Global Goal 7: Duurzame energie

Energie is de spil in bijna alle grote uitdagingen waar de wereld vandaag de dag voor staat. Toegang tot energie is essentieel, of het nu gaat om werkgelegenheid, veiligheid, klimaatverandering, voedselproductie of het verhogen van inkomens. Duurzame energie geeft de kans om levens, economieën en het milieu te veranderen. De VN leidt een Sustainable Energy for All-initiatief om moderne energievoorzieningen voor iedereen toegankelijk te maken.

In het kort

  • We moeten zorgen voor toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en hernieuwbare energie voor iedereen
  • Daarom moeten we oplossingen leveren voor hernieuwbare energie

Global Goal

global goal icon
Verzeker toegang tot duurzame energie

Het doel van dit initiatief is de energie-efficiëntie te verhogen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te vergroten. Wereldwijd is energie nodig voor onze welvaart en ons welzijn; om te leven, wonen en werken.

Duurzame energie

De samenleving zou zich niet kunnen ontwikkelen zoals het momenteel doet zonder energie. Daarom is het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van energie. Tegelijkertijd is energie een van de grootste problemen van deze eeuw. Te veel energie wordt gehaald uit kolen, olie en gas. Deze grondstoffen raken een keer op en de fossiele brandstof veroorzaakt klimaatverandering en luchtverontreiniging. Grotendeels wordt de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door energie.

Energietechnologie

In 2030 moet iedereen toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Duurzame energie kan worden gehaald uit natuurlijke bronnen als water, wind en zon. Om Global Goal 7 te bereiken moeten deze bronnen beter worden onderzocht, evenals de technologie waarmee duurzame energie kan worden opgewekt. Om moderne en duurzame energie ook in ontwikkelingslanden toegankelijk te maken, dient te worden gewerkt aan een betere infrastructuur en technologische vooruitgang.

 

Kortom:

  • duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken;
  • energie-efficiëntie verbeteren;
  • meer duurzame energiebronnen;
  • levens, economieën en het milieu veranderen.

Lees meer over #energie