De intensieve samenwerking tussen de grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen zet zich voort onder de naam Dutch-German Tech.Land

IHK Nord Westfalen, Twente Board, Oost NL en zeven supporting partners in de grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen werkten al intensief samen en ondertekenden in mei vorig jaar een grensoverstijgende strategie, met focus op vier thema’s. De verdere ontwikkeling en uitvoering van deze strategie zet zich vanaf nu voort onder de naam Dutch-German Tech.Land. De aftrap vond plaats tijdens het Digital Summit Euregio (DSE) dat op 17 april plaatsvond, in Münster.

global goal icon

global goal icon

Onder het motto van het Tech.Land programma ‘transforming borders to connections’, bood de DSE opnieuw een platform voor spraakmakende gasten uit beide landen. Ongeveer 350 deelnemers uit Duitsland en Nederland waren aanwezig op het Tech-evenement om in gesprek te gaan over gezamenlijke mogelijkheden op het gebied van innovatie en technologie. 

  

Speciale aandacht ging uit naar de Duits-Nederlandse samenwerking. Op 18 mei 2021, ondertekenden Oost NL, IHK Nord Westfalen en Twente Board een officiële verklaring om samen te werken aan een structurele, grensoverstijgende strategische agenda. Dit werd op 23 mei 2023 gevolgd door de ondertekening van een grensoverstijgende strategie, met als doel de economische activiteiten te versterken en het wereldwijde concurrentievermogen van de bedrijven te vergroten. 

  

Het Tech.Land programma bevordert grensoverstijgende samenwerking tussen het bedrijfsleven, de wetenschap en overheid gericht op vier strategische onderwerpen: energie (batterijtechnologie en waterstof), circulaire economie, geavanceerde productie en gezondheid & MedTech. De verdere ontwikkeling zet zich vanaf nu dus voort onder de naam Dutch-German Tech.Land, waarvoor een website is gelanceerd: www.techland.org

  

Andere onderwerpen tijdens de Digital Summit Euregio op 17 april waren: kunstmatige intelligentie,  GreenTech, vrouwen in de techniek en de efficiënte uitvoering van de energietransitie door middel van een combinatie van warmtekrachtkoppeling en warmtepompen. Traditiegetrouw was er ook weer een Duits-Nederlandse startup-wedstrijd. 

  

De Digital Summit Euregio werd georganiseerd door IHK Nord Westfalen, de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel, Oost NL, IT-Forum Nord Westfalen en Digital Hub Münsterland. Nederlandse DSE 2024 partners zijn o.a. Twente Board, Novel-T en de gemeente Enschede.