten van zorgorganisatie Aveleijn, en studenten van hogeschool Saxion leverde zo’n kunstwerkje op. Voor open ruimtes van verschillende locaties van Aveleijn is een interactief belevingsconcept ontwikkeld. Niet á la ‘weer verliefd op je huis’ met een nieuwe bank, een andere kleur verf en wat accessoires, maar op een bijzondere manier: cliënten kunnen er ontspannen, bewegen en iets beleven.

Voor medewerkers op locatie De Wielewaal in Enschede, waar oudere cliënten met een verstandelijke beperking wonen, was de grote brede gang op hun locatie een doorn in het oog. Een tussenwand op de gang moest worden weggehaald zodat er meer ruimte was om bedlegerige mensen vanuit hun appartement te verplaatsen. Deze aanpassing kwam de akoestiek niet ten goede. Bovendien was het voor sommige cliënten lastig om hun eigen voordeur te herkennen omdat alles zo op elkaar leek. ‘Hoe kun je deze ruimte op een innovatieve manier gebruiken, zodat deze bijdraagt aan het welzijn van cliënten?’ was de vraag van Aveleijn. Met het belevingsgerichte concept is de akoestiek goed. Cliënten kunnen rust vinden door natuurbeelden en in speciale stoelen, maar kunnen ook van alles beleven via ‘wonderfoons’ en andere interactieve toepassingen.

Mensen zien stralen

“Het concept en het interieur zijn erg mooi”, geeft manager innovatie Evelien Rondhuis aan. “Op deze en een locatie in Losser is nu een proefopstelling geplaatst die goed bevalt.” Ze vertelt dat de medewerkers cliënten zien stralen en horen meezingen als ze de wonderfoon oppakken en een twinkeling in hun ogen krijgen wanneer ze iets moois of leuks ontdekken bij de proefopstelling. “Cliënten vinden het ontzettend leuk om mee te doen aan de ontwerp- en testfase. Precies wat we wilden”, zegt ze. “Samen met de cliënten en studenten een concept ontwikkelen en uitproberen. Het is geweldig hoe de studenten alle wensen van onze medewerkers en de cliënten zo ongeveer hebben waargemaakt.”

Verassende uitkomsten

Aveleijn werkt vaker samen met de hogeschool. Studenten kunnen zo praktijkervaring opdoen en de zorgorganisatie kan gebruik maken van de verschillende disciplines van Saxion. “Wij denken uiteraard vanuit de ‘zorgkant’, maar we hebben nu samengewerkt met onder meer technologie- en designstudenten. Dan krijg je een heel brede kijk op zaken en verrassende uitkomsten waar iedereen blij van is geworden.” Bij het ontwerp en het testen werken de studenten, medewerkers en cliënten samen. De eerste groep studenten heeft het concept gemaakt en de tweede groep is nu bezig met testen, door ontwikkelen en opschalen.” 

Rondhuis stipt ook nog even aan dat ze tijdens dit project heeft gezien dat de studenten en de cliënten nieuwgierig naar elkaar waren. “Mooi om mee te maken dat er groepen met elkaar in contact kwamen waar dat anders niet snel gebeurd zou zijn. De energie en de interactie waren niet te missen.”

Andere organisaties helpen

“We gingen voor een belevingsgericht concept dat verder ging dan alleen producten of meubels voor een locatie. We willen het op meerdere locaties toepassen. Het spreekt voor zich dat we onze ervaringen ook delen met andere zorgorganisaties die geïnteresseerd zijn. Voor ons past het 

naadloos in onze visie: we willen een gezonde omgeving bieden die voelt als thuis voor cliënten en waar zelfstandigheid gestimuleerd wordt. Dit is daar een mooi voorbeeld van: cliënten kunnen zelf de rust zoeken in een akoestische stoel of met muziek of een interactief spel doen binnen een interieur dat op elkaar is afgestemd.

Meer regie en rust

De studenten geven aan dat ze een heel proces hebben doorlopen om tot het plan te komen. De natuurfilms en de afbeeldingen van de natuur op de wanden bijvoorbeeld zijn niet zomaar gekozen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen rustig worden van dit soort beelden en dat agressie, angst en spanning erdoor afnemen. Door interviews af te nemen met de medewerkers en de cliënten, door te kijken wat er (technisch) gedaan kon worden om de akoestiek te verbeteren en door rustige kleuren en zorgmeubilair te gebruiken, kwamen ze tot dé oplossing voor ‘de brede kille gang’. 

“De studenten hebben blijk gegeven van een frisse blik. We zijn bijzonder positief verrast over het resultaat en we denken dat hier nog veel meer Aveleijn-cliënten baat bij kunnen hebben.”

Contactinformatie

Grotestraat 260, 7622 GW Borne 074-2556600
Datum: 22 december 2020
Auteur: Maaike Thüss
Beeld / video: Aveleijn

Lees meer over #gezondheid