Ter Steege Bouw Vastgoed ziet veel mogelijkheden voor duurzamer bouwen

De ontwikkelende bouwer Ter Steege uit Rijssen is geen onbekende in de bouwwereld. Het bedrijf heeft ruim honderd jaar ervaring in onder meer de ontwikkeling, nieuwbouw en renovatie van woningen. Ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid zijn momenteel belangrijke gesprekonderwerpen binnen het bedrijf. “We kunnen en willen er als bedrijf niet omheen om ook in de toekomst relevant te blijven. Momenteel worden op dit gebied bij ons mooie stappen gezet.”

Aan het woord is Anne Bolster, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed, dat onderdeel is van de Ter Steege Groep in Rijssen. Een familie van 25 zelfstandige bedrijven in vastgoed, bouw, handel en industrie. Anne Bolster is al jaren voorvechter van het thema duurzaamheid en zag het onderwerp de laatste tijd steeds een concreter onderdeel van haar werk worden. “Ik was blij dat we vorig jaar konden starten met de expertise klimaat. Dat is een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven van de Ter Steege Bouw Vastgoed. Samen bespreken we hoe we ons werk duurzamer maken. Bijvoorbeeld door het toepassen van andere technieken en het gebruik van andere materialen.”

Klimaatbewustzijn

Eén van de leden van deze groep is collega Paul Stok. Hij is technisch ontwikkelaar en vertelt hoe de werkgroep tot stand kwam. “In de maatschappij zien we veel bewegingen op het gebied van het klimaat. Bij ons in de bouw komt veel samen en samen bereik je meer. De hele bouwkolom moet een stap maken op dit gebied. Wij dus ook. We vroegen eerst onze jonge medewerkers hoe we anders kunnen bouwen. We kozen bewust voor jongeren, omdat het klimaatbewustzijn onder deze groep mensen meestal vrij hoog is. Bovendien kijken zij toch vaak anders naar het onderwerp: ze willen graag veranderen en zijn nog niet beperkt door werkervaring, kennis en kaders. Ervaren en minder ervaren collega’s zijn nu aan elkaar gekoppeld als buddy’s. We gebruiken elkaars ideeën en ervaringen. Bovendien delen we onze kennis in bijvoorbeeld kenniscafés voor collega’s.”

De doelen bij Ter Steege zijn duidelijk; het bedrijf wil klimaatbewust werken voor de volgende generatie. Maar ook besparen op energie en materialen moet de komende tijd steeds concreter worden. “We kijken daarvoor naar mogelijkheden voor aanpassingen in onze grond- en bouwstoffen en willen meer circulaire en biobased materialen inzetten. Ook kijken we bij het ontwerpen van wijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om de biodiversiteit en de opvang van regenwater te vergroten”, legt Anne uit. “De grootste uitdagingen voor ons bedrijf zijn de veranderingen in grondstoffen. We werken al jaren op een bepaalde manier. Het is best lastig om dat ineens anders te doen.”

Langzaamaan

Dat merkt Paul ook. “Onze collega’s zijn enthousiast over de plannen, maar ze vinden het ook spannend. We hebben daarom afgesproken om het stap voor stap te doen. We ondervinden dus door het te doen. Wat werkt wel en wat niet? Zo zijn we begonnen met aanpassingen in isolatiemateriaal in woningen. Langzaam verander je meer. Draagvlak binnen de organisatie, maar ook bij onze ketenpartners, is belangrijk. Dat krijg je door te laten zien dat aanpassingen werken. Daarbij moet je niets overhaasten.”

 

Anne vult aan: “We kiezen daarom om de komende jaren te innoveren door pilotprojecten uit te voeren. In Hengelo gaan we bijvoorbeeld twintig appartementen en drie woningen maken met hout. Een duurzamer materiaal dan beton. Bij onze projecten speelt ook nog een ander aspect. Het moet betaalbaar blijven. Het is voortdurend zoeken naar de juiste balans tussen kosten en baten. We investeren extra in deze pilotprojecten, want we willen ons bedrijf niet de markt uitprijzen. Nu niet, maar ook niet in de toekomst.”

Uitproberen

Duurzaam bouwen is een mooie manier om nieuwe dingen te proberen, vinden beiden. “We werken aan gave projecten, zoals het vergroenen van daken en gevels”, zegt Anne. “Een ander voorbeeld is het ombouwen van onze standaard rijtjeswoning. We zijn bezig met een versie met biobased grondsstoffen. Deze hopen we aankomend jaar te bouwen. Maar ik ben ook trots op de buurtbatterij op het Indiëterrein in Almelo. In deze proeftuin wordt een grote batterij gevuld met energie verkregen uit zonnepanelen. Verschillende huizen zijn op deze batterij aangesloten en kunnen elektriciteit uit de batterij halen als de zon niet schijnt en de panelen niets produceren.”

 

“We leveren maatwerk en blijven dat doen. Door verschillende aanpassingen te maken, proberen we een menukaart te maken voor onze opgaven, zodat we in 2030 kunnen laten zien wat voor welke bouw goed werkt.” Maar veranderen kost tijd. Dat weten ze ook bij Ter Steege. “We moeten aandacht voor duurzaam werken blijven houden, anders gebeurt er te weinig. Bovendien is de doorlooptijd van projecten vaak lang. Het duurt dus lang voordat resultaten zichtbaar zijn. Het blijft echt een uitdaging om het onderwerp op de agenda te houden en iedereen eraan mee te laten werken.” Paul: “Iets veranderen is altijd lastig. Al doende leert men. Het helpt dan als je mooie resultaten kan laten zien. Dan weet ik zeker dat onze collega’s in het bedrijf en in de bouwketen net als wij vanzelf overtuigd raken van de urgentie.”

Datum: 7 december 2023 |

Bron tekst: Ter Steege Bouw |

Auteur: Marloes Neeskens

Contactinformatie

Ter Steege Groep
Reggesingel 32
7461 AK Rijssen
+31 (0)548 530 000 info@tersteegegroep.nl www.twente.com/organisaties/ter-steege-groep

Global Goals

Lees meer over #innovatie