De markt voor radiografische afstandsbedieningen is volop in beweging

De kans is groot dat wanneer je een vrachtwagen, mobiele machine of landbouwvoertuig tegenkomt, deze is voorzien van een Twentse afstandsbediening. Maar ook de draadloze besturing van veel diepladers en trailers in ons land is afkomstig van Tyro Remotes uit Almelo. Dit bedrijf, uniek in zijn soort, maakt zenders en ontvangers om mobiele machines op afstand te besturen. Tegenwoordig behoren ook steeds meer bedrijven met grote, geautomatiseerde, magazijnen tot het klantenbestand van het Almelose bedrijf.

Veranderingen

Het bedrijf werd een jaar geleden onderdeel van het Amerikaanse Cattron. “Daardoor werd onze afzetmarkt ineens veel groter en moesten onze producten bovendien aan andere frequentie en veiligheid eisen voldoen”, vertelt Erik Noorlandt. Hij werkt als embedded software engineer bij Tyro en programmeert alle producten. “Dat is wel echt wat anders dan programmeren op een computer”, legt hij meteen uit. “De beschikbare geheugenruimte in de processor van een afstandsbediening is veel kleiner. Daardoor moet je op een hele creatieve manier kijken naar de mogelijkheden. Dat maakt mijn werk eigenlijk elke dag een interessante puzzel.” Doordat het bedrijf in Amerikaanse handen kwam, ging er letterlijk een wereld open voor de Twentse leverancier.

De markt

Tyro richt zich met name op klant specifieke radiografische afstandsbedieningen, zowel simpele als complexe, voor grote machines. De producten liggen dus niet in de winkel en zijn niet gemaakt voor huishoudens. Het zijn robuuste, industriële afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld pompen, lieren, poorten, machines en voertuigen. Het bedrijf levert aan uiteenlopende branches. “De veiligheid van onze producten is erg belangrijk. Er komen steeds meer radiosignalen in de ether. Onze signalen mogen geen andere apparaten storen, maar moeten tegelijkertijd wel een stabiele en veilige radioverbinding garanderen.”

Ontwikkelingen

Erik en zijn collega's bij Research en Development zetten zich momenteel volop in voor het transformeren van op maat gemaakte producten en systemen in modulaire soft- en hardware blokken. “Dat is best een uitdaging, aangezien bij ons niets standaard is. Maar we streven naar uniformiteit om efficiënter te kunnen leveren aan onze klanten”, legt hij uit. “Ons doel is om een reeks producten te standaardiseren, zodat we de vrijheid hebben om voor elke klant specifieke oplossing op te bouwen met behulp van deze flexibele bouwblokken. We willen de volgende generatie ingenieurs inspireren en verwelkomen graag nieuwe talenten met passie en visie in ons team. Samen bouwen we aan de toekomst van innovatie en maatwerk, waarbij we meer tijd overhouden om te investeren in nieuwe producten die op dezelfde flexibele wijze kunnen worden samengesteld."

Erik ziet volop mogelijkheden om de producten van Tyro verder te verfraaien en voor te bereiden op de toekomst. “Onze producten zijn al jaren zeer herkenbaar en gebruiksvriendelijk. Ik zie hierin zeker nog verbetermogelijkheden. We werken al een tijd hard aan onze vernieuwde producten en het duurt  nog even voordat ze op de markt komen. Het uiterlijk van de producten wordt namelijk aangepast. Er komen andere vormen en ze krijgen meer mogelijkheden. Daar helpt kunstmatige intelligentie (ai) enorm bij. Hierdoor is veel kennis voor ons beschikbaar. Bovendien is de informatie er veel sneller dan voorheen. Hierdoor kunnen we als bedrijf weer groeien. Ontwikkelingen in de robotica zorgen voor veranderingen in bijvoorbeeld industrie en in magazijnen. Dat biedt ons ook weer nieuwe kansen. De tijd verandert en onze producten veranderen mee. Blijven innoveren is in onze markt erg belangrijk en het maakt mijn werk elke dag weer interessant”, vindt Erik.

Meer informatie

Bedrijvenpark Twente 299
7602 KK Almelo
+31 (0)546 58 87 90 info@tyroremotes.eu www.tyroremotes.eu

Global Goals

Datum: 16 november 2023 |

Bron tekst: Tyro Remotes, Erik Noorlandt |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #innovatie