Een zonnepaneel in de vorm van een dakpan

Het multidisciplinaire studententeam van NNTS heeft het eerste prototype van het Grimme Solar System ontwikkeld. GSS is een veelbelovend systeem dat gebruik maakt van flexibele zonnepanelen die op een nieuwe en effectievere manier gemonteerd kan worden op dakpannen. Dit modulair opgebouwde systeem gebruikt een unieke manier voor het doorvoeren van stroom via de panlatten van het dak.

In het kort

  • Het plaatsen van zonnesystemen kost vaak veel tijd, moeite en geld. 
  • Het multidisciplinaire studententeam van NNTS heeft het eerst prototype van het Grimme Solar System ontwikkeld. Een veelbelovend systeem dat gebruik maakt van flexibele zonnepanelen die op een nieuwe en effectievere manier gemonteerd kan worden op dakpannen.

Global Goal

global goal icon

De Twentse startup NNTS voert in multidisciplinaire teams diverse projecten uit op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De startup is een nieuw type ingenieursbureau dat de brug vormt tussen de academische wereld en het bedrijfsleven en overheden. NNTS zet zich volop in voor het bereiken van de global goals. Naast de genoemde focus op verduurzaming en innovatie, staat ook samenwerking met andere organisaties hoog in het vaandel en helpt het bedrijf regelmatig lokale ondernemers om hun innovaties te realiseren.  Zo ook Geert Grimme, een ondernemer uit Beerze, die de hulp van NNTS inriep voor het ontwikkelen van een werkend prototype van zijn innovatie: het Grimme Solar System. 

De vorm van een dakpan

Maar wat is nu zo vernieuwend aan het Grimme Solar System? Geert Grimme herkende twee dingen voor hij met het idee kwam: consumenten vinden traditionele zonnesystemen niet mooi en de installatie van de panelen kost veel tijd, moeite en geld. Het GSS springt op deze beide punten in: de zonnepanelen hebben de vorm van een dakpan, waardoor ze er esthetisch beter uitzien. Hierdoor is het systeem niet alleen mooier, maar ook effectief: overal waar een dakpan past, past ook een zonnepaneel, waardoor heel het dak volgebouwd kan worden. Daarnaast zijn er voor de installatie van de zonnepanelen slechts een paar kabels nodig, een enorme verbetering ten opzichte van de wirwar aan kabels benodigd voor traditionele zonnesystemen. Grimme zag veel potentie in het GSS en besloot uiteindelijk om het Twentse NNTS in te schakelen voor de realisatie van een werkend prototype. 

 

Een leuke uitdaging voor NNTS. Het multidisciplinaire team bestaande uit universitaire elektrotechniek en werktuigbouwkunde studenten en een projectleider stelde een uitgebreid programma van eisen op. In dit programma kwamen eisen naar voren die overeen moesten komen met de eisen van de opdrachtgever en die ervoor zorgden dat het GGS optimaal kan functioneren. Vervolgens onderzocht het team of de ontwikkeling van het prototype volgens het programma van eisen technisch haalbaar was. Dit gebeurde in uitgebreid overleg met Solliance, leverancier van de zonnepanelen. Gezamenlijk is naar de beste (technische) configuratie gezocht voor de zonnepanelen waardoor het haalbaar werd. Toen het haalbaar bleek te zijn, kon NNTS echt aan de slag: het ontwerp voor het systeem werd concreet gemaakt en de ontwikkeling kon beginnen! De studenten elektrotechniek focusten zich op het opstellen van het elektrisch ontwerp: de accu, schakelaars en de omvormers. De werktuigbouwkundige studenten van het team ontwikkelden het mechanisch ontwerp. Deze multidisciplinaire samenwerking resulteerde in een werkend prototype: een succes voor Geert Grimme en NNTS! 

Innovatie vermarkten

Nu het werkende prototype ontwikkeld is, kan deze getoond worden op diverse beurzen op het gebied van duurzaamheid. Tegelijkertijd wordt het systeem klaargemaakt voor de introductie op de markt. De ontwikkeling van het GSS laat zien hoe belangrijk (lokale) samenwerking kan zijn voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties en het bereiken van global goals zoals verduurzaming! Ook de samenwerking tussen verschillende disciplines in dit project demonstreert het belang hiervan voor het bereiken van de global goals. Heb jij hulp nodig op het gebied van innovatie of duurzaamheid? Kijk dan eens op de website van NNTS en neem contact op!

Datum: 9 april 2019 |

Bron tekst: NNTS |

Auteur: NNTS

Lees meer over #innovatie