Jongeren positief over imago regio, meer carrièreaanbod nodig

Twentse jongeren zijn over het algemeen positief over het imago van de regio.  Qua aanbod zien ze vooral graag verbetering in het aanbod in werk- en carrièrekansen. Het rapportcijfer voor het imago van de regio Twente? Jongeren delen een 7,2 uit. Ruimte voor verbetering, kunnen we dus concluderen. Maar we doen het ook zeker niet slecht.

In het kort

  • Twentse jongeren zijn over het algemeen positief over het imago van de regio. Qua aanbod zien ze vooral graag verbetering in het aanbod in werk- en carrièrekansen.
  • Het rapportcijfer voor het imago van de regio Twente? Jongeren delen een 7,2 uit. Ruimte voor verbetering, kunnen we dus concluderen. Maar we doen het ook zeker niet slecht.

Global Goal

global goal icon
Werken aan aanbod of zichtbaarheid

Ook vroegen we jongeren bij deze survey waar de regio op imagogebied aan moet werken. Een variant op het klassieke kip-ei-verhaal: is het aanbod prima, maar (te) onzichtbaar? Of is er juist een gebrek aan aanbod? De overgrote meerderheid neigt naar dat laatste: Twente moet qua aanbod vooral groeien, aldus de jongeren.

Wat ontbreekt er dan

Daarom vroegen we ze ook waarin het aanbod verbeterd kan worden. Want waar ontbreekt het eigenlijk (nog) aan in Twente? Uit de antwoorden blijkt dat met gepaste afstand werk- en carrièrekansen bovenaan staan, gevolgd door bereikbaarheid en infrastructuur. In de middenmoot vinden we de wat ‘softere’ factoren terug, zoals cultuur, amusement, evenementen… En diversiteit in bevolking. Ver onderaan het ‘verlanglijstje’ staat ‘aantrekkelijke woon/leefomgeving’. Daar zit dus wel goed!

Het beste imago

We kregen ook antwoord op de vraag welke spelers in de regio het beste imago hebben: de stad Enschede, de Universiteit Twente, beide profvoetbalclubs en grote bedrijven als Grolsch en Bolletje voeren dit lijstje aan. Ook waren we benieuwd naar de zogeheten hidden gems van Twente: wat is nog redelijk onbekend in deze regio en zouden meer mensen moeten weten? De prachtige natuur op veel verschillende plekken kwam vaak voorbij, in het bijzonder als tips voor mountainbikers, wielrenners en hardlopers. Ook de Twentse hightech wordt vaak genoemd, evenals de creatieve industrie.

Wat ontbreekt er niet

Wat in de regel toch heel vaak gewaardeerd wordt, is de balans en diversiteit in de regio: de natuur en de hightech, de grote evenementen en de kleine saamhorigheid, werken en leven… Dat sentiment werd mooi gevat in het volgende antwoord: “[In Twente is] alles voorhanden voor een fijne leefomgeving, inclusief innovatieve bedrijven die zorgen voor (interessante) werkgelegenheid.”

Young Twente Panel

Dit voorjaar lanceerde de Young Twente Board het Young Twente Panel: jongeren ontvangen zes keer per jaar een korte survey via een sms’je en kunnen op die manier meedenken over de toekomst van de regio Twente. Dit was de tweede survey, de eerste ging over Twente en de coronacrisis. Al tweehonderd Twentse jongeren hebben zich voor het panel aangemeld. Laat jouw stem horen. Meld je aan voor het panel.

Datum: 9 december 2020 |

Bron tekst: Young Twente Board |

Lees meer over #Young Twente Board