We werken hier met de natuur en niet tegen de natuur

Jarenlang adviseerde hij startende ondernemers en langzaam aan begon het bij hem ook te kriebelen. Van zijn besluit om in 2016 te starten met zijn eigen onderneming TwenteFruit heeft Wouter Krabbe (37) uit Noord Deurningen geen dag spijt gehad. Hij runt met succes een (online) fruitwinkel en een pluktuin en geniet elke dag volop van het contact met zijn klanten.  

Het boerenleven was hem niet vreemd. Zijn ouders hadden tot 2011 een melkveebedrijf en nadat zijn vader stopte met melken, besloten ze de boerderij met land te behouden. Wouter zag zichzelf niet een leven lang op kantoor achter de computer werken en deed in het verleden al de nodige ervaring op in de horeca. Hij begon voorzichtig plannen te maken voor een nieuwe invulling van de unieke plek in het landelijk gebied van Denekamp. 

Rondkijken

“Zoiets begin je niet zomaar, dus ik heb eerst goed gekeken wat er allemaal in de omgeving was op het gebied van plukfruit. Daarna heb ik veel en goed rondgekeken bij andere bedrijven, bijvoorbeeld op open dagen. Het leek mij gaaf om dat ook te kunnen, waarbij ik meteen al wist dat ik niet voor de massa wilde produceren. Juist het contact met de klant, de eindgebruiker van mijn producten, vond ik boeiend en ook het idee om mijn fruit in de omgeving af te zetten trok enorm.” Ook zijn ouders zagen wat in zijn idee en zo begon Wouter met het kweken van frambozen en bramen op een klein stukje land van 20 bij 20 meter. “Daarop probeerden we verschillende soorten uit, om uiteindelijk de sterkste en lekkerste soorten over te houden”, legt hij uit. In 2018 werd het grootster aangepakt en werd een stuk land aangeplant van 1 hectare, 1,5 voetbalveld. Ook blauwe bessen en aardbeien werden als soort toegevoegd. 

 

Wouter Krabbe tussen het fruit in zijn kas
Intensief

Wouter blikt terug op de eerste jaren. “Voor mij was echt alles nieuw. Het kostte mij in het begin veel tijd om alles in de vingers te krijgen. Een paar keer moest ik het teelsysteem helemaal omgooien, omdat een andere manier beter leek. Die jaren moest ik ook keuzes maken voor mijn sociale leven. Ik had gewoon niet overal tijd voor. Dat vond ik niet erg. Ik leerde er zoveel van en had meteen heel veel plezier in mijn werk.” 

 

Zijn fruit houdt hem vanaf dan het hele jaar door bezig. “In het voorjaar ben ik druk met snoeien en onderhoud van de fruitgaard. De grond moet goed vruchtbaar blijven en dat gaat niet vanzelf. Bovendien wordt in het voorjaar alles klaargemaakt voor het plukseizoen. Na het plukseizoen start ik in de herfst met de snoeiwerkzaamheden en beginnen we met de kerstpakketten. Mensen denken vaak dat alleen het zomerseizoen druk is, maar niets is minder waar.” 

Uitgangspunten

De fruitteler werkt in principe niet met bestrijdingsmiddelen. “Wij telen met de biologisch gedachte. Dus we werken met de natuur en niet tegen de natuur. Onze planten staan in potten, waardoor ze de juiste hoeveelheid water en voeding krijgen en niets verspild wordt. Fruit dat niet verkocht wordt, vriezen we in om jam, smoothies, chutneys, sappen en sauzen van maken. Of het wordt verkocht als diepvriesfruit. Onze producten gaan in onze kerstpakketten en in de pakketten van andere aanbieders.” 

 

Jaarlijks kopen circa 2000 klanten zijn fruit. “Ik ben blij dat de mensen hier graag komen. Ik ben er best trots op wat we in de afgelopen jaren realiseerden. Het is een fijne en gemoedelijke plek geworden, met gezonde producten. Alle producten worden in de buurt afgezet, waardoor ik veel contact heb met de klant. Dit jaar gaan we voor het eerst ook als streekproducent leveren aan supermarkten in de buurt”, vertelt hij trots.  Ook voor de toekomst barst hij van de ideeën. “Een winkel en een mooie ontvangstruimte staan nog hoog op het verlanglijstje. En er zijn plannen om het bedrijf te verduurzamen. Zo lang er elke keer weer iets vernieuwd of verbeterd kan worden, hoor je mij niet klagen.” 

In het kader

Jaarlijks komt in Noord Deurningen 3000 kilo aardbeien, 1300 kilo frambozen, 1000 kilo bramen en 600 kilo blauwe bes van het land. Van alle fruitsoorten wordt iets minder dan de helft vers verkocht. Het overige deel wordt verwerkt tot diepvriesfruit en tot producten als jammen, sappen en sauzen.

Datum: 27 juli 2023 |

Bron tekst: TwenteFruit, Wouter Krabbe |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer #innovatie