Rense schrijft en maakt verschil in Twente

Rense Kuipers heeft zijn weg helemaal gevonden. Hoewel hij nog droomt van een carrière als (roman)schrijver is hij heel tevreden met waar hij nu staat. En terecht, hij heeft een mooie uitdagende baan bij U-Today, het onafhankelijke nieuwsmedium van de UT, waar hij over belangrijke en mooie onderwerpen uit innovatief Twente schrijft. Daarnaast kan hij vanuit zijn rol bij Young Twente Board ook verschil maken in de regio waar hij zo trots op is. Meer weten over Rense? Lees hieronder verder.

In het kort

  • Rense heeft een passie voor schrijven
  • Rense heeft een mooie baan als journalist bij U-Today
  • Young Twente Board geeft jongeren een stem om bij te dragen aan de ontwikkelingen binnen Twente

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Jana Nolting vind je hieronder. 

Dorpsgevoel

Rense Kuipers is journalist, maar bovenal schrijver. Eigenzinnig, zo kan hij het beste worden omschreven. “Ik luister niet graag naar wat me verteld wordt”, zegt hij. Rense is geboren in een klein Twents dorp waar zo’n 800 mensen wonen. Dit dorp heet Tilligte. Het dorpse gevoel in Tilligte heeft zeker zijn charme, zegt Rense, toch is hij inmiddels naar Oldenzaal verhuisd. Daar kon hij op zijn 25ste al een huis kopen. Op die leeftijd een huis kopen is iets dat je volgens Rense buiten Twente niet zo snel zou lukken. Ook zijn studie volgde Rense in Twente, want: mooie studies genoeg. Hij studeerde Bedrijfseconomie aan Hogeschool Saxion, tot hij erachter kwam dat dit niet de juiste studie voor hem was. Rense maakte de switch naar Media, Informatie en Communicatie, ook aan het Saxion. Rense heeft een passie voor schrijven. 

Passie voor de letter

Die passie ontstond al vroeg. Op de basisschool kwamen Rense’s leraren erachter dat ze hem niet hoefden te pushen om te gaan lezen, dat deed hij uit zichzelf wel. Op de middelbare school zat hij eigenlijk altijd ver boven het minimaal benodigde aantal woorden wanneer hij een verhaal of essay schreef. 

“Ik bleef gewoon doortikken, totdat ik een heel verhaal had. En toen was het vlammetje aangewakkerd, ik dacht 'nou daar wil ik wel vaker wat mee gaan doen'.”

Rense kwam al snel op het idee om romans te gaan schrijven. Op zijn zeventiende deed hij de eerste, naar eigen zeggen, ‘dappere’ poging. “Maar dat was niet best. Toen ben ik eigenlijk zelf tot de conclusie gekomen van 'dit is eigenlijk niet goed genoeg, ik heb nog veel te weinig eelt op de ziel'.”

Een droom

Rense hield altijd de wens om het schrijven van zijn roman weer op te pakken. Als student was hij er weer klaar voor. In plaats van stagelopen of een minor volgen in het buitenland, heeft Rense ervoor gekozen om zich een halfjaar terug te trekken om te gaan schrijven. Eindelijk kon Rense weer verder met zijn boek. In deze periode heeft hij de eerste 80.000 woorden van zijn manuscript kunnen schrijven. Inmiddels staat het schrijven weer op pauze, maar hij kan zijn roman elk moment weer uit de vriezer trekken om eraan te werken en het te verbeteren. Deze drang tot zelfbetering zit sowieso in Rense, hij is niet zozeer perfectionistisch, maar wil het wel graag het beste uit zichzelf halen. “Als ik de dingen die ik schrijf een halfjaar later teruglees dan denk ik van nou, ik ben nu wel verder. Op een gegeven moment dan zie je stijlen van mensen die het écht kunnen, en ik pretendeer niet dat ik het goed kan, maar als je ziet hoe echte topschrijvers het opschrijven en zo'n boek tot leven laten komen, dan heb ik nog best wel een weg te gaan. Maar dat is wel een weg die ik wil ingaan, dat sowieso.”

“Ik kan gewoon iedere dag toerist zijn in andermans leven. Dat is wel heel gaaf”. 

U-Today

Niet alleen voor technici, maar ook voor creatieve schrijvers zoals Rense is er een plek in Twente. Rense begon tijdens de crisis met het zoeken naar een baan. Zelfs in die tijd, zegt Rense, waren er eigenlijk wel kansen genoeg voor hem. Hij werkt inmiddels al 5 jaar bij U-Today en voelt zich daar op zijn gemak, maar tegelijkertijd ook uitgedaagd. “Elke dag is voor mij weer anders hier, dat is het toffe. Ik heb nog geen dag gehad die echt hetzelfde voelde. Het ene moment interview ik een wetenschapper over hardcore celbiologie, het andere moment schrijf ik over lastige beleidskwesties of het studentenleven. Als journalist moet je hier een soort Zwitsers zakmes zijn; je weet relatief weinig over ontzettend veel dingen.” Bij U-Today kan hij zijn creativiteit kwijt en schrijft hij over dingen die ertoe doen. “Wij zijn een onafhankelijk nieuwsmedium, dat is best wel een bijzondere rol. Wij kijken kritisch naar beleid en allerlei andere ontwikkelingen hier, terwijl we gewoon onderdeel zijn van de organisatie.” Tijdens zijn werk komt Rense met heel veel verschillende mensen in aanraking, waardoor hij telkens weer nieuwe inzichten opdoet.

Rense ziet het wel als een eer om de UT als schrijver te mogen vertegenwoordigen. “Er zijn hier zoveel dingen die de moeite waard zijn, en ik ben blij dat het mijn rol is om daarover te schrijven”.

Gehecht aan Twente

Naar het westen, hoezo? Dat is eigenlijk nooit bij Rense opgekomen. Twente is voor Rense niet alleen de plek waar hij de perfecte baan vond, maar ook waar hij zich prettig voelt en ruimte heeft voor zijn hobby’s. “Ik hou van hardlopen en wielrennen. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om eens de stad in te gaan, maar stad en platteland zijn hier beiden binnen handbereik.


“Ik hoefde nooit naar buiten te kijken. Als je het goed hebt, waarom zou je verder kijken? Voor mij is hier alles.” 


 Daarnaast is Twente een heel innovatieve regio, die ontzettend hard zijn best doet om te zichzelf te laten zien. Die bewijsdrang, daar houd ik wel van.” Wel wil Rense benadrukken dat hij niet van de tegenstelling tussen de regio’s houdt. We moeten vooroordelen niet in de weg van samenwerking laten staan en juist kijken naar wat we aan elkaar hebben. Met trots zijn op je regio is echter ook niks mis, en misschien is het juist wel goed om open te staan voor al het moois dat zo dichtbij is. “Ik hoef niet naar Australië om te backpacken om met bewondering naar de wereld te kunnen kijken, dichtbij is ook veel moois.”

 

Verschil maken

Twente is een regio waar je verschil kunt maken. Eigen inbreng staat centraal, juist omdat het allemaal wat kleinschaliger is. Bij U-Today werkt Rense in een klein team, waardoor hij meer vrijheid heeft om dingen zelf in te delen en initiatief te nemen. “Je kunt veel meer je ei kwijt bij een kleine organisatie dan bij een grote multinational.” Rense vindt het belangrijk om verschil te kunnen maken, daarom heeft hij naast zijn baan er bewust voor gekozen om zich aan te sluiten bij Young Twente Board. Young Twente Board bestaat uit 10 enthousiaste Twentenaren die vanuit een liefde voor en binding met de regio jongeren een stem willen geven om de regio vooruit te brengen. Ze zijn gesprekspartner, meedenker en verbindende factor. “Bij Young Twente Board krijg ik de kans om kritisch te kijken naar bepaald beleid en de weg die de regio inslaat, eigenlijk net als bij U-Today. Wij zijn er om een jong geluid te verkondigen.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 4 februari 2020 |

Bron tekst: Utoday |

Auteur: Twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft