Koe heeft geen geheimen meer voor melkveehouders dankzij ‘fitbit’ van Nedap

Wat is de gezondheid van een koe, wanneer is het dier op zijn vruchtbaarst en waar bevindt het zich in de stal? Het zijn belangrijke vragen voor boeren. Nedap helpt melkveehouders antwoorden te vinden op die vragen, door innovaties voor in de stal te ontwikkelen.

Een koe heeft tegenwoordig nog maar weinig geheimen voor de boer, dankzij de slimme oplossingen van Nedap. Het Groenlose technologiebedrijf heeft de afgelopen jaren een soort fitbit voor koeien ontwikkeld, Nedap CowControl. De techniek die in deze halsband zit maakt het voor de melkveehouder inzichtelijk hoe het met iedere individuele koe gaat. “In CowControl zit een sensor die allerlei bewegingen registreert; hoe de koe eet, hoe zij herkauwt, hoeveel zij ligt of loopt. Op basis van die data hebben we algoritmes ontwikkeld die iets kunnen zeggen over de vruchtbaarheid- en gezondheidsstatus van een dier.”

Marktleider

Aan het woord is Joost van Kreij. Hij werkt sinds 2021 voor Nedap en sinds mei 2022 als Head of Product voor Nedap Livestock, de tak van het bedrijf die zich bezighoudt met agrarische automatisering. “Als Head of Product ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van technische oplossingen”, legt Joost, zelf een boerenzoon, uit. “We brengen in kaart tegen welke problemen melkveehouders aanlopen en wat hun wensen zijn. Op basis daarvan ontwikkelen we nieuwe producten die de boer vooruit helpen. Ik geef sturing aan de Market Solution Managers. Zij zorgen ervoor dat de wensen van boeren bij onze ontwikkelaars terechtkomen, maar ook dat de oplossing op de juiste manier in de markt wordt gezet.”

 

Nedap is marktleider op het gebied van agrarische automatisering. Met teams van getalenteerde mensen wordt gezocht naar creatieve oplossingen. Het maakt werken bij Nedap voor velen tot een avontuur. Spannend en inspirerend.  Joost: “De mensen binnen Nedap zijn trots dat ze voor een hoogstaand technologiebedrijf in de Achterhoek werken. Van een bedrijf als Nedap is er geen tweede te vinden. Er hangt een goede sfeer. De gemiddelde leeftijd ligt halverwege de dertig. Dat geeft een heel fijne dynamiek. Er is veel ruimte voor persoonlijk ondernemerschap. Iemand met een goed idee krijgt de ruimte om dat uit te voeren.”

 

CowControl

Een van de oplossingen die Nedap heeft ontwikkeld is CowControl. “Twee dagen van tevoren kan ons systeem al zien dat een koe ziek begint te worden. Een boer kan dus preventief ingrijpen. Ook beschikt CowControl over een vruchtbaarheidscomponent. Het systeem kan precies aangeven wanneer een dier tochtig is. De boer weet daardoor op welk moment hij de koe het best kan insemineren, omdat de slagingskans dan groter is.”

Het systeem van Nedap geeft boeren geen advies hoe ze moeten handelen, maar het laat wel zien wanneer het gedrag van een koe afwijkt van de standaard. “Met name voor grote melkveebedrijven biedt dat uitkomst. Een boer hoeft niet elke koe individueel te beoordelen. Onze technologie houdt de koeien 24 uur per dag in de gaten en geeft informatie over de dieren die afwijken. De boer kan op basis daarvan besluiten actie te ondernemen. Door op het juiste moment in te grijpen kan een melkveehouder veel efficiënter werken, daardoor valt er ook op financieel vlak veel winst te behalen.”

 

CowControl wordt door melkveehouders over de hele wereld gebruikt. En zo werkt Nedap aan meer innovaties. Het bedrijf heeft ook een koe-locatiesysteem ontwikkeld, waarmee de boer precies kan zien op welke plek in de stal een dier zich bevindt. Wanneer CowControl aangeeft dat er iets mis is met een dier, hoeft de melkveehouder dus niet lang te zoeken, maar kan hij rechtstreeks op zijn doel afgaan en het dier ter plekke behandelen. “We zijn de enige partij die een koe zo accuraat op zijn plek kan zetten”, zegt Joost. Een ander product waar hij met trots over vertelt is de door Nedap ontwikkelde Augmented Reality-bril. “Wanneer een boer deze gebruikt, ziet hij de informatie over het dier als het ware boven de koe zweven. Een melkveehouder hoeft dus niet zijn telefoon of computer erbij te pakken. Bovendien heeft hij twee handen vrij om te insemineren of een handeling uit te voeren. Handig dus.”

Sector vooruit helpen

De AR-bril is nog niet in de markt gelanceerd omdat de hardware nog niet boerenpraktijkrijp is, maar het product zegt veel over het innovatieve karakter van Nedap en tot wat het Achterhoekse technologiebedrijf in staat is. “We hebben aangetoond dat we informatie op deze manier bij een dier en in de stal kunnen brengen”, zegt Joost. “We dragen bij aan de toekomst van de melkveehouderij. Het is erg mooi werk om de sector op die manier vooruit te helpen.”

Meer informatie

Parallelweg 2
7141 DC Groenlo
+31 544 471 111 life@nedap.com

Global Goals

Datum: 11 december 2023 |

Bron tekst: Nedap, Joost van Kreij |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #innovatie