De toekomst van ons transport is elektrisch en slim

De structurele veranderingen die aan de grondslag van onze transportrevolutie liggen

 


Om de Parijse klimaatafspraken en de energietransitie bij te kunnen benen is het belangrijk dat ook de mobiliteitssector verandert. Vervoer op fossiele brandstoffen is erg vervuilend, terwijl er genoeg duurzame oplossingen zijn. Tijd om de knop om te zetten, Twente is klaar voor de mobiliteitstrevolutie. Twee Twentse Pioniers op dit gebied zijn Amperapark en Emodz. Benieuwd naar hun toekomstvisies? Lees dan verder. 

 

In het kort

  • We staan op het punt van een mobiliteits(r)evolutie
  • Elektrische auto’s zullen in de toekomst volgens Tom Velthuis gangbaar en slimmer worden
  • AmperaPark maakt de innovatieve ‘AMPERAPORT’; een soort carport met zonnepanelen erop, gekoppeld aan een slim laadsysteem voor elektrische auto’s.

 

Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
Begeleiden van verandering

Emodz uit Almelo adviseert en begeleidt overheden, het bedrijfsleven en de auto-industrie. Alles staat op de kop binnen de auto-industrie. In de woorden van Tom Velthuis, directeur van Emodz: “De brandstofauto wordt een elektrische auto, maar niet alleen de auto, ook de markt verandert. De manier waarop een klant naar het product kijkt wordt ook anders; die wil niet meer persé een auto bezitten, die wil de beschikking over mobiliteit. Dat vraagt een totaal andere benadering. De klant heeft in de nabije toekomst veel minder met een logo of merktrouw. De klant wil alleen maar van A naar B, zo makkelijk, goedkoop en duurzaam mogelijk.” 

De markt moet om

Autobedrijven moeten dus op een hele andere manier naar de verkoop van auto’s gaan kijken volgens Tom Velthuis. Zij moeten niet langer verkoper zijn, maar leverancier van mobiliteit. Dit houdt ook in dat dealers soms over lijken te gaan tot anti-verkoop, door bijvoorbeeld de klant te adviseren om 16 auto’s te kopen in plaats van 20 en ze een efficiënte manier van gebruiken te leren. Dit lijkt in eerste oogopslag misschien tegenstrijdig, maar als bedrijven nu niet omschakelen, zijn ze over een aantal jaar deze klanten kwijt aan bedrijven die dat wel doen. De verkoper moet stoppen met het alleen verkopen van auto’s. Hij bedient z’n klant beter door naast de klant gaan zitten om gezamenlijk het mobiliteitsvraagstuk van de klant op te lossen. 

Slimme elektriciteit

Ons huidige energienetwerk kan de grote vraag naar elektriciteit niet aan, als de auto- en energietransitie verder doorzetten. De grote vraag naar energie maakt het netwerk instabiel. Emodz maakt gebruik van deze uitdagingen bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Zo kan stroom bijvoorbeeld op momenten dat er veel van wordt opgewekt opgeslagen worden in een elektrische auto. Vervolgens kan dit overschot ‘s avonds door de consument gebruikt worden om de wasmachine aan te zetten, of televisie te kijken. Daarnaast kan de overtollige stroom in de elektrische auto, bijvoorbeeld verkocht worden aan de supermarkt wanneer de bestuurder daar boodschappen doet.

Communiceer met je auto

Zo wordt stroom buiten het netwerk om opgeslagen, getransporteerd en daar gebracht waar de vraag is. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk. Er zit ook een win-win in voor de klant, deze stroom kan namelijk verkocht worden voor een gunstig tarief. Thuis kun je misschien laden voor 7 cent als je zelf energie opwekt met zonnepanelen, terwijl de supermarkt jouw stroom wil inkopen voor 13 cent. Hoe weet je auto dan wanneer je meer of minder stroom nodig hebt? De elektrische auto kan in de nabije toekomst communiceren met de agenda in je smartphone. Vanuit jouw schema kan de auto bepalen hoeveel jij moet reizen, het overschot aan stroom kan vervolgens terug het netwerk in. 

Groen parkeren

De slimme parkeerplaatsen die AmperaPark nu al produceert passen goed binnen deze toekomstgerichte visie. AmperaPark is gevestigd in Enschede. Ze produceren de innovatieve ‘AMPERAPORT’; een zonnecarport met zonnepanelen erop. Hieronder kan je elektrische auto direct worden geladen met zonnestroom. Ook staat hij koel en droog. Zo wordt hernieuwbare energie tegelijkertijd opgewekt en gebruikt, wat duurzaam is en netwerkbelasting tegengaat. Met het mooie, moderne ontwerp van de AMPERAPORT is het ook nog eens een echte eyecatcher voor de publieke ruimte, of parkeerplaats bij je bedrijf. Bovendien wordt de natuur niet belast door het bouwen van meer zonneparken of windmolens. Eén parkeerplaats met een AMPERAPORT voor bijvoorbeeld 6 elektrische auto’s (zie foto) produceert jaarlijks 18.000 kWh aan energie, wat gelijk staat aan ongeveer 100.000 elektrische kilometers.  

Van zonnestraal naar elektrische kilometer

Samen met de Universiteit Twente, Mennekes (laadsystemen) en Super-B (energieopslag) is AmperaPark een energie management systeem (EMS) aan het ontwikkelen dat zoveel mogelijk groene elektrische kilometers uit de zonnepanelen haalt. Dit doen ze o.a. in het SLIMpark project. Voor organisaties en verenigingen biedt AmperaPark ook een serviceconcept aan. Klanten hoeven dan niets te investeren maar beschikken wel over zonnecarports, laadpalen en een slim EMS. Afrekenen vindt plaats op basis van werkelijk gebruikte kilowatts. 

Bijzondere parkeergarages

Ook Emodz heeft bijzondere visies op hoe wij slim gebruik kunnen maken van parkeerplaatsen. Bovenop parkeergarages zouden zonnecarports, zoals de AMPERAPORT geplaatst kunnen worden, waar je elektrische auto zich kan laden, maar ook kan ontladen, zodat de stroom lokaal weer gebruikt kan worden zonder belasting van het netwerk. Wanneer auto’s straks ook autonoom kunnen rijden, hoef je zelf niet meer te parkeren. Je stapt buiten uit en de auto zoekt een plekje in de parkeergarage waar hij zichzelf via inductie op kan laden. Hierdoor kunnen auto’s dichter bij elkaar staan, omdat de bestuurder er niet tussendoor hoeft. Deze ruimtebesparing zorgt voor een efficiënter gebruik van de openbare ruimte en maakt zo ruimte vrij voor het plaatsen van meer zonnepanelen. 

Structurele gedragsveranderingen

Deze revolutie vraagt niet alleen een aanpassing van de technologie die wij gebruiken, maar ook van onszelf. Volgens Tom Velthuis is het bij deze structurele gedragsveranderingen altijd belangrijk om te beginnen bij het belang van iemand. Zolang je in het belang van iemand veranderingen doorvoert, zijn mensen bereid om hierin mee te gaan. Cruciaal hierin is het uitwerken van een visie, met daarin precies uitgelegd hoe dit teweeg wordt gebracht. Om deze visie aan de klant te kunnen verkopen heeft de klant kennis en middelen nodig. Kennis over hoe het precies gaat werken, en de middelen die hij nodig heeft om ermee te werken. Emodz helpt overheden en bedrijven bij het invullen van deze aspecten in de mobiliteits(r)evolutie. 

Datum: 22 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Renewable Energy