MST enige Nederlandse ziekenhuis met bestraling-versneller

Minder lang op de behandeltafel en een kleinere kans op bijwerkingen. Met het nieuwe bestralingstoestel ‘Halcyon’ is bestraling voor kankerpatiënten sneller en comfortabeler. Sinds mei 2019 kunnen patiënten in MST, als enige ziekenhuis in Nederland, bestraald worden met dit toestel.

In het kort

  • Radiotherapie of bestraling is één van de behandelingen van kanker
  • MST maakt als enige ziekenhuis in Nederland gebruik van hightech bestralingstoestel Halcyon
  • Patiënten kunnen daarmee sneller en nauwkeuriger worden bestraald

Global Goal

global goal icon

Het grootste voordeel voor de patiënt die radiotherapie ondergaat met de Halcyon is de duur van de behandeling. “De Halcyon bestraalt zo’n 20% sneller dan voorheen”, vertelt radiotherapeut-oncoloog Dankert Woutersen. “En hoe korter een patiënt op de behandeltafel ligt, hoe kleiner de kans dat hij of zij beweegt. Zo kunnen we nog preciezer bestralen.”

 

Voordat er bestraald wordt, wordt er een soort CT-scan gemaakt om de patiënt in de goede positie te leggen. Woutersen: “Deze CT duurt slechts 17 seconden, waardoor de bestraling binnen een minuut kan starten. Door de snellere behandeltijd kunnen we bovendien meer patiënten op een dag helpen.”

Bijzonder toestel

De Halcyon is een bestralingstoestel dat, net als een CT-scanner, gebouwd is in de vorm van een ring. Hierdoor kan het sneller scannen en bestralen dan de huidige bestralingstoestellen. Er zijn geen bewegende delen meer zichtbaar. Het nieuwe bestralingstoestel maakt bovendien minder geluid dan de huidige bestralingsapparaten. Het toestel is ook voor de zorgverlener een stap vooruit, dankzij het slimme bedieningspaneel. Het apparaat leidt de gebruiker als vanzelf door de behandeling heen.

Voorbereid op de toekomst

De Halcyon wordt later ook gebruikt voor adaptieve radiotherapie. Dit is een moderne manier van bestralen waarbij het bestralingsplan aangepast wordt aan de dagelijkse veranderende positie van de organen van een patiënt. “Met adaptieve radiotherapie kunnen we deze veranderingen direct corrigeren, waardoor de kans op bijwerkingen verminderd wordt”, aldus Woutersen. “Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, omdat elke minuut langer liggen meer beweging betekent.”

Kanker te lijf

Radiotherapie of bestraling is één van de behandelingen van kanker. Radiotherapie beschadigt het DNA, het erfelijk materiaal in de cel. Kankercellen delen sneller dan gezonde cellen. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor radiotherapie en beschadigt het DNA sneller. Kankercellen herstellen ook minder goed van de schade van straling dan gezonde cellen. MST is het enige ziekenhuis in de regio waar patiënten voor radiotherapie terecht kunnen.


Twentse oplossingen

Ondernemers in Twente ontwikkelen dagelijks slimme oplossingen op het gebied van alternatieve energiebronnen, toekomstgerichte voedselvoorziening, verantwoord produceren en leefbare gemeenschappen. Laat je inspireren en ontdek welke slimme oplossingen in Twente ontwikkeld worden voor wereldwijde vraagstukken.


 

Datum: 5 december 2019 |

Bron tekst: MST |

Auteur: twente.com

Lees meer over #gezondheid