Ondernemers verbijsterd over ‘pauze’ aanpak N35

Ondernemers- en transportorganisaties roepen het kabinet op om de eerder gedane beloftes over de aanpak van Rijksweg N35 in Overijssel na te komen. Zij doen dat in een brief die vandaag is verstuurd aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. De brief is ondertekend door VNO-NCW, mede namens ANWB, Evofenedex, TLN Regio Oost, MKB Regio Zwolle, Port of Zwolle, Port of Twente en Twente Board.

global goal icon

global goal icon

Harbers liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de verbetering van de Rijksweg N35 Wijthmen-Nijverdal 'op pauze' wordt gezet. In feite wordt echter de beloofde Rijksfinanciering van € 100 miljoen voor andere projecten ingezet, en is het nog maar de vraag of het geld in een later stadium weer beschikbaar komt. In de brief noemen de organisaties het 'onbegrijpelijk' en 'ongepast' dat aan de gedane beloftes en toezeggingen geen gevolg wordt gegeven.

Zij verwijzen naar de toezeggingen die in 2020 door het vorige kabinet werden gedaan om de ongelijkvloerse kruisingen in de N35 te verwijderen en een rondweg aan te leggen bij Mariënheem, het enige dorp in Nederland waar een Rijksweg nog dwars door een dorp heen gaat. Zowel het Rijk als de provincie staken elk 100 miljoen euro in deze aanpak.

De doorbraak kwam destijds na grote druk van een brede coalitie van decentrale overheden, Economic Boards, plaatselijke belangencomité's, ondernemers- en mobiliteitsorganisaties. Dat alles lijkt nu voor niets te zijn geweest, vrezen zij. De organisaties doen een dringend beroep op de minister om op de kortst mogelijke termijn in bestuurlijk overleg te treden met de provincie Overijssel en creatieve oplossingen te vinden om de gedane toezeggingen voor de N35 alsnog gestand te doen.

Komende woensdag 5 juli debatteert de Tweede Kamer over de voornemens van de minister.

Lees de brief hier.