Samenwerking tussen drie Twentse bedrijven gaat de wereld over

De drie Twentse bedrijven Mekufa, Galvano Hengelo en TMI Group produceren in een uniek samenwerkingsverband componenten om uiteindelijk hoogspanningsisolatoren te produceren. Deze hoogspanningsisolatoren worden wereldwijd toegepast en gebruikt door de grootste kabel-  en schakelaarproducenten. Wat is er dan zo bijzonder aan deze Twentse samenwerking? “Wij zijn eigenlijk gewoon de beste in de markt”, zegt Niels Peters, managing Director van Mekufa. “We zijn de samenwerking niet alleen aangegaan omdat we toevallig allemaal uit Twente komen, Galvano Hengelo, TMI en wij zijn ook gewoon de beste in wat we doen”.

In het kort

  • Mooie Twentse samenwerking tussen Mekufa, TMI Group en Galvano Hengelo gaat hele wereld over
  • De drie bedrijven produceren elk een onderdeel van zogenaamde hoogspanningsisolatoren
  • Deze hoogspanningsisolatoren worden o.a. toegepast in windmolens, bij verbindingen van hoogspanningskabels die onder de grond of op de zeebodem liggen, en bij hoogspanningschakelaars 

Global Goal

global goal icon
Drie Twentse bedrijven

Twentse hoogspanningsisolatoren zijn over de hele wereld te vinden. Deze hoogspanningsisolatoren worden toegepast in hoogspanningsschakelaars, die onder andere worden toegepast in windmolens en hoogspanningsverdeelstations, die je vind bij grote steden en bij bijvoorbeeld electriciteitscentrales. De hoogspanningsisolatoren spelen een cruciale rol binnen deze toepassingen en zijn het resultaat van de samenwerking tussen drie Twentse bedrijven: Mekufa,TMI Group en Galvano Hengelo. Mekufa is een bedrijf dat epoxyharsisolatoren maakt, ze zijn daarbij toonaangevend binnen Europa en leveren hun producten en diensten aan bedrijven van de Verenigde Staten tot Rusland. De TMI Group is expert op het gebied van metaalbewerking. De producten van de TMI Group komen voor in hydraulische systemen en in toepassingen voor hoogspanning, daarnaast worden ze gebruikt in de automotive industrie en in de in de machine- en apparatenbouw. Galvano Hengelo is specialist in galvaniseren; het aanbrengen van een metaallaagje (zilver, nikkel, tin en zink-nikkel) op een metalen product waardoor de eigenschappen van het oorspronkelijke product worden verbeterd. Denk hierbij aan bescherming tegen corrosie of om de slijtvastheid, soldeerbaarheid of stroomgeleiding van het onderdeel te verbeteren. 

Toepassing van de hoogspanningsisolatoren die Mekufa, Galvano Hengelo en de TMI Group produceren

Hoogspanningsisolatoren

Op de headerfoto helemaal bovenaan deze pagina is de samenwerking tussen de drie Twentse experts mooi te zien: het buitenste witte deel is de epoxyharsisolator van Mekufa, het metaaldeel en de bewerking daarvan wordt gedaan door de TMI Group en de verzilverde laag om het metaaldeel is resultaat van het werk van Galvano Hengelo. De functie van het epoxyhars onderdeel is dat het de elektrische spanning isoleert. Het heeft dezelfde functie die een kabelwand heeft bij een gebruikelijk snoer, maar de epoxyhars van Mekufa moet opgewassen zijn tegen extreem hoge spanningen tot 800 duizend volt. Het metaaldeel moet juist weer perfect stroom kunnen geleiden. Hiervoor is het cruciaal dat het metaaldeel uiterst zuiver geproduceerd wordt, en dat is wel aan de TMI Group en Galvano Hengelo toevertrouwt. Stroomtransport vindt plaats aan de oppervlakte van het aluminium product. Aluminium oxideert als het (langdurig) met zuurstof in aanraking komt. Als de oppervlakte van een  metalen product gaat oxideren, dan komt dat de stroomgeleiding niet ten goede. Meer weerstand betekent meer warmteontwikkeling en dit betekent verlies van energie, maar kan ook gevaarlijk zijn. Het zilverlaagje om het aluminiumdeel voorkomt dit. 

Bijzondere samenwerking

Volgens Niels Peters van Mekufa is het geen toeval dat de experts in deze branche in Twente zitten. Twente is technologische regio bij uitstek en Galvano Hengelo heeft bijvoorbeeld ook nauwe banden met de toonaangevende Twentse bedrijven Eaton en Thales. “Wat wij doen is eigenlijk allemaal bijzonder”, zegt Niels, “Galvano verzilvert aluminium onderdelen voor dit eindproduct, wat weer veel moeilijker is dan het verzilveren van andere soorten metaal. TMI Group bewerkt dit metaaldeel vervolgens weer heel secuur en elk metaaldeel moet precies hetzelfde zijn. Daar zijn onze partners TMI en Galvano gewoon het beste in”.  Matthieu Tanke, directeur van TMI Group: “Wij hebben een super samenwerking met zijn drieën, we kunnen samen mooie dingen opzetten en dat is waar het om draait uiteindelijk. We zijn gezamenlijk belangrijk voor elkaar en leveren een prachtig eindproduct”. Ook Ivo Willemsen van Galvano Hengelo is erg blij met de samenwerking en de resultaten die worden behaald: “Het positieve aan deze Twentse samenwerking is dat de productieketen heel kort is geworden. We kunnen makkelijk met zijn drieën het productieproces afstemmen en verbeteren. Dat komt de kwaliteit uiteraard ook ten goede.”

Datum: 17 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #techniek