Moovd: Digitale therapieën voor de gezondheidszorg

Twente is sterk in het bedenken en ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Innovaties uit onze regio leveren een directe bijdrage in de zorg. Sander en Menno Kamphuis weten daar alles van. In 2017 begonnen ze met Moovd een kleine start-up die zich richtte op Virtual Reality (VR). Inmiddels is Moovd uitgegroeid tot koploper in digitale therapie en ontwikkelen en ontsluiten ze nieuwe behandel- en begeleidingsmethoden.

In het kort

  • Om de algemene gezondheid te bevorderen en kwaliteit van zorg te verbeteren is innovatie in de zorg noodzakelijk. Innovaties uit Twente leveren een directe bijdrage in de medische wereld.
  • Moovd is aanbieder van verschillende digitale therapieën in de geestelijke gezondheidszorg. Exposure Therapie en digitale EMDR worden succesvol ingezet bij cliënten met PTSS, angsten, trauma’s en fobieën.
  • Moovd is uitgeroepen tot winnaar van de Zorginnovatie 2021 regio Oost.

Global Goal

global goal icon

“We zagen al vrij snel dat VR veel branches, een leuk extraatje was”, vertelt Sander. Mede door het afstudeerproject van Menno kwamen ze terecht bij de zorgsector. “De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn ontzettend lang, soms wel zes tot negen maanden”, vertelt Menno. Dat moest anders.

Virtual reality: waardevolle techniek in de zorg

Voor Moovd begon het allemaal met Virtual Reality. Sander en Menno Kamphuis ontwikkelden een platform met tools voor psychologen. Een beeldbibliotheek is daar onderdeel van: het bevat 26 scenario’s waar patiënten aan worden blootgesteld, waardoor ze hun trauma of angst (her)beleven. De video’s zijn opgenomen met een 360 gradencamera, zodat de gefilmde situaties levensecht lijkten als de patiënt de VR-bril opzet.

 

Samen met gz-psycholoog en hoogleraar Ad de Jongh gingen ze aan de slag om hun product binnen de zorg van toegevoegde waarde te maken. De combinatie van de blootstelling van het trauma of angst middels VR en de psychologische ondersteuning zorgt ervoor dat mensen met trauma’s, zoals PTSS, op een betrouwbare manier behandeld worden. “Daarnaast biedt onze techniek tal van andere van mogelijkheden. Zo kun je met de applicatie angsten en fobieën overwinnen en kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking de techniek gebruiken. Bijvoorbeeld om te leren zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen”, legt Menno uit.

Online EMDR

Virtual Reality is tegenwoordig onderdeel van het aanbod van Moovd. Per 1 januari 2021 namen ze SilVRmind, de ontwikkelaar van online EMDR, over. De overname past in de strategie van de start-up om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren met bewezen technische innovaties. “Door de competenties en ervaring van SilVRmind toe te voegen aan die van Moovd, versnellen we de doorontwikkeling van digitale therapieën en verdiepen we het wetenschappelijk onderzoek”, vertelt Menno Kamphuis. Hij vervolgt: “Iedereen zou laagdrempelig toegang moeten hebben tot hoogwaardige geestelijke gezondheid. Digitale, technische innovaties kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn.”

Finaleplaats Nationale Zorg Innovatie Prijs 2021

Dat Moovd succesvol is, wordt nogmaals bevestigd in februari 2021. De start-up werd uitgeroepen tot winnaar van de Zorginnovatie 2021 regio Oost en bemachtigde een finaleplek voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2021. Deze wordt uitgereikt tijdens het Health Valley Event op 11 maart. De broers zijn enorm trots: “Deze finaleplek geeft des te meer aan hoe hard innovatie in de gezondheidszorg nodig is. Op naar de eerste plek!”

De Toekomst

Sander en Menno hebben nog genoeg plannen en ambities voor Moovd. Zo zijn ze bezig met tools gericht op preventie en brengen ze binnenkort een digitale training op de markt die ze samen met Philadelphia Zorg hebben ontwikkeld. Met deze training wordt de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen met een (licht) verstandelijke beperking bevorderd. Praktische situaties kunnen middels Virtual Reality eindeloos en veilig worden geoefend. De digitale trainingen zijn toegankelijk voor alle Nederlandse zorginstellingen.

Over Moovd

Moovd ontwikkelt en ontsluit digitale therapieën in verschillende segmenten in de gezondheidszorg. Dit geeft mensen laagdrempelig toegang tot hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg, zowel curatief als preventief. Door middel van innovatief en creatief toepassen van technologie en door samen te werken met experts, helpen ze patiënten, therapeuten en zorgverzekeraars vooruit. Met methodes als VRET (Virtual Reality Exposure Therapie) en online EMDR, is Moovd de koploper in digitale therapie.

Contactinformatie

Moovd
Marconistraat 40
7442 DD Nijverdal
(085) - 130 92 92 info@moovd.nl www.moovd.nl

Global Goals

Datum: 17 februari 2021 |

Bron tekst: Tubantia en Moovd |

Auteur: twente.com

Lees meer over #medischetechnologie