Voorzitter Job Bijvank wil structureel impact maken met Young Twente Board

Na vier jaar voorzitterschap van Young Twente Board, heeft Gyula Rychtarski het stokje overgedragen aan Job Bijvank. In de komende jaren hoopt de 30-jarige Enschedeër samen met Young Twente Board de verbinding te kunnen leggen met alle jongeren in Twente.  

Opgegroeid in Usselo, studeerde Job Bijvank aan de UT en vertrok daarna naar het westen des lands om te ervaren hoe daar de dingen werken. Hij streek neer in Amsterdam voor zijn afstudeerstage bij Ahold Delhaize en kreeg het aanbod om daar te blijven werken als trainee. “Aanvankelijk beviel dat goed, maar als mijn vriendin en ik in het weekend in Twente waren geweest, hadden we steeds minder zin om terug te keren naar Amsterdam”, vertelt hij. “Daarom besloten we een tijdje in Enschede te gaan wonen, om te voelen hoe het was om weer helemaal in Twente te zijn. We merkten al snel dat we hier gelukkiger waren, dus hebben we hier een woning gekocht.”  
 

Wat moet je in Twente?

 
Om de regio opnieuw te leren kennen en te weten te komen wat er speelt, solliciteerde Job bij Young Twente Board. “In het westen was het sentiment: ‘Ga je terug naar Twente? Wat moet je daar dan?’ Ze hebben daar geen idee hoe mooi het hier is en wat hier allemaal mogelijk is. Ik wilde graag meewerken aan het positief neerzetten van de regio en een bijdrage leveren aan het Twente van de toekomst. Aan tafel zitten daar waar de keuzes voor de toekomst worden gemaakt. Want de effecten van die keuzes komen uiteindelijk op het bordje van de jongeren van nu te liggen.” 

 

Doorbreek de bubbel 

 
Job ziet Young Twente Board vooral als klankbord voor Twente Board en wil met zijn club thema’s in stelling brengen die de aandacht verdienen. Ze gebruiken daarvoor de 11 dimensies uit het onderzoek naar Bruto Twents Geluk. “Eén van de dingen die wij bijvoorbeeld zien is dat jongeren steeds meer in hun eigen bubbel leven en dat er meer polarisatie komt”, zegt hij. “De plek waar je wieg staat bepaalt een hoop, maar door grote politieke- en technologische veranderingen worden sociale bubbels sterker en raken we verder van elkaar verwijderd, juist ook onder jongeren.” Volgens Job staat de maatschappelijke betrokkenheid, één van de dimensies uit het Bruto Twents Geluk, onder druk. “We voelen dat het nu meer en anders knelt dan 10 jaar geleden. Dat voelt voor ons niet goed, wij vinden dat daar beweging in moet komen. Volgens ons kom je dan uit bij het onderwijs. Dat is de plek waar jongeren worden gevormd en in aanraking komen met andere mensen en andere meningen. Wij zijn heel enthousiast over de manier waarop de universiteit van Gent dit heeft opgepakt. Zij geven maatschappelijke betrokkenheid een rol in hun curriculum, zodat alle studenten tijdens hun studie in aanraking komen met de verschillende conflicten die onze samenleving nu eenmaal heeft. In de boardvergadering van juli hebben we hierover een presentatie gegeven en het ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente aangezet om een project dat hierbij aansluit op te pakken.”

 

Young Twente Board breekt de bubbel samen met onderwijs

 

Impact maken 


In de komende periode wil Young Twente Board meerdere dimensies uit het Bruto Twents Geluk op deze manier aanpakken. “We willen elke dimensie uit het Bruto Twents Geluk (inkomen, baanzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, werk-privébalans, sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid, subjectief welzijn, huisvesting, veiligheid en milieu) uitdiepen en kijken of we daarop een beweging kunnen creëren”, vertelt hij. “Ik hoop dat wij de komende jaren met deze werkcyclus echt structureel impact gaan maken en de mensen die keuzes maken rondom beleid, aan het denken zetten. Als voorzitter wil ik mij daarvoor graag inzetten. Daarnaast lijkt het me heel mooi om alle leden van Young Twente Board de ruimte te geven om de regio te vertellen wat ze te vertellen hebben. De grootste uitdaging daarbij is verbinding krijgen met alle jongeren in Twente. Dus we hebben echt wel wat te doen.”

 

Lees meer over #Young Twente Board