Gyula geeft jonge mensen in Twente een stem via Young Twente Board

Een Twentenaar, zo voelt Gyula zich. Toch is ze opgegroeid in de Achterhoek, namelijk in Rekken, dat weliswaar op de grens met Twente ligt. Voor haar studie is ze naar Enschede verhuisd en is daar eigenlijk altijd met veel plezier gebleven, ondanks het feit dat ze twee jaar in Utrecht heeft gestudeerd. Gyula zag het niet zitten om vrienden, familie en een fijne leefomgeving achter te laten. Gelukkig hoefde dit slechts ter overbrugging en vond ze al snel genoeg uitdagingen in Twente. Zo werkt ze nu als New Business Developer bij ADG Dienstengroep en heeft ze Young Twente Board opgericht.

In het kort

  • Gyula combineert haar werk bij ADG Dienstgroep met haar voorzitterschap bij de Young Twente Board
  • Met YTB probeert ze jongeren te betrekken bij de opgaven in de regio

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

 

Global Goal

global goal icon
Een echte Tukker

Gyula Rychtarski kan omschreven worden als een kleurrijk en energiek persoon. Ze heeft een sterke aanwezigheid die ze op een positieve manier weet te benutten. Misschien nog meer tekenend is echter haar Twentse nuchterheid. Gyula praat niet graag over ‘prestaties’, maar is erg bescheiden en blijft met beide benen op de grond staan. Gyula komt uit Rekken, een klein drop gelegen op de grens van Twente met de Achterhoek, “maar ik voel me eigenlijk wel een Tukker”, zegt ze. Haar ouders komen oorspronkelijk niet uit de regio, maar zijn hier naartoe getrokken vanwege het werk van haar vader. Hij werkte bij de tbs-kliniek in Rekken. Gyula heeft 17 jaar lang met plezier in Rekken gewoond, tot ze naar Enschede is verhuisd om te studeren aan het Saxion. Daar woont ze nu nog, en het bevalt haar goed. Naast haar baan en haar rol als voorzitter van Young Twente Board is ze ook nog eens voorzitter van de lokale volleybalvereniging. Volleyballen doet ze op een competitief niveau. “We gaan dit jaar voor het kampioenschap dus het is een leuk seizoen. Daarnaast mag ik graag bordspelletjes doen, ik ben een beetje een nerd. Dat neemt naast mijn werk eigenlijk alle tijd al op.”

Woonplezier

Gyula studeerde aan het Saxion en werkte daarna vier jaar als schuldhulpverlener bij Stadsbank Oost Nederland. Haar ambities en leergierigheid reikten echter verder, daarom maakte ze uiteindelijk de stap om aan een master Sociale Wetenschappen in Utrecht te beginnen. Ze reisde twee jaar lang vanuit Enschede heen en weer naar Utrecht. Ondanks de reistijd zag ze het niet als een nadeel om in Twente te wonen, integendeel. Ze had makkelijk kunnen vertrekken, maar wilde haar leven in Enschede niet op pauze zetten vanwege haar studie.

 

"In de Randstad ben je een van de duizenden en hier krijg je makkelijker de ruimte om te laten zien wat je kunt en om jezelf te ontwikkelen.”

 

De keuze om heen en weer te treinen maakte ze dus heel bewust. Haar vriend Steven werkte destijds ook nog eens in Amersfoort. Steven studeerde biomedische technologie, maar zelfs voor technisch talent was het destijds lastig om een baan te vinden. “We hebben het er toen wel over gehad of we naar Utrecht zouden willen. Eigenlijk wisten we meteen dat we dat niet wilden, want we wilden daar niet ons leven opbouwen. Werken en studeren is belangrijk, maar waarom zou ik mijn vrienden en familie achter willen laten? Ik hou ook van de Twentse mentaliteit en je krijgt hier ontzettend veel kansen. Dat wist ik toen ik studeerde nog niet en ik denk dat veel van de huidige studenten zich dit ook niet realiseren. Ik vind het echt een Unique Selling Point voor Twente. In de Randstad ben je een van de duizenden en hier krijg je makkelijker de ruimte om te laten zien wat je kunt en om jezelf te ontwikkelen.”

ADG Dienstengroep

Gyula heeft een leuke en uitdagende baan gevonden bij ADG Dienstengroep. Daar is ze New Business Developer. ADG Dienstengroep bestaat uit tien bedrijven die zich bezighouden met personeels- of facilitairmanagement. Asito, TSN Thuiszorg en Timing zijn in de Regio de meest bekende bedrijven die onder ADG Dienstengroep vallen. “Ik ben op mijn werk voor verschillende labels betrokken op het gebied van conceptontwikkeling of strategieontwikkeling”, zegt Gyula. Haar vriend Steven werkt inmiddels ook allang niet meer in Amersfoort, hij heeft de perfecte baan in Enschede gevonden bij UT spin-off Xsens, een bedrijf dat zich bezighoudt met motion capturing technology

"Er zijn genoeg prachtige Twentse bedrijven die nationaal en internationaal opereren en hele innovatieve producten maken of diensten aanbieden."

Ambitie in Twente

Het is een misvatting dat je alleen écht ambitieus bent als je voor je werk naar de Randstad gaat, er zijn genoeg prachtige Twentse bedrijven die nationaal en internationaal opereren en hele innovatieve producten maken of diensten aanbieden. Dit onderstreept ook Gyula: “ik denk dat de meeste mensen mij wel als ambitieus zouden omschrijven, maar toch trekt de Randstad mij helemaal niet. Ik ben er voor het werk wel regelmatig, maar ik werk veel liever voor een familiebedrijf zoals ADG. De mentaliteit en het langetermijndenken trekt mij veel meer. Dat langetermijndenken zit volgens mij ook in de Twentse mentaliteit. Een mooie kans dus voor Twente, want het sluit goed aan bij de nieuwe generatie die veel meer purpose-minded is.”

Young Twente Board

Tijdens een traineeship van de Regio Twente werkte Gyula bij de Twente Board. Daar ontwikkelde ze een concept, waarmee jongeren betrokken worden bij de opgaven in de regio. Zo ontstond uiteindelijk Young Twente Board, waar Gyula nu voorzitter van is. Inmiddels doet ze dit naast haar werk bij ADG. “Ik ben heel dankbaar dat mijn werkgever, Hans Kroeze, mij de mogelijkheid geeft om Young Twente Board naast mijn werk te doen. Dat is voor mij een hele mooie combinatie tussen het bedrijfsleven en de overheid. Ik geloof namelijk dat de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers essentieel is voor de toekomst van deze regio. Jongeren hebben de toekomst, dus hun betrokkenheid is belangrijk. Ik zie het wel een beetje als mijn missie om jonge mensen een stem te geven in Twente, en om hun geluid op de juiste plekken te krijgen zodat we Twente samen verder kunnen brengen.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 18 december 2019 |

Bron tekst: ADG Dienstengroep |

Auteur: Twente.com

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Gyula Rychtarski vind je hieronder. 

Lees meer talentverhalen #twenteleeft