1 2 ... 4

Harbers liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de verbetering van de Rijksweg N35 Wijthmen-Nijverdal 'op pauze' wordt gezet. In feite wordt echter de beloofde Rijksfinanciering van € 100 miljoen voor andere projecten ingezet, en is het nog maar de vraag of het geld in een later stadium weer beschikbaar komt. In de brief noemen de organisaties het 'onbegrijpelijk' en 'ongepast' dat aan de gedane beloftes en toezeggingen geen gevolg wordt gegeven.

Zij verwijzen naar de toezeggingen die in 2020 door het vorige kabinet werden gedaan om de ongelijkvloerse kruisingen in de N35 te verwijderen en een rondweg aan te leggen bij Mariënheem, het enige dorp in Nederland waar een Rijksweg nog dwars door een dorp heen gaat. Zowel het Rijk als de provincie staken elk 100 miljoen euro in deze aanpak.

De doorbraak kwam destijds na grote druk van een brede coalitie van decentrale overheden, Economic Boards, plaatselijke belangencomité's, ondernemers- en mobiliteitsorganisaties. Dat alles lijkt nu voor niets te zijn geweest, vrezen zij. De organisaties doen een dringend beroep op de minister om op de kortst mogelijke termijn in bestuurlijk overleg te treden met de provincie Overijssel en creatieve oplossingen te vinden om de gedane toezeggingen voor de N35 alsnog gestand te doen.

Komende woensdag 5 juli debatteert de Tweede Kamer over de voornemens van de minister.